Home » Meteo » Prognoza meteo 21 iunie – 19 iulie 2021. Vremea se încălzește. Ce temperaturi se vor înregistra în România

Prognoza meteo 21 iunie – 19 iulie 2021. Vremea se încălzește. Ce temperaturi se vor înregistra în România

Manolică Anca / 19.06.2021, 10:31
Prognoza meteo 21 iunie – 19 iulie 2021. Vremea se încălzește. Ce temperaturi se vor înregistra în România

Prognoza meteo 21 iunie – 19 iulie 2021. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au anunțat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Potrivit acestora, săptămâna viitoare în vestul şi sud-vestul ţării vine primul val de caniculă.

Prognoza meteo 21 iunie – 19 iulie 2021

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza meteo pentru perioada 21 iunie – 19 iulie 2021. Potrivit estimărilor meteorologilor, aerul sufocant va pune stăpânire pe ţara noastră. Se anunţă temperaturi de peste 36 de grade Celsius, la umbră, dar, cu toate acestea, nu vom scăpa de ploi şi vijelii. Iată ce se întâmplă cu vremea în următoarele săptămâni, până după prima jumătate a lunii iulie, cea de-a doua de vară din țara noastră.

În prima săptămână din acest interval, 21 – 28 iunie, meteorologii au anunțat că valorile din termometre vor fi mai mari decât cele normale pentru această perioadă, mai ales în partea de vest a țării. Excepție vor face regiunile de sud-est. Cantitatea de precipitații va fi deficitară în regiunile vestice și în zona Carpaților Meridionali, iar în rest va fi apropiată de cea normal pentru perioada din calendar.

Prognoza meteo în săptămâna 28 iunie – 5 iulie

Temperatura medie a aerului va înregistra valori normale pentru această perioadă în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi mai ridicate decât cele specifice, cu precădere în regiunile vestice, unde abaterea termică pozitivă va fi mai accentuată. În ceea ce privește cantitățile de precipitații, acestea vor fi ușor excedentare, local, în regiunile extracarpatice, dar și deficitare în nord-vest și centru, în timp ce în restul regiunilor vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Prognoza meteo 21 iunie - 19 iulie 2021
Prognoza meteo 21 iunie – 19 iulie 2021

În săptămâna 5– 12 iulie din intervalul menționat, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale pentru data din calendar în jumătatea nord-vestică a țării, dar mai ales în regiunile vestice. În rest, temperaturile vor fi apropiate de cele specifice pentru respectiva perioadă. În ceea ce privește cantitățile de precipitații, acestea vor fi excedentare în regiunile de sud. În restul țării, precipitațiile vor fi normale pentru acest interval.

În ultima săptămână din interval, 12 – 19 iulie, mediile valorilor termice vor fi ușor mai ridicate față de cele normale, mai ales în vestul țării, în timp ce în regiunile de sud-est vor fi apropiate de mediile săptămânale ale perioade. Se pot înregistra temperaturi de peste 24 de grade Celsius. Cantitățile de precipitații în acest interval se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Cod galben și portocaliu de ploi în multe zone din țară

ANM a emis COD GALBEN de ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică în intervalul 18 iunie, ora 10:00 – 19 iunie, ora 23:00.

„În intervalul menționat în Muntenia, Moldova, Oltenia și în Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică. Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.”,  a transmis ANM, potrivit meteoromania.ro.

Cod galben și portocaliu de ploi
Cod galben și portocaliu de ploi

De asemenea, ANM a emis un COD PORTOCALIU de ploi abundente în intervalul 18 iunie, ora 12:00 – 19 iunie, ora 23:00.

„În județele Bacău, Galați, Vrancea, Brăila, Ialomița, Călărași, Buzău, Prahova și în zona de munte a județelor Dâmbovița, Argeș, Brașov și Covasna va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40…50 l/mp și izolat  60…80 l/mp.”