Home » Sănătate » Ce este dexametazona, medicamentul care a salvat peste 1 milion de bolnavi Covid din întreaga lume

Ce este dexametazona, medicamentul care a salvat peste 1 milion de bolnavi Covid din întreaga lume

Alexandru Cazacu / 23.03.2021, 14:33
Ce este dexametazona, medicamentul care a salvat peste 1 milion de bolnavi Covid din întreaga lume

Dexametazona este steroidul care a salvat peste un milion de persoane din întreaga lume. Aceasta s-a dovedit a fi foarte eficientă în urma unui program de testare a medicamentelor făcut de cercetătorii din Marea Britanie, transmite Mediafax.

Ce este dexametazona, medicamentul care a salvat peste 1 milion de bolnavi

Chiar de la începutul apariției noului coronavirus, specialistul în boli infecțioase de la Oxford University, Peter Horby, a început să lucreze la dezvoltarea unor medicamente care să ajute în lupta cu virusul ucigaș, în Wuhan. Cu toate acestea, studiile au fost abandonate datorită restricțiilor drastice.

Ei bine, între timp au început să apară din ce în ce mai multe cazuri și în Europa, iar specialistul și-a unit forțele cu un coleg de la Oxford, Martin Landray, pentru a înființa ”Recovery”. Celor doi oameni de știință le-a luat doar nouă zile să elaboreze primul lor protocol, până la înscrierea primului pacient. De obicei acest proces durează aproximativ nouă luni.

Dexametazona reduce riscul de deces al pacienților de Covid cu o treime

Astfel, la mai puțin de la 100 de zile de la debutul programului, cercetătorii au ajuns la un rezultat incredibil. Mai exact, la primul medicament care a îmbunătățit șansele de supraviețuire după COVID-19. Dexametazona este un steroid generic disponibil la scară largă și accesibil, care s-a dovedit că poate reduce riscul de deces cu o treime pentru pacienții bolnavi de Covid ventilați și cu aproape o cincime pentru cei intubați.

”Beneficiul în ceea ce privește supraviețuirea este semnificativ la pacienții care sunt îndeajuns de bolnavi pentru a necesita oxigen, pentru care dexametazona ar trebui să devină de acum înainte tratamentul de bază”, spunea profesorul Peter Horby de la Universitatea Oxford.

Ce este dexametazona, medicamentul care a salvat peste 1 milion de pacienți cu Covid
Ce este dexametazona, medicamentul care a salvat peste 1 milion de pacienți cu Covid

În ciuda faptului că Marea Britanie a fost criticată la început pentru răspunsul lent la pandemia de coronavirus și pentru programele sale de tastare care erau considerate periculoase, cercetătorii care au participat la ”Recovery” au fost apreciați pentru eforturile lor.

”A fost greu să știm câte vieți vor fi salvate pentru că nu știam care va fi traiectoria pandemiei sau cât de bine vor fi acceptate rezultatele”, a spus Peter Horby, potrivit Mediafax.

Dexametazona a salvat mulți pacienți bolnavi de Covid

Medicamentul din familia steroizilor a ajutat la salvarea a foarte multe vieți. Estimările NHS Anglia vor fi publicate marți, cu toate acestea se înțelege faptul că acestea se bazează pe un studiu publicat luna trecută în revista Nature Comunications. Potrivit acestuia, aproximativ 12.000 de vieți au fost salvate cu ajutorul acestui medicament între lunile iulie și decembrie 2020, doar în Marea Britanie. Asta însemnând că, aproximativ 650.000 de vieți au fost salvate la nivel mondial în aceeași perioadă, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, studiile clinice în țările cu venituri reduse, care au mai puțin acces la oxigen sau ventilatoare, sunt esențiale pentru a obține informații mai detaliate despre viețile salvate de dexametazonă, susțin autorii cercetării.

”Cred că în lucrare a fost clar că există o mulțime de presupuneri și că este nevoie de mai multă muncă pentru a fi clar despre cum se traduc beneficiile în diferite setări”, susține Peter Horby.