Home » Life & Style » Terapia cu câini. În ce situații poate fi de ajutor și ce căței sunt folosiți

Terapia cu câini. În ce situații poate fi de ajutor și ce căței sunt folosiți

Cojocaru Cristian / 25.02.2022, 11:48
Terapia cu câini. În ce situații poate fi de ajutor și ce căței sunt folosiți

Credincios și cu capacitatea de a iubi necondiționat, acesta este ceea ce este considerat cel mai bun prieten al omului, câinele. Și, de parcă nu ar fi de ajuns, acest animal de companie, atât de popular în casele din întreaga lume, poate fi cel mai bun terapeut pentru copii și adolescenți. Află ce este terapia cu câini și cum pot ajuta patrupedele la bunăstarea oamenilor.

Terapia cu câini poate fi de mare folos

Conștienți de acest lucru, în două spitale din Spania se efectuează terapii cu câini destinate persoanelor cu diverse probleme, unele la fel de grave precum paralizia cerebrală. Rezultatele sunt încurajatoare. În colaborare cu Purina și CTAC (Centrul de Terapii Asistate cu Câini), se testează o terapie cu câini la Spitalul Clínic și Centre d’Educació Especial Pedralbes pentru a îmbunătăți viața copiilor cu diverse probleme.

Marc în vârstă de 13 ani, este unul dintre pacienți. De mai bine de un an se tratează de sindromul Tourette și o problemă de anxietate generalizată la Clinică. După fiecare ședință cu câinii, copilul pleacă relaxat, calm și fericit.

„Este destul de introvertit, însă, după ce a fost cu câinii în terapie, vorbește mereu despre ceea ce a făcut și cum s-a jucat și a interacționat cu fiecare dintre ei. Asta arată că cu siguranță a avut o experiență pozitivă”, explică mama lui.

Copilul a povestit că este mai puțin nervos, iar atunci când iese este foarte relaxat și se simte bine în preajma câinilor. Maria are dificultăți de mobilitate. Cu toate acestea, ea uită de ele de îndată ce îi vede pe acești terapeuți cu patru picioare. Fata îi mângâie, îi pieptănă și se bucură.

Sofia are 6 ani și suferă de paralizie cerebrală ireversibilă. Merge la Centre d’Educació Especial Pedralbes pentru a-și desfășura terapia cu câini. Terapia o calmează, îi calmează respirația și este capabilă să urmeze instrucțiunile care i se dau. Este, pentru ea, un moment de relaxare totală.

„Terapia cu câini este ca un miracol. De multe ori este dificil să-i faci pe băieți și fete să se deschidă și să găsească un loc confortabil pentru a se exprima. Pe de altă parte, la câini, pentru simplul fapt de a avea unul, deja se simt în zona lor de confort, unde îi ating, îl mângâie și le sunt lăsate în jos mecanismele de apărare a pacienților. Astfel, terapiile sunt mult mai simple pentru ei, dar în același timp benefice”, explică Laia Sastre, educatoare socială la Spitalul Clinic de zi de copii și tineret.

Copiii cu ADHD, sindrom alcoolic fetal, stres post-traumatic, tulburare de spectru autist participă și ei la terapiile clinicii. Proiectul, care durează doi ani, a început în 2020, dar a trebuit să fie oprit din cauza pandemiei de COVID-19. Obiectivul este de a obține date despre impactul acestui tip de terapie pentru îmbunătățirea stimei de sine, a încrederii în sine și a abilităților sociale, precum și pentru a regla exprimarea emoțiilor și a comportamentului.

terapia cu câini
Terapia cu caini este folosita si in cazul azilelor

Tulburările de alimentație fac și ele parte din procesul de terapie

De asemenea, urmărește să colecteze date calitative cu privire la evaluarea făcută de terapeuți înșiși atunci când include un câine în terapie. Rezultatele acestui studiu privind terapiile cu animale la copiii și adolescenții cu tulburări de neurodezvoltare vor fi comunicate pe tot parcursul anului 2022.

Terapiile cu câini au ajuns și în domeniul tulburărilor de alimentație. În 2018, Spitalul Universitar de Copii Niño Jesús din Madrid, împreună cu Universitatea Rey Juan Carlos (URJC) și sponsorizarea Purina, au prezentat un studiu care a urmărit să evalueze efectele pozitive pe care asistența canină le-ar putea genera la tinerii care suferă de anorexie și bulimie.

Studiul constă în 18 ședințe săptămânale cu tineri cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani care primesc tratament la Unitatea de Tulburări Alimentare Niño Jesús (UTCA). Scopul este de a îmbunătăți stima de sine și sociabilitatea și de a reduce anxietatea și alte simptome depresive, în special la acei adolescenți care suferă de cazuri moderate sau severe de tulburări de alimentație. Studiul se află acum la a doua fază și rezultatele vor fi prezentate anul acesta.

Terapia asistată de câini este, de asemenea, testată în școli, centre de dezvoltare a copiilor și case de bătrâni. De ani de zile au fost un instrument foarte util pentru tratarea persoanelor care au nevoie de ajutor fizic, social, emoțional și cognitiv. Datorită lor, câinilor de terapie, viața multor oameni se îmbunătățește zi de zi. Nu avem nicio îndoială că sunt cei mai buni prieteni ai omului.