Home » Când, unde, cum » Femeia care îi degusta mâncarea lui Hitler de teamă ca acesta să nu fie otrăvit. Prin ce momente de coșmar a trecut

Femeia care îi degusta mâncarea lui Hitler de teamă ca acesta să nu fie otrăvit. Prin ce momente de coșmar a trecut

Manolică Anca / 20.12.2021, 10:10
Femeia care îi degusta mâncarea lui Hitler de teamă ca acesta să nu fie otrăvit. Prin ce momente de coșmar a trecut

Chiar și cei mai mari răufăcători au nevoie să meargă la toaletă, au nevoie să doarmă și au nevoie să mănânce și să bea. Indiferent ce spune propaganda despre ei, ei sunt, cel puțin din punct de vedere biologic, dacă nu spiritual, încă oameni. Și Adolf Hitler a trebuit să se hrănească. Dar, spre deosebire de cei mai mulți dintre noi, era paranoic în legătură cu otrăvirea. Așadar, și-a luat măsuri serioase de precauție. Află cine a fost femeia care îi degusta mâncarea lui Hitler înainte de a o servi el.

Margot Wölk, femeia care îi degusta mâncarea lui Hitler

Adolf Hitler a stat peste 800 de zile din Al Doilea Război Mondial la Bârlogul Lupilor, Polonia. Acesta era un sistem de buncăre secret care era ca un cartier general al lui Hitler pentru invazia germană a Uniunii Sovietice. Aici lucrau circa 2.000 de oameni care se ocupau printre altele și de grădinile de fructe și legume și de cele două sere care îi dădeau legume proaspete tot anul.

Dar, având în vedere că Hitler se temea să nu fie otrăvit, acesta nu avea unul, ci cincisprezece persoane care gustau din mâncarea sa înainte, toate femei tinere. Printre acestea se număra și Margot Wölk (1917-2014), care a lucrat ca secretară în timpul războiului. Soțul ei Karl se alăturase armatei germane în 1939 și, după doi ani de război, nu a mai auzit nimic de el, crezând că a murit.

După ce apartamentul părinților săi din Berlin a fost distrus de bombardamentul aliaților din 1941, ea a fugit în Polonia pentru a locui cu socrii ei în casa lor de la țară. Întâmplarea a făcut ca aceasta casă să se afle la numai 3 kilometri distanță de Bârlogul Lupului. Ea a fost recrutată curând de SS (Schutzstaffel, în escadrila germană de protecție) ca fiind femeia care îi degusta mâncarea lui Hitler

„Știam de toate acele zvonuri de otrăvire și nu ne-am putut bucura niciodată de mâncare. În fiecare zi ne temeam că va fi ultima noastră masă.”, a povestit Margot Wölk, femeia care îi degusta mâncarea lui Hitler.

Margot Wölk, femeia care îi degusta mâncarea lui Hitler
Margot Wölk, femeia care îi degusta mâncarea lui Hitler

SS-ul aștepta o oră înainte de a-i servi mâncarea lui Hitler

În fiecare zi, ea era luată cu autobuzul și dusă cu mașina la Bârlogul Lupului. Acolo, ea și celelalte 14 fete trebuiau să guste din mâncare de la unsprezece până la ora douăsprezece. După ce SS-ul aștepta o oră pentru a vedea dacă vreuneia dintre fete i se face rău și abia mai apoi îi serveau lui Hitler mâncarea.

Mâncarea era foarte bună, însă fetele nu se uteau bucura pe deplin de ea, trăind mereu cu frica că ar putea fi ultima lor masă. Plângeau de frică în timp ce mâncau și strigau de bucurie după fiecare masă pentru că supraviețuiau. Acest ritual vicios a durat aproape doi ani și jumătate.

„Mâncarea a fost delicioasă, doar cele mai bune legume, sparanghel, ardei gras, tot ce vă puteți imagina. Și întotdeauna cu o garnitură de orez sau paste.”, a mai povestit aceasta, peste ani.

După o tentativă eșuată de asasinat asupra lui Hitler din 20 iulie 1944, ea și alte câteva fete nu au mai avut voie să meargă acasă. Erau ținute într-o școală abandonată în apropiere de Bârlogul Lupului, fiind bine păzite. Într-o noapte, un bătrân ofițer SS a folosit o scară pentru a se urca în camera ei și a violat-o. Din frica de a nu-și peirde viața, ea a tăcut.

Margot Wölk, femeia care îi degusta mâncarea lui Hitler
Margot Wölk, femeia care îi degusta mâncarea lui Hitler

După al Doilea Război Mondial, Margot și-a găsit din nou fericirea și iubirea pentru mâncare

La 20 noiembrie 1944, armata sovietică ajungea la numai câțiva kilometri distanță de Bârlogul Lupilor, astfel că Hitler a fugit în Germania. Unul dintre ofițerii săi a luat-o pe Margot în trenul spre Berlin, restul fetelor fiind ucise de sovietici. Însă, după ce armata sovietică a pus stăpânăre pe Berlin, aceasta a fost violată timp de două săptămâni de soldați, devenind una dintre miile de femei germane care au trecut prin aceste orori.

Din cauza acestor violuri bestiale ea nu a putut avea niciodată copii. Însă, din fericire, ea a avut șansa de a se regăsi cu soțul ei, în 1946. El a supraviețuit războiului și închisorii, dar era afectat atât fizic câd și psihic de război. Amândoi erau. Dar au trăit fericiți până la moartea lui Karl, în 1980.

De-a lungul anilor, Margot Wölk a început să mănânce din nou cu plăcere. Mult timp a tăcut despre rolul ei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Și-a spus povestea abia la nouăzeci și cinci de ani.

„Am vrut doar să spun ce s-a întâmplat acolo. Că Hitler era un om cu adevărat respingător. Și un porc.”, a spus Margot Wölk.