Home » Când, unde, cum » Top 10 oameni care l-au criticat pe Vladimir Putin. Ce s-a ales de ei. Sfârșitul crunt

Top 10 oameni care l-au criticat pe Vladimir Putin. Ce s-a ales de ei. Sfârșitul crunt

Cojocaru Cristian / 12.12.2021, 17:31
Top 10 oameni care l-au criticat pe Vladimir Putin. Ce s-a ales de ei. Sfârșitul crunt

De-a lungul timpului, cei care l-au criticat pe Vladimir Putin au avut de suferit, mulți dintre ei sfârșind într-o moarte tragică și suspectă. Lista de mai jos cuprinde oameni care au încercat să scoată la iveală anumite lucruri. Află cine au fost aceștia și cum au ajuns, ca prin mister, să moară.

Oamenii care l-au criticat pe Vladimir Putin au avut de suferit

Indiferent de activitatea anterioară pe care au avut-o aceștia, sfârșitul a fost destul de similar pentru mare parte din ei. Află ce oameni din preajma lui Putin au ajuns să moară în circumstanțe suspecte.

Mihail Lesin

Biroul de examinare medicală din Washington DC tocmai a confirmat că fostul ministru de presă rus Mihail Lesin a murit în urma unei „traume contondente la cap”. Lesin, care a fondat rețeaua de televiziune în limba engleză Russia Today (RT), a fost găsit mort într-o cameră de hotel din Washington, DC, în noiembrie 2015.

The Daily Beast relatează că, înainte de moartea sa, Lesin se gândea să încheie o înțelegere cu FBI pentru a se proteja de acuzațiile de corupție. De ani de zile, Lesin a fost în centrul vieții politice din Rusia și ar fi știut multe despre funcționarea interioară a celor bogați și puternici. Lesin nu este singura persoană legată de guvernul lui Putin care a murit în circumstanțe violente sau misterioase. Iată câteva dintre celelalte persoane pe care Putin, un fost locotenent colonel al KGB și fost șef al FSB  este suspectat de asasinat:

Alexandru Litvinenko

Alexander Litvinenko a fost un fost agent KGB care a murit la trei săptămâni după ce a băut o ceașcă de ceai la un hotel din Londra, care fusese contaminată cu poloniu-210. O anchetă britanică a constatat că Litvinenko a fost otrăvit de agenții FSB Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun, care acționau la ordine care au fost „probabil aprobate de domnul Patrushev și, de asemenea, de președintele Putin”. Litvinenko a fost foarte critic la adresa lui Putin, acuzându-l, printre altele, că a aruncat în aer un bloc și a ordonat uciderea jurnalistei Anna Politkovskaya.

Anna Politkovskaia

Anna Politkovskaya a fost o jurnalistă rusă care l-a criticat pe Putin. În cartea ei „Rusia lui Putin”, ea l-a acuzat pe Putin că și-a transformat țara într-un stat polițienesc. A fost ucisă de ucigași plătiți care au împușcat-o în liftul din afara apartamentului ei. Cinci bărbați au fost condamnați pentru uciderea ei, dar judecătorul a constatat că a fost o crimă prin contract, cu 150.000 de dolari plătiți de „o persoană necunoscută”.

Natalia Estemirova

Natalia Estemirova a fost o jurnalistă care a lucrat uneori cu Politkovskaya. Ea s-a specializat în descoperirea abuzurilor împotriva drepturilor omului comise de statul rus în Cecenia. Ea a fost răpită din afara casei sale și ulterior găsită în pădurea din apropiere, cu răni de armă la cap. Nimeni nu a fost condamnat pentru uciderea ei.

criticat vladimir putin
Natalia Estemirova este doar una dintre persoanele care l-au criticat pe Vladimir Putin si la scurt timp si-a gasit sfarsitul

Stanislav Markelov și Anastasia Baburova

Avocatul pentru drepturile omului Stanislav Markelov a reprezentat-o ​​pe Politkovskaya și pe alți jurnaliști care au criticat Putin. A fost împușcat de un bărbat înarmat mascat lângă Kremlin. Jurnalista Anastasia Baburova, care mergea cu el, a fost și ea împușcată când a încercat să-l ajute.

Boris Nemtsov

Boris Nemtsov a fost un fost vice prim-ministru al Rusiei sub Boris Elțîn, care a devenit un mare critic al lui Putin, acuzându-l că este la plata oligarhilor. A fost împușcat de patru ori în spate, la doar câțiva metri de Kremlin, în timp ce se întorcea acasă de la un restaurant. În ciuda faptului că Putin a preluat „controlul personal” asupra anchetei privind uciderea lui Nemtsov, criminalul nu a fost găsit.

Boris Berezovski

Boris Berezovski a fost un oligarh rus care a fugit în Marea Britanie după ce s-a certat cu Putin. În timpul exilului, el a amenințat că îl va doborî cu forța pe Putin. El a fost găsit mort în casa sa din Berkshire în martie 2013 într-o aparentă sinucidere, deși o anchetă asupra morții sale a înregistrat un verdict deschis. Berezovsky a fost găsit mort într-o baie încuiată, cu o legatură în jurul gâtului. Medicul legist nu a putut explica cum a murit. Poliția britanică a investigat în mai multe rânduri presupuse tentative de asasinat împotriva lui.

Paul Klebnikov

Paul Klebnikov a fost redactorul șef al ediției ruse a Forbes. A scris despre corupție și a săpat în viața rușilor bogați. El a fost ucis dintr-o împușcătură ce a venit din partea unui autovehicul, ceea ce a părut fi un asasinat plătit.

Serghei Iuşenkov

Serghei Iuşenkov a fost un politician rus care încerca să demonstreze că statul rus se afla în spatele bombardării unui bloc de apartamente. El a fost ucis într-un asasinat printr-o singură lovitură în piept la doar câteva ore după ce organizația sa politică, Rusia Liberală, a fost recunoscută de Ministerul Justiției ca partid.