Home » Sănătate » Ce sunt anticorpii anti-Covid și cum funcționează. Răspunsuri de la Ministerul Sănătății

Ce sunt anticorpii anti-Covid și cum funcționează. Răspunsuri de la Ministerul Sănătății

Redactia Știri / 13.04.2021, 20:06

Ce sunt anticorpii anti-Covid? În contextul pandemiei de Covid se vorbește foarte mult despre importanța pe care o joacă anticorpii în lupta acestui virus. Așadar în materialul următor vom încerca să redăm răspunsurile oferite de specialiștii de la Ministerul Sănătății cu privire la anticorpi și la modul în care funcționează ei în lupta anti-Covid.

Ce sunt anticorpii anti-Covid. Precizări importante oferite de specialiști

Ce sunt anticorpii anti-Covid? Este una dintre temele la care specialiștii de la Ministerul Sănătății și-au propus să vină cu răspunsuri concrete în sprijinul cetățenilor. Astfel ei au făcut mențiuni importante pe pagina de facebook a instituției.

Anticorpii sunt proteine produse de celule ale sistemului imun – limfocite B (sau celule B). Aceștia circulă prin sânge, dar se găsesc și la nivelul mucoaselor, recunosc substanțe străine corpului – numite antigeni (componente ale virusurilor sau bacteriilor) și le neutralizează. Anticorpii sunt structuri specializate, astfel încât fiecare anticorp se va lega specific de un anumit antigen, se arată în mesajul postat pe pagina de facebook a Ministerului Sănătății.

După ce definiția anticorpilor a fost redată, specialiștii au oferit informații suplimentare pentru a înțelege astfel rolul esențial pe care anticorpii anti-Covid îl joacă.

Specialiștii spun că în momentul în care corpul uman intră în contact cu un antigen, sistemul imun îl va recunoaște și va sintetiza anticorpi împotriva acestuia. Deci, când organismul intră în contact cu aceeași structură străină, anticorpii care au fost deja sintetizați o vor recunoaște și o vor elimina. Prin acest proces, aceștia vor reuși să prevină infecția sau formele grave ale bolii, se mai arată în explicațiile oferite de specialiștii din domeniul sănătății.

Anticorpi anti-Covid
Anticorpi anti-Covid

Cum iau naștere anticorpii anti-Covid

Tot în cadrul mesajului de la Ministerul Sănătății, cu scopul informării populației, ni se arată cum iau naștere acești anticorpi meniți să lupte împotriva coronavirusului. Informațiile de pe pagina ministerului au la bază datele rezultatele cercetărilor care s-au făcut în lumea medicală până acum pe acest subiect.

Una dintre situații este cea în care organismul uman intră în contact cu un antigen, lucru care se produce prin infectarea directă cu un virus sau o bacterie. Astfel, corpul va trece prin boală, iar apoi va sintetiza anticorpii necesari combaterii acestei boli/afecțiuni pe viitor.

O altă situație în care corpul poate sintetiza anticorpi este cea în care are loc expunerea controlată la anumite componente alte unui agent patogen sau la o formă inactivată a acestuia. Adică prin procesul numit vaccinare. Specialiștii concluzionează că o persoană vaccinată poate sintetiza anticorpii necesari fără a trece însă prin boală și a se supune riscurilor pe care le presupune.

Aceștia susțin că este necesar să treacă o perioadă de câteva zile pentru a începe producția anticorpilor și câteva săptămâni până când anticorpii ating nivelul în care pot oferi protecție corpului uman. Important de înțeles este faptul că în acest timp organismul este vulnerabil.

Specialiștii de la Ministerul Sănătății mai vorbesc în postarea lor despre o altă situație menită să ajute o persoană bolnavă să se vindece.

De asemenea, anumite medicamente sau plasma convalescentă conțin anticorpi care pot ajuta o persoană bolnavă să se vindece.

Când se produce o cantitate de anticorpi mai mică

În mesajul postat pe pagina Ministerului Sănătății se mai arată faptul că studiile au arătat faptul că o persoană asimptomatică sau cu o formă ușoară de boală va produce o cantitate de anticorpi mai mică. La polul opus, cei care au făcut forme mai grave de Covid vor dezvolta o cantitate de anticorpi mai mare. Se estimează o durată cuprinsă între 1 și 3 săptămâni pentru apariția anticorpilor într-un număr suficient de mare.

Conform studiilor realizate până în prezent, anticorpii anti-covid sunt prezenți în corpul uman la 6, chiar și 8 luni de la momentul infectării.