Home » Sănătate » Ce este afazia și cum se manifestă. Bruce Willis renunță la actorie din cauza acestei boli

Ce este afazia și cum se manifestă. Bruce Willis renunță la actorie din cauza acestei boli

Manolică Anca / 31.03.2022, 13:22
Ce este afazia și cum se manifestă. Bruce Willis renunță la actorie din cauza acestei boli

Afazia este o afecțiune care afectează capacitatea de a comunica. Atât vorbirea, cât și modul în care scriem și înțelegem limbajul vorbit și cel scris. Află care sunt cauzele ce duc la apariția unei astfel de boli și de ce familia faimosului actorul american Bruce Willis a anunţat că starul hollywoodian, în vârstă de 67 de ani, a decis să renunţe la actorie, din cauza acesteia.

Ce este afazia și ce duce la apariția acestei boli

În principiu, afazia apare brusc în urma unui accident vascular cerebral – blocarea sau ruperea unui vas de sânge din creier – sau a unui traumatism cranian. Dar poate apărea, de asemenea, treptat, în urma unei tumori cerebrale cu creștere lentă sau a unei boli care provoacă leziuni progresive și permanente (degenerative). Gravitatea afaziei depinde de o serie de condiții, inclusiv de cauză și de amploarea leziunilor cerebrale.

Odată ce a fost identificată cauza, principalul tratament pentru afazie este terapia de vorbire și limbaj. Persoana cu afazie reînvață și exersează abilitățile lingvistice și învață să folosească alte modalități de comunicare. Membrii familiei sunt un pion important în acest proces, ajutând persoana să comunice.

O persoană cu afazie poate să:

  • vorbească în propoziții scurte sau incomplete;
  • vorbească în propoziții care nu au sens;
  • înlocuiască un cuvânt cu altul sau un sunet cu altul;
  • rostească cuvinte de nerecunoscut;
  • nu înțeleagă conversația altor persoane;
  • scrie propoziții care nu au sens.
Afazia afectează capacitatea de a comunica
Afazia afectează capacitatea de a comunica

Modele de afazie

Persoanele cu afazie pot avea diferite modele de puncte forte și puncte slabe:

Afazia expresivă – numită și afazia Broca sau afazia nonfluentă. Persoanele care suferă de această formă pot înțelege ceea ce spun alte persoane mai bine decât pot vorbi. Ele se luptă să scoată cuvinte, vorbesc în propoziții foarte scurte și omit cuvinte.

Un ascultător poate înțelege de obicei sensul, dar persoanele cu acest model de afazie sunt adesea conștiente de dificultatea lor de a comunica și pot deveni frustrate. De asemenea, acestea pot avea paralizie sau slăbiciune în partea dreaptă.

Afazia cuprinzătoare – numită și afazie fluentă sau afazie Wernicke. Persoanele pot vorbi cu ușurință și fluent în propoziții lungi și complexe care nu au sens sau includ cuvinte de nerecunoscut, incorecte sau inutile. De obicei, nu înțeleg bine limbajul vorbit și adesea nu își dau seama că ceilalți nu îi pot înțelege.

Afazia globală – Acest model de afazie se caracterizează prin înțelegere slabă și dificultăți în formarea cuvintelor și propozițiilor. Aceasta ste rezultatul unor leziuni extinse ale rețelelor de limbaj ale creierului. Persoanele cu afazie globală au dizabilități severe de exprimare și înțelegere.

Bruce Willis renunță la actorie din cauza acestei boli

Bruce Willis, starul francizei „Die Hard” și a zeci de alte filme de acțiune, se va retrage din actorie după ce a fost diagnosticat cu afazie, o boală care i-a afectat „capacitățile cognitive”. Anunțul a fost făcut de fosta lui soţie, Demi Moore, şi de fiicele ei, miercuri, 30 martie.

„Trecem prin asta ca o unitate familială puternică și am vrut să-i aducem fanii alături de el, pentru că știm cât de mult înseamnă pentru voi, așa cum și voi însemnați pentru el”, se arată în comunicatul semnat de familia actorului și distribuit pe Instagram de Demi Moore și fiica lor Rumer.

Actorul a decis să se pensioneze, nu se ştie dacă definitiv sau doar pentru o anumită perioadă, boala de care suferă afectându-i capacitatea de exprimare.