Home » Sănătate » Ce se întâmplă în corpul tău atunci când îți e frică. Efectele nebănuite

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când îți e frică. Efectele nebănuite

Manolică Anca / 13.05.2022, 16:49
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când îți e frică. Efectele nebănuite

Frica este un sentiment familiar care poate fi declanșat de orice, în orice moment. Fie că ne uităm la un film horror, fie ne temem de păianjeni, fie ne este frică de cutremur sau de moarte. Toate aceste frici, din păcate, ne afectează într-o măsură mai mică sau mai mare viața. Importat este să fim conștienți de ele și să știm să le gestionăm cum trebuie. Iată ce se întâmplă în corpul nostru atunci când ne este frică.

Ce este frica

Frica este descrisă ca fiind o senzație de angoasă provocată de prezența unui pericol real sau imaginar. Deși ne naștem cu doar două frici înnăscute: frica de cădere și frica de sunete puternice, informațiile pe care le primim de-a lungul vieții ne ajută să fim atenți și să anticipăm acele lucruri care sunt potențial periculoase.

Frica este un comportament adaptiv care ne-a ajutat să supraviețuim prădătorilor și dezastrelor naturale. Cea mai mare parte a fricii este învățată, iar fricile se dezvoltă prin asociere pe măsură ce creștem. Atunci când evităm să mergem singuri pe o alee întunecată sau dacă, de exemplu, ne urcăm pentru prima dată într-un elicopter, știm, chiar dacă nu ni s-a mai întâmplat înainte, că acesta poate cădea, așa că experimentăm un stimul prin anticipare.

Cum reacționează corpul nostru la frică

Creierul uman are capacitatea de a crea anumite reacții de gândire și de acțiune, dar frica funcționează în mod autonom. Procesul care are loc în hipotalamusul, hipocampul și amigdala din creier începe cu un stimul. De exemplu: ești singur acasă și deodată auzi o ușă care se închide, tu neașteptând pe nimeni.

Răspunsul la acest stimul duce la două reacții posibile: lupta sau fuga. A fost un curent de aer, ai lăsat ceva deschis, a intrat un străin în casa ta pentru a-și face rău? În acele momente, plămânii absorb cât mai mult oxigen posibil la fiecare respirație, sistemul digestiv și cel imunitar nu mai „irosesc energie”, iar corpul activează toate funcțiile de urgență, astfel încât creierul nu va mai fi capabil să îndeplinească sarcini mici și își va concentra toate resursele pe un plan mai mare.

Sistemul nervos simpatic, activat de hipotalamus, declanșează o reacție în lanț, măduva suprarenală este activată și emite adrenalină și noradrenalină. Pupilele se dilată pentru a capta cât mai multă lumină, tensiunea arterială și ritmul cardiac cresc din cauza hormonilor de stres, iar sistemul endocrin produce până la 30 de hormoni care ajută sistemul circulator să se pună în mișcare.

Vasele cutanate se contractă și pielea este privată de lichidul care îi menține temperatura, ceea ce duce la senzația de frisoane, iar nivelul de glucoză crește, care, împreună cu adrenalina, produce așa-numita „piele de găină”.

Cum reacționează corpul nostru la frică
Cum reacționează corpul nostru la frică

Aceste reacții corporale sunt cele care pregătesc organismul pentru a face față unui pericol, fie pentru a lupta împotriva lui, fie pentru a fugi cât mai repede posibil de situație.

Cum ne controlăm aceste frici

Pentru a controla frica, este important să devenim conștienți de ea, după care să ne „împrietenim” cu aceasta. Nu va fi semn de slăbiciune, cum că am ceda, ci în acest fel vom învăța să o depășim trepetat, prin acțiuni simple.

Spre exemplu, dacă avem frică de înălţime, când mergem la munte, vom urca până acolo unde ne vom simţi în siguranţă. După o perioadă, ar fi bine să reluăm acțiunea și să urcăm puțin mai sus, și tot așa, până când vom reuși să depășim această frică.

Sunt diverse programe mentale care ne ajută să devenim mai curajoși, în așa fel încât să ajungem să ne putem stăpâni fricile. De asemenea, există unele exerciții de respirație recomandate în momentele cheie. În cazul în care nu reușim să ne „descurcăm” cu această frică, recomandarea este să apelăm la specialiștii în domeniu.