Home » Sănătate » Când vom scăpa de mască în aer liber. Data exactă anunțată de un medic-cercetător

Când vom scăpa de mască în aer liber. Data exactă anunțată de un medic-cercetător

Manolică Anca / 15.03.2021, 14:06
Când vom scăpa de mască în aer liber. Data exactă anunțată de un medic-cercetător

Odată cu intrarea în ultima etapă de vaccinare împotriva Covid-19, în care toată populația va avea acces la serul curativ, răsar noi speranțe cu privire la relaxarea măsurilor de protecție și distanțare socială. Și, de ce nu, să ne apropiem și mai mult de finalul pandemiei. Un medic-cercetător se arată tot mai încrezător și anunță data exactă când vom scăpa de mască în aer liber.

Când vom scăpa de mască în aer liber

Radu Ciornei, medic-cercetător în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară, este cel a vorbit despre data exactă când vom scăpa de mască în aer liber. Pe lângă funcția din domeniul medical, acesta este implicat și în politică, fiind deputat USR de Suceava și membru în Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor. Mai mult, el ocupă și funcția de secretar în cadrul Comisiei pentru ştiinţă şi tehnologie.

Medicul se arată foarte încrezător că în viitorul foarte apropiat vom putea scăpă de mască în aer liber, ba mai mult, a dat și o dată exact pentru când va putea fi posibil acest lucru. Mai precis, din luna mai, dacă vor fi peste 20 de grade Celsius şi se păstrează distanţarea socială. Probabilitatea de infectare este foarte mică atunci când ne aflăm în aer liber, la temperaturi ridicate, spune acesta.

„Din toate studiile ştiintifice – în luna mai vom ajunge conform mediilor termice la aprox. 20 grade. Şi când vom avea ajutorul soarelui, apreciez că vom putea renunţa la mască. În aer liber, CDC-ul american, OMS-ul, recomandă în momentul de faţă să purtăm masca, dar doar în locurile unde nu putem folosi distanţarea. Avem trei superputeri în lupta cu boala: distanţarea, masca, vaccinul.”, a afirmat Radu Ciornei, pentru Alephnews.

Radu CIornei. medicul-cercetător care a spus când vom scăpa de mască în aer liber
Radu CIornei. medicul-cercetător care a spus când vom scăpa de mască în aer liber

„Ne punem masca pe stradă doar în momentul în care distanţarea socială nu mai este posibilă”

Deputatul consideră că măştile nu mai sunt necesare în aer liber, atât timp cât sunt 20 de grade și distanțarea socială este posibilă. Însă, atunci când vedem că în jurul nostru se aglomerează în jurul nostru, trebuie să ne scoatem masca din buzunar şi să o purtăm, pentru a ne proteja.

„Părerea mea este că trebuie să ne punem masca pe stradă doar în momentul în care distanţarea socială nu mai este posibilă. De exemplu, suntem la o coadă în aer liber, ne cumpărăm pâine sau covrigi sau la o trecere de pietoni şi vedem că în jurul nostru nu este 1 metru sau 1 metru şi jumătate între persoanele de acolo. Atunci trebuie să scoatem masca din buzunar şi să ne-o punem pe faţă. Însă, în restul situaţiilor, când mergem pe stradă de unii singuri, la o distanţă suficientă, repet, începând de când temperatura va ajunge la 20 de grade, nu cred că este necesară purtarea măştii”, a declarat Radu Ciornei, pentru Digi24.

Amenzi dure pentru neputarea măștii

Purtarea măștii de protecție a devenit în pandemie una dintre cele mai sigure măsuri împotriva virusului, atunci când vine vorba de aglomerație și spații închise. În prezent, purtarea măștii de protecție continuă să fie obligatorie în toate spațiile închise, cât și în aer liber. Iar cei care încalcă această regulă se expun la amenzi usturătoare.

Pe lângă faptul că riști să te îmbolnăvești dacă renunți la a purta masca de protecție, te poți alege și cu o amendă pe măsură. Pentru încălcarea acestei măsuro, autoritățile te pot amenda cu o sumă între 500 și 2.500 de lei. Pandemia a este departe de a se termina, iar autoritățile continuă să fie vigilente în vederea respectării măsurilor impuse de protecție și distanțare socială.