Home » Sănătate » Ce este lupusul. De ce apare această boală și care sunt simptomele unei forme severe

Ce este lupusul. De ce apare această boală și care sunt simptomele unei forme severe

Violeta Badea / 20.04.2021, 12:47
Ce este lupusul. De ce apare această boală și care sunt simptomele unei forme severe

Ce este lupusul. Tot mai mulți români se confruntă cu această boală autoimună, care nu se transmite, nu poate fi prevenită și este greu de diagnosticat, deoarece prezintă numeroase și diverse simptome. Din acest motiv este supranumită și „boala cu o mie de fețe”. În acest material veți afla ce este lupusul, de ce apare și care sunt simptomele unei forme severe.

Ce este lupusul. De ce apare această boală

Ce este lupusul
Ce este lupusul

Lupusul este o afecțiune cronică, ce poate provoca inflamații și dureri în orice parte a corpului. Boala este determinată de o dereglare a sistemului imunitar, care în mod normal are rolul de a asigura protecția organismului. Odată ce avem această afecțiune, acesta nu mai face diferența între celulele străine și cele proprii și sunt atacate țesuturile sănătoase ale corpului.

Boala a apărut la începutul secolului al XX-lea și a primit denumirea de lupus eritematos sistemic (LES). Termenul de „eritematos” provine din limba greacă și se traduce roșu, de la iritațiile cutanate care apar la persoanele care suferă de această afecțiune.

De ce apare aceasă boală? Ei bine, declanșarea acesteia poate fi determinată de apariția anumitor anticorpi, de fumat, de expunerea la soare, de agenţii infecţioşi, hormoni, contraceptive sau de unele medicamente. Din păcate, această afecțiune este dificil de diagnosticat, deoarece se manifestă diferit la fiecare persoană în parte. Mulți oameni trăiesc cu această boală ani de zile înainte de a dezvolta simptomele clasice.

„Apare dintr-o dată. În general, este demascat de o expunere la soare. Câteva zile de expunere la soare, sigur că lucrul acesta se poate întâmpla și în luna ianuarie dacă sunt niște zile mai însorite. Există un „fluture”, acea erupție de care întotdeauna, atunci când căutăm lupus, aceasta este imaginea pe care o găsim. Aceasta evidențiază, în general, formele mai grave de lupus, care afectează și organele interne.”, a declarat dermatologul Mara Mihai, citată de Antena3.

Care sunt simptomele unei forme severe

Atunci când vorbim de lupus ne referim, în general, la lupusul eritematos sistemic, cea mai frecventă și cea mai gravă forma a afecțiunii. Cu toate acestea, există și alte tipuri ale lupusului:

  • lupus eritematos cronic;
  • lupus eritematos subacut;
  • lupus eritematos sistemic.

De cele mai multe ori, simptomele apar la nivelul pielii, dar în timp apar și probleme interne. În cazuri grave, lupusul poate ataca organele importante: inima, ficatul sau rinichii. Iată principalele simptome care apar:

  • Febră și stare de oboseală;
  • Dureri ale articulațiilor;
  • Deteriorarea unghiilor;
  • Sensibilitate la lumină;
  • Căderea părului.

Care este tratamentul

Tratament lupus
Tratament lupus

Lupul este o afecțiune cronică și nu se mai poate vindeca niciodată, dar există anumite tratamente capabile să țină boala sub control. Astfel, în formele ușoare sau medii ale bolii, se administrează antiinflamatoare nesteroidiene și hidroxyclorochina.

În formele grave sunt aplicate tratamente mai puternice, precum: corticosteroizi sau alte medicamente imunosupresoare, precum: azatioprina, ciclofosfamida, micofenolat, metotrexat. Însă, cel mai bun tratament este prevenția. Și nu este imposibil, deoarece nu ar trebui să avem probleme cu un stil de viață echilibrat.

„Putem vorbi de o prevenție. În general, stilul de viață ar trebui să fie unul echilibrat, pentru că stresul, am observat că declanșează foarte mult aceste episoade, fumatul este un factor care agravează. Atunci când o persoană suferă deja de lupus ar trebui să se ferească de soare, să aibă niște reguli foarte stricte prin care să aplice creme de protecție. Imediat apar reacțiile la nivelul pielii și produc suferință”, a precizat medicul.