Ce se întâmplă dacă mănânci prea multă pâine. Verdictul îngrijorător al oamenilor de știință

de:
27 02. 2021, 09:54
Produse de panificatie

Ce se întâmplă dacă mănânci prea multă pâine. Verdictul îngrijorător al oamenilor de știință. Cu toții știm că pâinea îngrașă, dar un nou studiu arată că asta nu e tot! Specialiștii atrag atenția asupra consecințelor grave pe care le poate avea consumul de cereale rafinate. În acest articol veți afla cu ce boli ne putem alege dacă mâncăm pâine, produse de patiserie sau paste.

Ce se întâmplă dacă mănânci prea multă pâine

Cercetătorii de la Universitatea Simon Fraser au analizat recent efectele consumului unei diete bogate în cereale rafinate. Indiferent că discutăm despre pâine sau despre o porție de paste, majoritatea dintre noi consumăm aproape zilnic acest tip de alimente.

Cercetătorii au descoperit că acestor carbohidraților rafinați li se îndepărtează părțile bogate în fibre, iar asta duce la o descompunere mai rapidă. Astfel, nivelul de zahăr din sânge crește rapid atunci când consumăm produse de panificație. Bolile care pot rezulta în urma acestui proces sunt următoarele: boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral și chiar moarte timpurie.

La analiza lor au participat 137.130 de persoane din 21 de țări, inclusiv cei din zonele cu venituri mici, medii și mari. Cerealele din dietele participanților au fost clasificate în trei grupe: cereale rafinate, cereale integrale și orez alb. Ceea ce s-a constatat a fost faptul că cerealele rafinate includeau produse făcute cu făină albă, inclusiv pâine albă, paste, tăiței, cereale pentru micul dejun, biscuiți și produse de patiserie. În timp ce, cerealele integrale includeau alimente făcute cu făină integrală sau cereale integrale intacte.

Rezultatul analizei a fost următorul: participanții care au consumat mai mult de șapte porții de produse din cereale rafinate pe zi aveau un risc cu 27% mai mare de deces timpuriu. De asemenea, s-a demonstrat faptul că acest grup are un risc cu 33% mai mare de boli de inimă și un risc cu 47% mai mare de accident vascular cerebral.

Painea nu este sanatoasa

Un român consumă anual aproximativ 100 de kilograme de pâine

Acest lucru este foarte îngrijorător, deoarece un român consumă anual circa 100 de kilograme de pâine, ceea ce înseamnă foarte mult. În Europa suntem lideri la acest capitol. Am reușit să depășim doar anumite țări care fac din pâine adevărate delicatese sau tări care sunt mai sărace din punct de vedere economic și teoretic mai predispuse la consumul de produse derivate din cereale.

Există și câteva date legate de consumul de pâine pe cap de locuitor în anumite țări. De exemlu, datele AIB International, o organizație care se ocupă strict cu monitorizarea industriei alimentare arată următoarele despre kilogramele de pâine consumate pe cap de locuitor în aceste țări:

  • Marea Britanie – 14 kilograme
  • Olanda – 58 de kilograme
  • Grecia – 65 de kilograme
  • Belgia – 67 de kilograme
  • Cipru – 74 de kilograme
  • România – 97 de kilograme

Așadar se poate observa că suntem în top și avem avem o tradiție recunoscută la nivel european în ceea ce privește consumul de pâine. Unii oameni, mai ales din mediul rural, nici nu concep că nu este sănătoasă.

Cum să aveți o dietă echilibrată

  • Consumați minimum cinci porții de fructe și legume în fiecare zi
  • Mese principale trebuie să conțină cartofi, pâine, orez, paste sau alți carbohidrați cu amidon
  • Sunt importante 30 de grame de fibre pe zi (din fructe, legume sau produse din faină integrală)
  • Consumați câteva produse lactate
  • Consumați fasole, leguminoase, pește, ouă, carne și alte proteine
  • Uleiuri și tartine nesaturate în cantități reduse
  • Opt de pahare de apă pe zi
  • Adulții să nu consume peste 6g de sare și 20g de grăsimi saturate pentru femei, iar pentru bărbați 30g pe zi.