Home » Meteo » Prognoza meteo iunie 2021. Ce se întâmplă cu vremea în România. ANM anunță temperaturi mai scăzute decât cele normale

Prognoza meteo iunie 2021. Ce se întâmplă cu vremea în România. ANM anunță temperaturi mai scăzute decât cele normale

Manolică Anca / 28.05.2021, 16:17
Prognoza meteo iunie 2021. Ce se întâmplă cu vremea în România. ANM anunță temperaturi mai scăzute decât cele normale

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis prognoza meteo pentru luna iunie 2021 Află mai departe, cum va fi vremea în prima lună de vară în România și ce spun meteorologii despre precipitațiile din următoarea perioadă.

Prognoza meteo iunie 2021. Surprize neplăcute în prima lună de vară

Vești nu tocmai bune pentru iubitorii de soare și vreme frumoasă. Potrivit prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), prima lună de vară va veni cu o vreme extrem de capricioasă, în care ploile și valorile mai scăzute decât cele normale pentru data din calendar vor domina în țara noastră. Dar hai să vedem cum arată prognoza meteo pentru luna iunie pe intervale.

Prognoza meteo pentru intervalul 31 mai – 6 iunie 2021 arată valori termice mai scăzute decât cele specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în zonele de munte. Excepţie vor face regiunile din nord- vest, unde cantitățile vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Prognoza meteo 7 – 14 iunie 2021

În acest interval, temperatura media a aerului va avea valori uşor mai scăzute decât cele normale pentru data din calendar, în toate regiunile, dar mai ales în zonele extracarpatice. Regimul pluviometric va fi în general excedentar în regiunile de sud-est, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

În săptămâna 14 – 21 iunie Temperaturile medii ale aerului vor fi uşor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.

Prognoza meteo 21 – 28 iunie 2021. Maxime modeste și precipitații

În ultima săptămână a lunii iunie, mediile valorilor termice vor fi ușor scăzute față de cele specifice acestei perioade, în cea mai mare parte a teritoriului. Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi în general deficitar în zonele montane, iar în rest va fi apropiat de cel normale pentru acest interval.

Estimările meteorologice pentru luna iunie sunt realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016.

Cod galben și portocaliu de ploi în mai multe zone din țară

ANM a emis un COD GALBEN de ploi și instabilitate atmosferică temporar accentuată în intervalul 28 mai, ora 13:00 – 28 mai, ora 21:00.

„În intervalul menționat, în Oltenia, sudul Banatului, cea mai mare parte a Transilvaniei și Moldovei, local în Muntenia și în zona montană aferentă acestor regiuni, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp.”, a transmis ANM, potrivit meteoromania.ro.

De asemenea, ANM a emis un COD PORTOCALIU de ploi abundente în intervalul 28 mai, ora 13:00 – 28 mai, ora 21:00.

„În intervalul menționat, în județele Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara,Gorj, Alba, Bacău și Prahova vor fi perioade cu ploi abundente, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 40…60 l/mp.

La altitudini de peste 2000 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din troienele de 70…90 cm, încă existente pe crestele Carpaților Meridionali.”

Cod Galben și Portocaliu de ploi
Cod Galben și Portocaliu de ploi

Al doilea COD GALBEN de cantități de apă însemnate va fi intra în vigoare pe 28 mai, ora 21:00 și va fi valabil până pe 29 mai, ora 09:00.

„În intervalul menționat, în jumătatea nordică a Moldovei, precum și în zona de munte a județelor Harghita, Bacău, Covasna și Brașov, va continua să plouă, iar cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp.”

Cod Galben 28 mai, ora 21:00 - 29 mai, ora 09:00.
Cod Galben 28 mai, ora 21:00 – 29 mai, ora 09:00.