Home » Când, unde, cum » Cine a fost Lyudmila Pavlicenko, Doamna Moarte. A băgat spaima în armata lui Hitler

Cine a fost Lyudmila Pavlicenko, Doamna Moarte. A băgat spaima în armata lui Hitler

Manolică Anca / 16.07.2021, 16:15
Cine a fost Lyudmila Pavlicenko, Doamna Moarte. A băgat spaima în armata lui Hitler

Cine a fost Lyudmila Pavlicenko, cea care a rămas în istorie drept „Doamna Moarte”. În mai puțin de un an a devenit unul dintre cei mai eficienți și de temuți oameni, o adevărată spaimă chiar și pentru armata lui Hitler.

Cine a fost Lyudmila Pavlicenko, Doamna Moarte

Pavlicenko s-a născut pe 12 iulie 1916, într-un mic oraș din Ucraina. În copilărie, se comporta mai degrabă ca un băiat independent, încăpățânat și „indisciplinat în clasă”, dar o fire competitivă care excela la sport.

La vârsta de 14 ani, aceasta s-a mutat împreună cu familia ei la Kiev, unde a lucrat ca polizor într-o fabrică de muniție. La fel ca mulți tineri de la acea vreme, Pavlicenko s-a înscris în Osoaviakhim, o organizație paramilitară care îi învăța pe ruși cum să manevreze armele. A deprins rapid mișcările, devenind trăgător de elită.

Ulterior, s-a înscris și la cursurile Universității din Kiev, plănuind să devină profesor și cercetător. Tot pe atunci, a participant și la un curs de pregătire pentru lunetiști, organizat de Armata Roșie.

Arăta că un fotomodel

Pe 22 iunie 1941, Adolf Hitler rupea orice legătură cu Iosif Stalin, iar trupele germane invadauUniunea Sovietica. Pavlicenko s-a grăbit să se înroleze în armată pentru a-și apară patria, însă la început fost refuzată din cauza că era femeie.

„Arăta că un fotomodel, cu manichiura făcută, cu haine la modă și cu părul aranjat. Pavlicenko i-a spus celui de la recrutare că vrea să țină o pușcă în mână și să lupte. Bărbatul a râs și a întrebat-o dacă știe ceva despre puști”, spun unele relatări, despre eforturile acestea de a intra în armată.

Chiar și după ce Lyudmila a prezentat actul care atesta faptul că absolvire un curs de lunetist, oficialii ruși tot au insistat să lucreze că asistență medicală. „Nu le permiteau fetelor să se înroleze în armată, așa că a trebuit să apelez la tot felul trucuri”, a povestit aceasta.

Lyudmila Pavlicenko devenise spaima armatei germane
Lyudmila Pavlicenko devenise spaima armatei germane

Testul pentru Armata Roșie, să împuște doi romani

În cele din urma, Armata Roșie i-a dar permisiunea de a merge la un test. I-au înmânat  o armă și i-au arătat doi români care luptau de partea germanilor. Nu i-a fost deloc greu sî îi împuște pe cei doi, astfel că avea să fie acceptată în armată. Ulterior, a fost trimisă pe câmpurile de luptă din Grecia și Moldova și în scurt timp a devenit un lunetist de speriat, ucigând 187 de germani în primele sale 75 de zile de război.

După ce a devenit de temut în Moldova și Odessa, ea a fost mutată în Crimeea, pentru a se lupta în Bătălia de la Sevastopol. Pavlicenko devenea tot mai bună, confirmând în fața superiorilor abilitățile deosebite de țintaș. Institutul Smithsonian a transmis că a ucis în total 36 de lunetiști germani, unii cu numeroase decorații militare în palmares.

Lyudmila Pavlicenko devenise spaima armatei germane

După opt luni pe fronturile de la Sevastopol, aceasta a fost premiată de Armata Roșie și înaintată în grad. Cum numărul victimelor ei creștea de la o zi la alta, ea devenise o figură marcantă a războiului, protagonistă a propagandei Armatei Roșii și spaima soldaților nemți de pe tot frontul de est. Aceștia din urmă chiar i-au propus să dezerteze și să li se alăture.

Lyudmila Pavlicenko a fost invitată la Casa Albă
Lyudmila Pavlicenko a fost invitată la Casa Albă

Până în iunie 1942, numărul de inamici uciși de ea ajusese la 309. Devenise deja eroină națională, fiind supranumită „Doamna Moarte”. Deși a suferit mai multe răni în timpul luptelor, ea a fost retrasă de pe front abia atunci când a fost rănită extrem de grav de fragmentele unui obuz, bombardată fiind de germanii ce doreau cu disperare să o ucidă. Ea a fost evacuată atunci cu un submarin, stând în spital o lună.

Lyudmila Pavlicenko, Doamna Moarte, a fost una dintre cele 2.000 de femei-lunetist care au luptat pentru Armata Roșie în Al Doilea Război Mondial și una dintre cele 500 care au supraviețuit. Cele 309 de crime confirmate o duce printre primii cinci cei mai bun lunetiști din istorie, însă, cel mai probabil, numărul este mult mai mare, dacă stăm să ne gândim că o ucidere confirmată înseamnă că a fost văzută de o a treia persoană.