Home » Sănătate » Ce este anxietatea, de ce apare și cum o recunoaștem. Metodele prin care se tratează

Ce este anxietatea, de ce apare și cum o recunoaștem. Metodele prin care se tratează

Violeta Badea / 10.04.2021, 12:48
Ce este anxietatea, de ce apare și cum o recunoaștem. Metodele prin care se tratează

Ce este anxietatea, de ce apare și cum o recunoaștem. Metodele prin care se tratează. Se spune că toți oamenii se confruntă la un moment dat cu starea de anxietate, dar atunci când emoțiile sunt foarte puternice și ajung să ne deterioreze calitatea vieții trebuie să luăm imediat măsuri. În acest articol veți afla ce este anxietatea, cum o recunoaștem și care sunt metodele prin care se tratează.

Ce este anxietatea, de ce apare și cum o recunoaștem

De-a lungul vieții, multe persoane experimentează starea de anxietate. Aceasta are rolul de a ne menține precauți și de a ne mobiliza atunci când suntem în fața unui pericol. Este un sentiment absolut normal și trecător. Însă, când se instalează panica exagerată și nefondată vorbim deja de o tulburare emoțională, care ne împiedică șă ne desfășurăm activitățile și scopurile.

Cum recunoaștem acestă afecțiune? Ei bine, apare o stare de neliniște care se instalează în tot corpul și care ne umple mintea cu tot felul de îngrijorări nefondate. De asemenea, putem avea probleme serioase de concentrare, apare lipsa poftei de mâncare, nu ne putem odihni, iar relațiile sociale au de suferit. Anxietatea trebuie luată foarte în serios, deoarece în fiecare an un sfert din populația Europei se confruntă cu astfel de simptome și se poate ajunge la depresie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătații.

Deși este din ce în ce mai întâlnită, specialiștii nu știu încă de ce apar aceste tulburări de anxietate. Cauza acestora ar putea fi activitățile solicitante, stresante, lipsa odihnei sau chiar evenimentele traumatizante din copilărie. De asemenea, vinovate pentru apariția acestei afecțiuni se fac și modificările cerebrale, în special cele legate de anumiţi neurotransmiţători precum serotonina şi noradrenalina.

Ce este anxietatea
Ce este anxietatea

Metodele prin care se tratează

Anxietatea este de mai multe tipuri, iar manifestările sunt total diferite. O persoană poate prezenta unul sau mai multe tipuri de anxietate. De asemenea, există anxietate generaliazată, fobie socială sau tulburari de panică. Mai jos vă prezentăm toate aceste tipuri:

  • Tulburare de panică – apar atacurile de panică, iar pacientul întâmpină probleme de respirație și i se instalează o teamă inexplicabilă;
  • Anxietate generalizată – apare o stare permanentă de îngrijorare;
  • Fobia socială – apare teama cu privire la interacțiunile sociale;
  • Fobiile specifice – apare teama cu privire la un obiect sau o situație;
  • Sindromul de stres post-traumatic – apare după trăirea unor evenimente catastrofale: cutremur, război etc.
  • Tulburarea obsesiv-compulsivă – apar obsesiile sau gândurile iraţionale.

Cel mai pun tratament pentru tratarea anxietății este conștientizarea ei. Trebuie să-ți aloci mai mult timp și să meditezi, să respiri profund şi să desfășori activități sportive, de preferat în aer liber. Dacă aceste lucruri nu funcționează, atunci ai nevoie de ajutorul unui psiholog sau psihiatru.

Este important să te consulți cu un medic și să-ți ofere tratamentul potrivit. De obicei, medicamentele care ajută la tratarea acestei afecțiuni sunt următoarele: antidepresivele (sunt folosiți inhibitorii selectivi ai recăpătării serotoninei și inhibitorii selectivi ai recăpătării noradrenalinei), busiprona (aceste medicamente sunt anxiolitice, adica tratează simptomele anxietății) și benzodiazepinele (aceste sedative sunt folosite pentru o perioadă scurtă de timp și sunt folosite pentru ameliorarea simptomelor acute ale anxietății).