Home » Sănătate » Alopecia la femei: ce este, cum se manifestă și cât de gravă este de fapt această boală

Alopecia la femei: ce este, cum se manifestă și cât de gravă este de fapt această boală

Manolică Anca / 30.03.2022, 12:52
Alopecia la femei: ce este, cum se manifestă și cât de gravă este de fapt această boală

Alopecia sau căderea părului poate afecta doar scalpul sau întregul corp și poate fi temporară sau permanentă. Este rezultatul eredității, al schimbărilor hormonale, al condițiilor medicale sau o parte normală a îmbătrânirii. Aceasta poate afecta atât bărbații, cât și femeile, însă este mai frecventă la bărbați. Potrivit studiilor, circa 30% din populația feminină a lumii suferă de această afecțiune. Iată tot ce trebuie să știi despre această boală.

Alopecia la femei. Ce este și cum se manifestă

Căderea părului este un lucru natural, deoarece face parte din procesul de creștere a părului și este necesar ca părul să cadă pentru ca părul nou să îl poată înlocui. Cu toate acestea, problema alopeciei apare atunci când această regenerare nu are loc în ritmul potrivit, ceea ce face ca cei afectați să își piardă părul în totalitate sau parțial.

Creșterea părului este reglată de sistemul hormonal, iar apariția alopeciei este de obicei legată de nereguli în acest sistem. Situațiile de stres, alterările hormonale derivate din alte patologii, predispozițiile genetice moștenite sau simpla trecere a timpului sunt unele dintre cele mai frecvente motive pentru apariția alopeciei.

Tipuri de alopecie feminină

De regulă, se disting două tipuri de alopecie feminină, care se diferențiază ușor prin modul în care se manifestă:

1. Alopecia androgenică – este cea mai frecventă la femei. În acest caz, părul devine mai subțire și își pierde volumul în partea de sus a capului. Căderea părului este rezultatul unor probleme hormonale care slăbesc foliculii de păr, care, la rândul lor, produc mai puțin păr.

Această scădere a producției înseamnă că părul care cade nu este reînnoit rapid, ceea ce duce la apariția unor zone mici de lipsă de păr, care, dacă nu sunt tratate, pot duce la chelie.

Alopecia androgenică
Alopecia androgenică

Ea este de obicei strâns legată de trei aspecte: înlocuirea sezonieră a părului, moștenirea genetică sau factorii hormonali, precum cei care apar în timpul sarcinii, alăptării sau menopauzei, și de factori externi, cum ar fi stresul sau o alimentație deficitară.

2. Alopecia areată – acest tip afectează scalpul, dar numai în anumite zone localizate. Este o boală autoimună care poate avea diferiți factori de condiționare, inclusiv genetici și anumiți factori declanșatori, în special stresul, schimbările de viață și infecțiile, în special ale gurii și dinților. Cauza exactă nu este cunoscută.

Alopecia areată se caracterizează prin apariția unor zone circulare, mai mari sau mai mici, în care toate unitățile foliculare (cele care produc păr) nu mai produc păr. Există diferite grade, de la limitarea la zone mici fără păr, până la îmbinarea acestor zone pentru a forma zone mai mari de alopecie și, în cele mai grave cazuri, până la pierderea întregului păr și chiar a întregului păr de pe corp.

Alopecia areată
Alopecia areată

3. Alopecia cicatricială – cauzele acesteia sunt, de asemenea, puțin cunoscute, dar cel mai probabil de natură autoimună. Este o boală în care tratamentele, similare cu cele pentru alopecia areată, au un efect redus și pentru care transplanturile sunt, de asemenea, contraindicate.

Cum se tratează alopecia

Pentru a trata alopecia, primul pas este apelarea la ajutorul unui dermatolog, iar dacă acesta este specializat în trichologie, cu atât mai bine. Trichologia este, în linii mari, știința scalpului și a părului, atât sănătos, cât și afectat de patologii.

Una dintre metodele de tratare a alopeciei este grefa de păr. Pentru a o realiza, expertul va evalua diferite aspecte, cum ar fi dacă pierderea părului s-a stabilizat sau nu sau dacă alopecia este difuză sau localizată. În unele cazuri, există tratamente medicale care pot întârzia grefa.

În cazul alopeciei areată, tratamentul este complet diferit. Cele mai frecvent utilizate sunt corticoizii, imunosupresoarele, imunoterapia de contact și tratamentele biologice, printre altele. Se utilizează, de asemenea, plasma bogată în trombocite și mezoterapia. Există varianta și ca alopecia să nu răspundă la tratamente sau ca aceasta să regreseze spontan și părul să crească la loc.

Soția lui Will Smith, Jada Pinkett Smith, suferă de această boală. Cât de gravă este

Will Smith și Chris Rock au intrat în vizorul întregii lumi după un eveniment neprevăzut care a avut loc la gala premiilor Oscar 2022. Smith lăsat pe toată lumea fără cuvinte după ce s-a năpustit pe scenă și l-a pălmuit pe Chris Rock, după ce acesta din urmă a făcut o glumă despre chelia soției sale, Jada. Ea a fost diagnosticată cu alopecie areată.

„Dacă vorbim mai ales despre femei, există tratamente, multe dintre ele chiar sunt cu succes. Asta depinde de cauză, de simptome, de localizare, eu vă recomand ca aceatsă medicație să nu o luați după ureche, ci la sfatul unui dermatolog.

Aparent, ce are soția lui Will Smith pare să fie de o cauză autoimună și evident că acolo se fac tot felul de teste, diagnostice, inclusiv se poate vedea pielea, tipul de celulă, teste autoimune, iar după acestea își va alege cel mai bun tratament ca problema să meargă cât mai bine.”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, Spitalul Clinic de Urgențe „Nicolae Oblu” Iași, pentru WOWbiz.ro.

Jada Pinkett Smith
Jada Pinkett Smith

Din păcate, în prezent, soția celebrului actor nu mai are deloc păr pe cap. Totuși a rămas la fel de zâmbitoare!