Cafeaua de dimineață este un ritual indispensabil, dar modul în care consumăm această băutură populară poate influența sănătatea inimii. Cardiologii avertizează că nu toate tipurile de cafea sunt egale, iar unele pot fi chiar dăunătoare, transmite yahoo.com.
În ceea ce privește cafeaua neagră, efectele asupra sănătății inimii sunt mixte. Studiile arată că în cazul unei cafele negre consumată moderat (1-2 cești pe zi) se poate reduce riscul de insuficiență cardiacă și sprijini funcția vasculară datorită proprietăților antioxidante. Cu toate acestea, excesul de cofeină poate crește tensiunea arterială și ritmul cardiac, mai ales la persoanele sensibile.
Citeşte şi: Cât costă asigurarea de sănătate pentru românii fără loc de muncă. Ce taxe au de achitat la CNAS în 2025
Dr. Edo Paz, cardiolog și vicepreședinte al Hello Heart, recomandă consumul moderat al cafelei, subliniind că această abordare poate reduce riscul de hipertensiune arterială și colesterol ridicat.
Băuturile de cafea cu conținut ridicat de zahăr reprezintă cea mai mare amenințare pentru sănătatea cardiovasculară. Printre acestea se numără: caramel macchiato, frappuccino-urile mixate şi alte cafele aromate care conțin siropuri și smântână dulce.
De exemplu, un caramel macchiato „grande” de la Starbucks conține 33 de grame de zahăr adăugat, mai mult decât cantitatea zilnică recomandată de Asociația Americană a Inimii. Dr. Paz avertizează că aceste băuturi anulează beneficiile cafelei datorită conținutului ridicat de zahăr și grăsimi nesănătoase.
Potrivit cardiologilor, consumul zilnic de băuturi de cafea foarte dulci poate cauza creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, deteriorarea vaselor de sânge, care poate duce la formarea plăcilor de aterom şi un risc crescut de diabet și boli cardiovasculare.
Citeşte şi: Ce să faci zilnic pentru a trăi cu 11 ani mai mult. Secretul descoperit de un grup de experţi în sănătate
Dr. Sam Setareh, director de cardiologie clinică la Beverly Hills Cardiovascular, explică: „Combinarea zahărului cu cofeina poate crea un răspuns de stres în organism, crescând inflamațiile și contribuind la dezvoltarea bolilor de inimă”.
Dacă preferi cafelele îndulcite, iată câteva sfaturi utile pentru a reduce impactul negativ asupra sănătății:
Dr. Paz sugerează adoptarea unui consum echilibrat: „Îmi încep ziua cu o ceașcă de cafea, apoi continui cu apă sau alte băuturi fără zahăr și fără cofeină”.
Deși cafeaua poate avea beneficii pentru sănătatea inimii atunci când este consumată în mod moderat, băuturile de cafea foarte dulci reprezintă un risc major. Adoptarea unor obiceiuri mai sănătoase, precum reducerea zahărului și a grăsimilor, poate transforma cafeaua într-o băutură prietenoasă cu sănătatea inimii. Așadar, dacă vrei să îți începi ziua cu o cafea, ține cont de modul în care o prepari și de cantitățile consumate.