Home » Sănătate » Ce este tanatofobia sau frica de moarte și cum poți scăpa de ea. Terapii și metode recomandate 

Ce este tanatofobia sau frica de moarte și cum poți scăpa de ea. Terapii și metode recomandate 

Manolică Anca / 27.04.2022, 16:17
Ce este tanatofobia sau frica de moarte și cum poți scăpa de ea. Terapii și metode recomandate 

Dacă există un lucru extrem de clar în viață, acesta este faptul că nimeni nu scapă de moarte, deoarece este singurul lucru pe care îl știm cu certitudine din momentul în care ne naștem. Cu toate acestea, este foarte dificil să ne stabilim o atitudine corectă față de ea. Iată cum ar trebui să acționăm și să înfruntăm frica de moarte. Știai că se mai numește și tanatofobie?

Tanatofobia sau frica de moarte

Thanatofobia provine din limba greacă, „Thanatos” făcând referire la moarte, iar „phobos” înseamnând frică. Așadar, frica de moarte. Un gând care de multe ori ne poate genera stări de anxietate persistente.

Deși ar trebui să ne gândim la frica de moarte ca la ceva ce este dincolo de voința unei persoane de a o controla, adevărul este că este destul de dificil să ne gestionăm aceste stări.

Atitudini față de moarte

Incertitudinea duce la angoasă, iar consecințele acesteia pot provoca în noi două tipuri de reacții:

Evitarea cu orice preț a numirii sau a vorbi despre moarte ca mecanism de apărare – aceștia sunt oameni care încearcă să nu se confrunte cu nicio situație care le provoacă aceste sentimente. În cazuri mai extreme, aceștia pot evita chiar controalele medicale sau activitățile care le pun viața în pericol.

Oameni care încearcă să aibă un puls cu controlul morții și al bolii – aceștia sunt la polul opus, cunoscuți și sub numele de ipohondri. A fi ipohondru implică o convingere puternică că ai o boală gravă și potențial amenințătoare de viață sau teama de a avea una. Aceste persoane se monitorizează în permanență, analizându-și semnele și simptomele în orice situație legată de sănătate.

Moartea, un subiect tabu

A trăi în Occident și a te gândi la moarte este sinonim cu „fuga”. Contrar a ceea ce se întâmplă în alte culturi, în Occident este un subiect pe care preferăm să nu-l aprofundăm și nici măcar să vorbim despre el. Acest lucru ne poate duce la generarea de temeri și chiar anxietate în fața unei situații pe care nimeni nu o poate evita, cum ar fi moartea.

Tabuul morții începe de când suntem mici. Atunci când o rudă moare, de obicei, copiii nu au cunoștință de acest lucru. Pare logic, pentru că nu vrei să le faci rău, vrei să îi protejezi și să le eviți orice fel de suferință, dar este oare chiar lucrul cel mai bun de făcut?

Nu trebuie să așteptăm până când moartea se va abate asupra noastră pentru a ne ocupa de această problemă. Trebuie să învățăm să facem față sentimentului de tristețe și tuturor consecințelor sale. Discuția cu cei dragi este un pas important.

Tanatofobia sau frica de moarte se tratează cu ajutor de specialitate
Tanatofobia sau frica de moarte se tratează cu ajutor de specialitate

Cum ne confruntăm cu pierderea unei persoane dragi

Îi spunem proces de doliu sau, de asemenea, doliu, pierdere sau suferință. Este un proces natural de adaptare la pierderea unei persoane dragi și este uneori asociat cu probleme de sănătate, cum ar fi depresia și anxietatea.

Pentru mulți oameni, doliul este un set de emoții în care frustrarea și durerea joacă un rol central. Deși este legată în principal de pierderea unei persoane dragi, poate fi legată și de comportamente legate de pierderi emoționale, cum ar fi pierderea unui loc de muncă, a unei persoane dragi sau un eșec personal.

Cunoașterea etapelor durerii este importantă pentru a ști, în primul rând, că este un proces normal prin care trecem cu toții atunci când ne confruntăm cu o pierdere. În plus, este normal ca pierderea unei persoane dragi să provoace durere emoțională. Însă, trebuie să fim conștienți că frica acută de moarte poate produce boli grave la nivel de psihic și fizic.

Terapii recomandate de psihoterapeuți

Pentru a depăși frica de moarte, specialiștii recomandă o mulțime de terapii. De regulă, ele se concentrează pe reducerea temerii resimțite, iar una dintre cele mai folosite este cea prin vorbit. Psihoterapeuții aleg să discute foarte deschis cu pacienții, în acest fel ei reușind să se descarce de emoții negative, eliberându-și sufletul și mintea de teamă.

O altă terapie care dă rezultate bune este cea cognitiv comportamentală. Acest tip de terapie prevede găsirea unor rezolvări practice pentru depășirea fricii de moarte. Persoanei i se va schimba modul de gândire, reușind să accepte mai ușor ideea de moarte.

Unii specialiști recomandă și tratamentul medicamentos sau tehnicile de relaxare. Meditația și exercițiile de respirație, acompaniate de medicamente pot reduce anxietate și atacurile de panică. De obicei, tratamentul medicamentos poate calma pentru o perioadă această frică, însă sunt șanse ca ea să apară din nou

Abordarea fricii de moarte ar trebui să înceapă în școli și în cadrul familiei sau al grupurilor de prieteni. Spargerea tabuului de a vorbi despre cum am vrea să murim, care sunt ultimele noastre dorințe și de a le înfrunta în mod normal ar trebui să fie extinsă în această societate în care ne ascundem emoțiile doar din rușine sau de teama a ceea ce vor spune oamenii despre noi. Să trăiești liber înseamnă să trăiești fără poveri emoționale, nu-ți fie teamă să împărtășești și să exprimi ceea ce simți.