Home » Sănătate » Cât timp va fi valabil certificatul verde Covid. Data menționată clar

Cât timp va fi valabil certificatul verde Covid. Data menționată clar

Cojocaru Cristian / 31.10.2021, 13:51
Cât timp va fi valabil certificatul verde Covid. Data menționată clar

Certificatul verde este valabil o perioadă limitată de timp. Află care este perioada de valabilitate a certificatului Covid dar și care sunt restricțiile cu privire la libera circulație.

Pentru cât timp este valabil certificatul verde

Potrivit regulamentului care face referire la certificatul digital al Uniunii Europene cu privire la Covid, acesta se va aplica pentru o perioadă de 12 luni, începând cu data de 1 iulie 2021. Totodată, Comisia va prezenta un raport Parlamentului European și Consiliului European cu trei luni luni înainte de data când respectivul regulament va înceta să mai producă efecte.

În același raport, Comisia ar putea propune, doar dacă este necesar, prelungirea valabilității certificatului privind Covid, iar acest lucru numai în funcție de evoluția situației actuale epidemiologice în contextul pandemiei. Totodată, parlamentarul european liberal Siegfried Mureșan a venit cu precizări în ceea ce privește certificatul european pentru Covid care a început a-și produce efectele în România începând cu data de 1 iulie.

Acesta a explica că respectivul certificat verde va avea o valabilitate pentru o perioadă de 12 luni, astfel că în tot acest interval, toți cei care dețin un certificat verde îl vor putea utiliza pentru călătorii în interiorul blocului comunitar. Data de expirare a certificatului este de 31 iunie 2022.

”’Certificatul UE COVID-19 se va aplica de la 1 iulie și va fi în vigoare timp de 12 luni. Înseamnă că acest sistem, de utilizare a certificatului atunci când se dorește intrarea pe teritoriul unui stat membru UE, se va folosi timp de 12 luni. Cele 12 luni nu reprezintă perioada ”de valabilitate” a unui certificat emis, ci doar cât timp vom utiliza aceste certificate”, a declarat Mureșan pentru SpotMedia.ro.

valabil certificatul verde
Datele personale din certificatul verde nu sunt stocate in momentul validarii

Restricțiile cu privire la libera circulație

La propunerea Comisiei, statele membre au adoptat și o actualizare a Consiliului care face referire la restricțiile privind libera circulație. Această actualizare include și dispoziții specifice, chiar dacă statele membre ale Uniunii Europene pot alege cât de stricte să fie aceste restricții, după cum urmează:

  • în cazul persoanelor care sunt vaccinate cu schema completă și dețin un certificat digital al Uniunii Europene cu privire la Covid, atestând că au primit ultima doză cu cel puțin 14 zile în urmă, acestea ar trebui să fie exceptate de la cerința de testare sau de carantină în momentul în care călătoresc. Potrivit acestei excepții sunt acoperite și persoanele care au trecut prin boală și s-au însănătoșit și au primit o singură doză dintr-un vaccin care necesită minimum de 2 doze;
  • în cazul persoanelor vindecate, care dețin un certificat digital al Uniunii Europene cu privire la Covid, acestea ar trebui exceptate de la cerința de testare sau de carantină legată de călătoriile care au loc în primele 180 de zile de la efectuarea unui test PCR pozitiv;
  • în cazul persoanelor care dețin un certificat digital al Uniunii Europene cu privire la Covid, acestea ar trebui să fie exceptate de la eventualele cerințe de carantină, acestea fiind de 72 de ore pentru testele PCR și, în cazul în care sunt acceptat de către statul membru, 48 de ore pentru testele antigenice rapide.

Certificatele digitale de vaccinare conțin informațiile esențiale necesare precum numele, prenumele, data nașterii, data emiterii dar și informații medicale cu privire la vaccin, testare sau vindecare, precum și un identificator unic. Aceste date rămân în certificate și nu sunt stocate, păstrate sau prelucrate în momentul validării lor, indiferent de statul membru al blocului comunitar.