Home » Sănătate » Cât timp vom mai purta mască de protecție. Ce se va întâmpla după vaccinarea anti-Covid 19. Avertismentul specialiștilor

Cât timp vom mai purta mască de protecție. Ce se va întâmpla după vaccinarea anti-Covid 19. Avertismentul specialiștilor

Redactia Știri / 18.11.2020, 18:07
Cât timp vom mai purta mască de protecție. Ce se va întâmpla după vaccinarea anti-Covid 19. Avertismentul specialiștilor

Pandemia de Covid-19 a dat viețile tuturor peste cap, a făcut victime, a impus restricții peste tot în lume și a provocat o puternică criză economică. Specialiștii vorbesc de ceva timp de un vaccin anti-Covid 19, în care își pun toate speranțele, menit să ne ajute să depășim această pandemie. În contextul acesta, mulți sunt curioși să afle dacă viața noastră va reveni la normal, după vaccinarea împotriva coronavirusului. Cât timp vom mai purta mască de protecție? Este una dintre întrebările des întâlnite, iar reacțiile specialiștilor nu au întârziat să apară în acest sens.

Vom mai purta mască de protecție, după vaccinul anti-Covid 29?

Masca de protecție a ajuns să ne însoțească în fiecare zi atunci când desfășurăm activități în afara casei și intrăm în contact cu alte persoane. Purtarea măștii într-un mod corespunzător reprezintă una dintre recomandările pe care le tot auzim din partea specialiștilor încă de când epidemia a început să lovească puternic și să facă primele victime.

Pandemia de Covid-19 a debutat în decembrie 2019, în Wuhan (China), aici fiind înregistrat primul decis ca urmare a diagnosticării cu nemilosul virus, iar treptat treptat s-a extins peste tot în lume.

Purtați mască, spălați-vă pe mâini, păstrați distanța de cel puțin 1.5 m de ceilalți, evitați spațiile aglomerate, așa sună mesajul din partea specialiștilor din Sănătate pe care îl auzim de o perioadă lungă de timp.

După ce mai multe companii au anunțat producerea vaccinului anti-Covid 19, mulți sunt curioși să afle ce se va întâmpla practic după vaccinare, când ar putea să revină viața noastră la normal.

În acest context, semnalul de alarmă din partea specialiștilor nu a întârziat să apară. Ei spun că este esențial să se păstreze măsurile de protecție chiar și după ce oamenii își vor face vaccinul anti coronavirus. De ce? Explicația este una simplă.

„Evident, cu un vaccin care are o eficacitate de peste 90% ați putea să vă simțiți mai încrezători că nu veţi lua virusul. Dar aş recomanda oamenilor să nu renunţe la toate măsurile de sănătate publică doar pentru că s-au vaccinat”, este sfatul venit din partea lui Anthony Fauci, cel mai cunoscut expert în boli infecțioase din Statele Unite, conform site-ului Antena 3.

Așadar, purtarea măștii, păstrarea distanței fizice de 1.5 m față de celelalte persoane, igiena corespunzătoare și evitarea mediilor aglomerate sunt recomandări care se mențin și în perioada care urmează după vaccinare.

„Având în vedere că vaccinul poate avea efect pentru 90% – 95% din populație, nu știi cât de eficient este pentru tine”, avertizează Anthony Fauci, existând astfel riscul ca în continuare unii oameni să se infecteze cu acest virus chiar și după vaccinare.

Ministrul Sănătății-Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății-Nelu Tătaru

Masca de protecție, obligatorie în România

Masca de protecție a devenit obligatorie în România, atât în spațiile închise, cât și în cele deschise, după ce numărul îmbolnăvilor cu Covid-19 a crescut alarmant, depășindu-se chiar și pragul de 10.000 de cazuri zilnice de coronavirus.

În această situație, s-au impus o serie de restricții în vederea limitării și prevenirii îmbolnăvirilor cu acest virus, iar printre ele se regăsește și purtarea măștii, indiferent că vorbim despre spațiu închis sau deschis. Cei care sunt prinși fără mască riscă o amendă între 500 și 2500 de lei.

În funcție de evoluția pandemiei în țară, autoritățile vor reveni cu noi măsuri sau vor fi eliminate o parte din restricții. Ministrul Sănătății declara însă la un moment dat că masca de protecție se va purta atâta timp cât situația o va cere.

„Atâta timp cât vom mai vedea că mai avem cazuri noi, vom purta mască, ca minim gest de protecție. Rămânem la o cale de transmitere cea mai importantă: aerogenă. (…) Sper să fie mai puțin de un an, doi”, spunea ministrul Tătaru într-o intervenție pentru Digi 24.