Home » Știri » Știri externe » Cine a fost Alexander Litvinenko, un aspru critic al lui Putin, cum și de ce a fost asasinat

Cine a fost Alexander Litvinenko, un aspru critic al lui Putin, cum și de ce a fost asasinat

Manolică Anca / 21.09.2021, 13:35
Cine a fost Alexander Litvinenko, un aspru critic al lui Putin, cum și de ce a fost asasinat

Alexander Litvinenko a spus pe patul de moarte că președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat moartea lui prin otrăvire. Un deceniu mai târziu, un judecător britanic a devenit primul oficial care a spus că „probabil avea dreptate”. Cine a fost Alexander Litvinenko și de ce a fost asasinat.

Alexander Litvinenko, un aspru critic al lui Putin

Aleksandr Litvinenko s-a născut pe 4 decembrie 1962, în Voronej, RSFS Rusă, URSS. El și-a început cariera în ministerul de Interne al Uniunii Sovietice în 1980 și a devenit agent KGB cu puțin înainte de căderea comunismului. Când KGB a devenit FSB, a ajuns la gradul de locotenent colonel și a lucrat în unitatea de crimă organizată a agenției. A fost o perioadă de boom pentru o astfel de muncă de investigație – privatizarea industriei națiunii a creat o rețea încurcată de criminali, miliardari și oficiali corupți – dar și una periculoasă.

Litvinenko i-a stârnit furia lui Putin pentru prima dată în noiembrie 1998, când a susținut într-o conferință de presă că mulți dintre ofițerii superiori ai FSB erau corupți. El i-a acuzat public pe superiorii săi că au ordonat asasinarea lui Boris Berezovsky. Litvinenko a fost arestat în martie 1999 sub acuzația de a-și fi depășit atribuțiile. A fost achitat în noiembrie 1999 și re-arestat din nou după care acuzațiile au fost retrase în 2000.

Ulterior, s-a refugiat cu familia sa în Londra unde a primit azil politic. Aici a lucrat ca jurnalist, scriitor și consultant pentru serviciile secrete britanice. În timpul șederii, Alexander Litvinenko a scris două cărți: Blowing Up Russia: Terror from Within și Lubyanka Criminal Group, în care acuza serviciile secrete ruse de amplasarea unor bombe în apartamente și diverse alte acte de terorism. Totodată, l-a acuzat pe Vladimir Putin că a ordonat asasinarea unei jurnaliste, Anna Politkovskaya.

Cum a murit Alexander Litvinenko

Pe 1 noiembrie 2006 acesta s-a îmbolnăvit subit iar moartea a survenit în câteva săptămâni, când se afla pe patul de spital. El băuse un ceai verde în care fusese pus poloniu-210, un izotrop radioactiv greu de detectat, dar care i-a distrus corpul la interior în foarte puțin timp.

Alexander Litvinenko,pe patul de spital
Alexander Litvinenko,pe patul de spital

O anchetă amplă a Marii Britanii, din 2016, a concluzionat Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia este aproape sigur de vină pentru otrăvirea lui Litvinenko, iar operațiunea a fost „probabil aprobată” de Putin, care se afla atunci la al doilea mandat de președinte. Potrivit anchetei britanicilor, foștii membri KGB Andrei Lugovoi și un alt rus, Dmitri Kovtun, l-au otrăvit pe Litvinenko punându-i poloniu în ceai. Rusia a refuzat extrădarea în Regatul Unit a principalului suspect, Andrey Lugovoy, ceea ce a dus la răcirea relațiilor dintre cele două țări.

Ce a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Marți, 21 septembrie 2021, CEDO a decis că Rusia este responsabilă pentru uciderea, în 2006, a lui Alexander Litvinenko, în urma otrăvirii cu substanța radioactivă. „Domnii Lugovoi și Kovtun au acționat ca agenți ai statului rus (…) Rusia a fost responsabilă pentru asasinarea lui Alexander Litvinenko în Regatul Unit”, a transmis Curtea.

„Curtea a stabilit, dincolo de orice dubiu rezonabil, că asasinarea a fost făcută de domnii Lugovoi și Kovtun. Operațiunea, pregătită dinainte și complexă, ce a implicat procurarea rarei otrăvuri mortale, aranjamentele de călătorie pentru cei doi și încercările repetate și susținute de administrare a otrăvii indică faptul că domnul Litvinenko a fost ținta operațiunii”, arată CEDO.

În tot acest timp, Rusia a negat că ar avea vreo implicare în cazul de otrăvire, dar „nu a făcut nicio încercare serioasă de a oferi asemenea informații pentru a contrazice concluziile autoritățile britanice”, a mai spus instanța CEDO.