Home » Sănătate » Ce înseamnă Rh nul sau „Sângele de aur”. Doar 43 de persoane din întreaga lumea îl au

Ce înseamnă Rh nul sau „Sângele de aur”. Doar 43 de persoane din întreaga lumea îl au

Pană Emanuela / 07.01.2022, 15:45
Ce înseamnă Rh nul sau „Sângele de aur”. Doar 43 de persoane din întreaga lumea îl au

Rh nul sau „Sângele de aur” este cea mai rară grupă de sânge din lume, întrucât numai doar 43 de persoane au fost raportate ca având-o. A fost descoperită în 1961, la o femeie aborigenă australiană. Dar ce face ca Rh nul să fie atât de rar și de ce este destul de periculos să trăiești cu el? Află totul despre această grupă de sânge în rândurile de mai jos.

Ce înseamnă „grupa de sânge”

Sângele este ceva ce toți oamenii au în comun. Toată lumea are sânge, care este alcătuit din plasmă, trombocite, globule albe și globule roșii. Deși tot sângele face același lucru, nu tot sângele este la fel.

Sângele este împărțit în tipuri, iar tipurile sunt definite în funcție de prezența sau nu a anumitor antigeni, de obicei proteine. Un antigen este o substanță care poate face ca sistemul imunitar al organismului să reacționeze. Există un sistem numit sistemul ABO pentru definirea tipurilor de sânge. Iată cele patru grupuri sanguine majore:

  1. Tip A: Acești oameni au antigenul A.
  2. Tip B: Acești oameni au antigenul B.
  3. Tip AB: Acești oameni au atât antigeni A cât și B.
  4. Tip O: Acești oameni nu au antigeni A sau B.

În plus, grupele de sânge pot fi negative sau pozitive, în funcție de absența sau prezența antigenului D al factorului Rh, o altă proteină. Dacă ai antigenul D al factorului Rh, așa cum au majoritatea oamenilor, se spune că ești Rh pozitiv. Dacă nu îl ai, se spune că ești Rh negativ. A fi Rh negativ este mai puțin frecvent decât a fi Rh pozitiv. Dacă luăm în considerare antigenele majore A și B și factorii Rh împreună, există opt grupe de sânge.

Comparații grupe de sânge
Comparații grupe de sânge

Ce înseamnă Rh nul sau „Sângele de aur”

Rh nul sau „Sângele de aur” nu conțin antigeni Rh (proteine) pe globulele roșii (RBC). Aceasta este cea mai rară grupă de sânge din lume, mai puțin de 50 de persoane având-o. A fost observată pentru prima dată la aborigenii australieni. Îngrijorarea cu grupa de aur este că donațiile de Rh nul sunt incredibil de rare și dificil de obținut.

O persoană cu Rh nul trebuie să se bazeze pe cooperarea unei rețele mici de donatori obișnuiți de Rh nul din întreaga lume dacă are nevoie de sânge. În toată lumea, există doar nouă donatori activi pentru această grupă, aspect care o face cea mai prețioasă grupă de sânge din lume. De aici vine și denumirea de sânge de aur.

Globulele noastre roșii au pe suprafața lor proteine numite antigene. În funcție de antigenul prezent, avem grupa sanguină A, B, O sau AB. Sistemul ABO are o distincție suplimentară ca Rh-pozitiv sau Rh-negativ, în funcție de prezența sau absența factorului „Rh-D” pe celule. În cazul grupei Rh nul sau „Sângele de aur”, individului îi lipsesc toate antigenele Rh, în timp ce unei persoane cu grupa de sânge Rh-negativ îi lipsește doar antigenul RhD.

De ce au unele persoane grupa sanguină de aur

Grupa sanguină aurie pare să fie rezultatul unei mutații genetice (modificare spontană a genei). Este frecvent întâlnită în cazul mutațiilor în gena RHAG, care codifică glicoproteina asociată Rh. Această proteină este necesară pentru direcționarea antigenelor Rh către membrana RBC.

Mutația RHAG este adesea asociată cu o boală numită stomatocitoză ereditară. Acești indivizi pot avea anemie hemolitică ușoară, pe termen lung, și o degradare crescută a RBC-urilor. Fenotipul Rh-nul poate fi, de asemenea, observat în cazul anumitor anemii cu care o persoană se poate naște. Următoarele afecțiuni ne pot expune la un risc mai mare de a avea grupa de sânge auriu:

  1. Căsătoria consangvină (căsătorie între verișori, frate-soră sau oricine care este rudă apropiată sau îndepărtată)
  2. Gene autosomale (gene anormale, care au trăsături de boală, transmise din familie în familie)
  3. Modificări sau ștergerea completă a anumitor gene, care sunt RHD și RHCE sau RHAG