Home » Sănătate » Ce diferență de calorii există între fructele uscate și fructele oleaginoase. Nutriționistul explică clar

Ce diferență de calorii există între fructele uscate și fructele oleaginoase. Nutriționistul explică clar

Alexandru Cazacu / 25.02.2021, 15:10
Ce diferență de calorii există între fructele uscate și fructele oleaginoase. Nutriționistul explică clar

Nu mulți știu acest lucru, însă există o mare diferență de calorii între fructele uscate și fructele oleaginoase. Cunoscutul medic nutriționist, dr. Mihaela Bilic ne spune care este diferența dintre aceste două categorii de alimente.

Ce diferență de calorii există între fructele uscate și fructele oleaginoase

Așadar, cu toate că le găsim de obicei în cadrul aceluiași raion în magazine, aceste două categorii de produse sunt total diferite. Dr. Mihaela Bilic susține că între fructele uscate și fructele oleaginoase este o diferență de 300 de calorii.

”Nu confundați! Între fructele uscate și fructele oleaginoase e o diferență de 300 de calorii. Deși în supermarket sunt puse în cadrul aceluiași raion și de multe ori se găsesc împreună în cadrul aceluiași ambalaj, fructele uscate/deshidratate și fructele oleaginoase sunt 2 categorii de alimente complet diferite.

E drept că amândouă sortimentele trebuie mâncate cu bucata. Porția corectă este de 4-5 bucăți pentru fructele deshidratate și 8-10 bucăți când vine vorba de migdale, fistic sau sâmburi de nucă”, a scris dr. Mihaela Bilic pe Instagram.

Diferența dintre fructele uscate și fructele oleaginoase

De asemenea, medicul nutriționist a explicat și care este diferența dintre cele două categorii de produse și a dat câteva exemple.

”Fructele uscate (caise, prune, stafide, smochine) sunt de 6-8 ori mai concentrate decât fructele proaspete, conțin în principal glucide (fructoză) și au în medie 250cal/100g.

Fructele oleaginoase (nuci, alune, semințe, migdale, fistic) sunt un fel de super-food, o esență de nutrienti concentrați într-un volum mic: 40% grăsimi, 30% proteine, 20% glucide și 550-600cal/100g”, explicat dr. Mihaela Bilic.

Beneficiile consumului de fructe uscate

Fructele uscate pot aduce multe beneficii pentru organismul tău deoarece sunt foarte sănătoase. Mai jos vei putea afla câteva dintre beneficiile acestor alimente.

Bune pentru slăbit

Printre nenumăratele beneficii ale fructelor uscate este acela că te pot ajuta să slăbești. De exemplu, poți consuma aceste alimente la micul dejun. Acestea sunt foarte bogate în substanțe nutritive și îți pot ține de foame o bună parte a zilei. Totodată, putem mânca fructe uscate și atunci când ne este poftă de ceva dulce. Cu toate acestea, nu este indicat să consumăm o cantitate foarte mare, dacă vrem să slăbim. Așadar, o porție de aproximativ 200-300 de grame este suficientă.

Care este diferența de calorii dintre fructele uscate și fructele oleaginoase
Care este diferența de calorii dintre fructele uscate și fructele oleaginoase

Sunt bogate în vitamine

Este știut că fructele uscate sunt foarte bogate în vitamine, mai ales A și E. De asemenea, aceste alimente conțin și magneziu, fier, calciu sau alte minerale. Potrivit unor studii, substanțele pe care le conțin caisele deshidratate pot preveni mai multe tipuri de tumori. Cinci astfel de fructe sunt suficiente pentru necesarul zilnic de vitamina A.

Ajută sistemul imunitar

De asemenea, fructele uscate ajută și la o bună funcționare a sistemului imunitar. De exemplu, curmalele sunt recomandate de medicii pediatri femeilor care alăptează. Se pare că un consum zilnic de curmale uscate oferă laptelui matern doza necesară de nutrienți care ajută la întărirea sistemului imunitar al bebelușilor.

Oase mai puternice

Cu toate că gospodinele le folosesc adesea în prăjituri pentru gustul lor deosebit, stafidele aduc beneficii și pentru oasele noastre. Aceste fructe sunt bogate în fier, potasiu, bor și fibre, ajutând astfel la sănătatea oaselor.