Home » Sănătate » Ce se întâmplă cu masca de protecție din 9 Martie 2022 în România. Restricțiile care dispar

Ce se întâmplă cu masca de protecție din 9 Martie 2022 în România. Restricțiile care dispar

Cojocaru Cristian / 08.03.2022, 16:56
Ce se întâmplă cu masca de protecție din 9 Martie 2022 în România. Restricțiile care dispar

Starea de alertă impusă la nivelul României urmează a fi ridicată începând cu data de 9 martie 2022. Mai multe restricții vor dispărea, printre care și masca de protecție. Află ce a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și ce presupune ridicarea stării de alertă la nivel național.

Masca de protecție nu va mai fi obligatorie

La miezul nopții, starea de alertă din România va lua sfârșit. Astfel, mai multe restricții vor fi eliminate, după cum a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Masca de protecție nu va mai fi obligatorie, nici în spațiile exterioare dar nici în cele interioare, iar operatorii economici vor putea funcționa la orice oră, fără restricții de capacitate.

„Faptul că Guvernul a hotărât ridicarea stării de alertă se ajunge într-o situație nouă, în care toate restricțiile vor fi ridicate. Voi face și recomandări profesionale, astfel încât impactul măsurilor să nu se soldeze cu o creștere a numărului de cazuri. Prudența și responsabilitatea individuală trebuie să fie principalele atribute ale perioadei următoare”, a afirmat Alexandru Rafila.

Principalele restricții care se vor ridica:

  • utilizarea măștii în spațiile exterioare și spațiile interioare nu va mai fi obligatorie, însă necesară;
  • vor fi ridicate limitele cu privire la accesul în diverse spații publice, spații comerciale, instituții de alimentație publică și instituții publice;
  • limitele cu privire la orar vor fi ridicate;
  • nu va mai fi necesar certificatul PLF de localizare a călătorilor, iar acesta nu va mai fi solicitat;
  • nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID la intrarea în țară.

„Recomandăm cetățenilor, apropo de călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a țărilor europene păstrează acest certificat la intrarea în fiecare stat membru, să consulte condițiile de călătorie. Noi suntem pregătiți și păstrăm partea de legislație care permite emiterea acestui certificat electronic”, a anunțat ministrul Sănătății.

masca de protecție
Purtarea mastii de protectie nu va mai fi obligatorie

Ce presupune acest lucru în cazul școlilor

Cu toate că aceste restricții nu vor mai fi aplicabile, Alexandru Rafila recomandă „cu tărie” respectarea unor măsuri, chiar dacă acestea nu mai sunt obligatorii. Astfel, sunt recomandate în continuare următoarele măsuri;

  • purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, precum și în unitățile sanitare, grădinițe, școli și universități;
  • evitarea spațiilor aglomerate;
  • spălatul pe mâini și utilizarea dezinfectanților;
  • mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie igienizate și dezinfectate periodic;
  • persoanele care prezintă simptome trebuie să se testeze, să se prezinte la medic sau la un centru de evaluare.

Aceste măsuri fac parte din pachetul de responsabilitate individuală, astfel că nu sunt obligatorii, ci doar recomandate. Cu toate că o serie de restricții dintre cele care au fost în vigoare în ultimii doi ani vor dispărea, ridicarea stării de alertă reprezintă în continuare o anumită responsabilitate pentru fiecare dintre noi.

De-a lungul timpului, virusul a suferit mai multe mutații care l-au adus la o formă mai puțin gravă, astfel că tot mai puține persoane sunt afectate, iar simptomele sunt mult mai ușoare. Cu toate acestea, România poate spune că a trecut printr-o perioadă de sănătate publică grea, fiind înregistrate 62.000 de decese care sunt legate de această boală, dar și decese post-Covid care nu sunt încadrate în aceste statistici.

Milioane de români au trecut prin această boală, iar sistemul sanitar a avut de-a face cu o presiune extremă de-a lungul celor doi ani. În ceea ce privește școlile, ridicarea stării de alertă reprezintă revenirea totală la starea de dinaintea Legii 55 și întoarcerea la prevederile Legii educației nr.1 / 2011, după cum a afirmat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Astfel, se anulează toate restricțiile și toate facilitățile, nemaifiind posibile predarea și examinarea în mod online. Acest lucru se va aplica și în cadrul universităților, după cum a mai menționat ministrul Educației.