Ce să nu faci înainte de analize pentru ca rezultatele să fie corecte

de:
21 11. 2020, 09:39

Analizele medicale sunt singurele proceduri prin care pot fi depistate exact anumite probleme de sănătate, motiv pentru care o pregătire corectă înainte de efectuarea lor este esențială pentru a obține niște rezultate corecte. Interdicțiile depind de tipul de analize și vin la recomandarea medicului. Pe această cale dorim să tragem și un semnal de alarmă, menit să-ți atragă atenția că pentru a preveni anumite boli este imperios să îți faci analizele medicale anuale. Mai multe detalii, în continuare.

Ce să nu faci înainte de analizele medicale

Este momentul în care trebuie să mergi la policlinică pentru recoltarea de sânge? Dacă răspunsul e afirmativ, atunci probabil stomacul tău e zgomotos și te confrunți cu un sevraj ușor din cauza lipsei de cofeină, pentru că ți s-a spus să nu bei şi să nu mănânci nimic după 14 ore de la ultima masă. Poate te gândești că o sorbitură din ceașca de cafea și o felie de pâine prăjită nici nu se vor simți, însă este total greșit. Dacă cedezi tentației, rezultatele tale ar putea ieși eronate.

Așadar, există o serie de lucruri și alimente care pot compromite rezultatele analizelor medicale și, implicit, diagnosticul stabilit de specialist. Printre aceste erori aparent minore se numără consumul de alimente sau administrarea unor medicamente înainte de efectuarea analizelor medicale, suficiente pentru a periclita valorile probei de laborator, în special ale colesterolului și glicemiei. Așadar, în cazul în care consumi alimente cu puțin timp înainte de prelevarea mostrei de sânge, în special produse care conțin zahăr sau alcool, riști să primești rezultate greșite. Același efect îl poate avea chiar și banala gumă de mestecat, chiar și cea care nu conține zahăr.

Alți factori care influențează rezultatele analizelor sunt:

  • Stresul fizic – cauzat de o infecție sau de o boală acută poate genera valori crescute ale trigliceridelor, precum și un nivel mai mic al HDL – colesterolul bun.
  • Administrarea de medicamente – estrogenul, anticonvulsivele, anticoncepționalele, medicamentele pentru reglarea presiunii arteriale, diureticele, corticosteroizii, antidepresivele și niacina (vitamina pe care ți-o prescrie medicul pentru reducerea nivelului de colesterol) – sunt substanțe care interferează mereu cu rezultatele unei probe de sânge.
  • Administrarea de vitamine și suplimente alimentare – trebuie evitate înainte de analizele medicale de sânge, mai ales dacă se are în vedere măsurarea nivelului de plumb la nivel sangvin.
  • Consumul de băuturi – dacă analizele pe care urmează să le faci au ca scop măsurarea nivelului lipidelor și al glucozei, atunci trebuie să știi că doar apa este permisă pentru consum și asta cu 14 ore înainte de momentul prelevării mostrei de sânge. Foarte multe băuturi conțin zahăr sau grăsimi, motiv pentru care pot influența rezultatele testelor sangvine.
  • Fumatul – substanțele nocive din țigări ajung repede în sânge, tocmai de aceea fumatul este strict interzis cu minimum 14 ore înainte de efectuarea analizelor.
  • Guma de mestecat – după cum aminteam și mai sus, guma de mestecat, fie cu zahăr sau fără, poate influența rezultatele testelor de sânge. Așadar, evitați să mestecați gumă în dimineața recoltării de sânge.
  • Efortul fizic crescut – orice formă de efort fizic este interzisă cu cel puțin 8 ore înainte de testare, întrucât exercițiile fizice susținute modifică nivelul real al glucozei în sânge.

Înainte de exsudatul faringian și lingual NU aveți voie să:

  • Vă spălați pe dinți;
  • Folosiți apă de gură pentru a curăța cavitatea bucală;
  • Mâncați sau să beți înainte;
  • Să fumați.

Citește și: Ce să nu faci înainte de testul COVID pentru ca rezultatul să fie relevant

Importanța efectuării analizelor medicale anuale

Analizele medicale sunt extrem de importante și trebuie făcute regulat. Iureșul și agitația lumii în care trăim ne ademenesc atât de mult, încât deseori uităm să ne preocupăm de sănătate, făcându-ne analizele tot mai rar. Foarte multe persoane ajung pe mâna medicului când lucrurile sunt grave sau nu mai este mare lucru de făcut.

Cum ne pregătim pentru recoltarea probelor de laborator

Analizele au ca scop verificarea stării de sănătate – diagnosticarea unei afecțiuni, evaluarea severității unei boli sau monitorizarea răspunsului pe care organismul îl are la un anumit tratament. Așadar, este necesar să vă faceți analizele măcar o dată pe an, pentru a nu vă pune sănătatea în pericol.