Home » Meteo » Prognoza meteo octombrie 2021. Cum va fi vremea în România și în ce ani s-au înregistrat cele mai calde luni octombrie la nivelul țării

Prognoza meteo octombrie 2021. Cum va fi vremea în România și în ce ani s-au înregistrat cele mai calde luni octombrie la nivelul țării

Alexandru Cazacu / 01.10.2021, 13:36
Prognoza meteo octombrie 2021. Cum va fi vremea în România și în ce ani s-au înregistrat cele mai calde luni octombrie la nivelul țării

Prognoza meteo octombrie 2021. Potrivit estimărilor meteorologice publicate de specialiștii ANM, în luna octombrie vom avea parte de zile cu soare. Cu toate acestea, valorile termice medii ale acestei luni vor fi mai scăzute față de cele din luna septembrie. În continuarea acestui articol, veți afla cum va fi vremea în luna octombrie și când s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi în această lună de toamnă.

Prognoza meteo octombrie 2021. Cum va fi vremea în luna octombrie, în România

După cum spuneam, deși vom avea parte de zile cu soare, în luna octombrie temperaturile medii lunare vor fi mai scăzute cu circa 5 – 7 grade față de cele din septembrie, arată estimările meteorologilor. Potrivit specialiștilor ANM, câteodată, datorită pătrunderii unor mase de aer tropical pe teritoriul României, chiar și în luna octombrie se pot înregistra temperaturi maxime care depășesc 25 – 38 de grade Celsius.

”Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în șir vremea se menține însorită, deși nopțile devin tot mai reci. În majoritatea zonelor țării apare fenomenul de brumă. Țara noastră se află mai mult sub influență maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului.

Din cauza modificării distribuției centrilor barici pe continent, dar și reducerii duratei de strălucire a soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 – 7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie”, explică experții Administrației Naționale de Meteorologie.

Prognoza meteo octombrie 2021. Cum va fi vremea în luna octombrie, în România
Prognoza meteo octombrie 2021. Cum va fi vremea în luna octombrie, în România

Prognoză meteo pentru luna octombrie 2021

Meteo săptămâna 4 – 11 octombrie 2021

În prima săptămână de prognoză, temperaturile vor fi în general în jurul celor specifice acestei perioade, la nivelul întregii țări. Însă va fi posibil ca acestea să fie ușor mai coborâte în extremitatea de est a României. În ceea ce privește precipitațiile, regimul pluviometric va fi excedentar în partea de nord-vest a teritoriului, dar mai ales în regiunile vestice și nord-vestice. În restul regiunilor va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 11 – 18 octombrie 2021

Potrivit specialiștilor ANM, pentru a doua săptămână a intervalului de prognoză se estimează o temperatură medie a aerului ușor mai scăzută decât cea specifică pentru această perioadă din an, la nivelul întregii țări. Tot în această perioadă, regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această săptămână, în toate regiunile.

Săptămâna 18 – 25 octombrie 2021

Valorile termice medii se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele specifice perioadei, însă posibil ușor deficitare în sud-vestul teritoriului.

Prognoza meteo pentru săptămâna 25 octombrie – 1 noiembrie 2021

În ultima săptămână a intervalului de prognoză, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Din punct de vedere al precipitațiilor pentru acest interval, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru ultima săptămână a lunii octombrie, la nivelul întregii țări, mai spun meteorologii ANM.

În ce ani s-au înregistrat cele mai calde luni octombrie la nivelul țării

Conform meteorologilor, în România, temperatura maximă absolută a lunii octombrie este de 39,0 ºC, fiind înregistrată la data de 3 octombrie 1952, la Armășești (jud. Ialomița). Este important să menționăm că în luna octombrie a anului respectiv, temperatura maximă absolută a fost depășită la 52 de stații meteorologice, pe data de 2 octombrie, când majoritatea temperaturilor au depășit valoarea de 30 de grade Celsius.

Tot în ceea ce privește cele mai calde luni octombrie, alți ani în care temperatura maximă absolută a fost depășită la un număr mare de stații, au fost: 2012 (la 51 stații meteo, cele mai multe fiind înregistrate pe 1 octombrie); 1993 (la 32 de stații meteo, între 13 și 17 octombrie), 1991 (la 33 de stații meteo, pe 1 octombrie). De asemenea, în clasamentul anilor cu cele mai ridicate temperaturi în luna octombrie, la nivelul României, se regăsesc și anii: 1984, 1966, 2001, 2012, 2018, 2019 și 2020.