Home » Sănătate » Cum îți poate afecta banala aspirină sănătatea. Atenționarea făcută de medic

Cum îți poate afecta banala aspirină sănătatea. Atenționarea făcută de medic

Manolică Anca / 06.03.2021, 16:49
Cum îți poate afecta banala aspirină sănătatea. Atenționarea făcută de medic

Se spune adesea că aspirina este pastila pe care trebuie să o ai tot timpul la îndemână sau că „o aspirina pe zi ține medicul la distanță”. Acidul acetilsalicilic sau aspirina este un antiinflamator non-steroidian, utilizată în general ca un analgezic minor, ca antipiretic sau ca antiinflamator. Totuși, un medic vine cu atenționări în privința acestei pastile. Află cum îți poate afecta banala aspirină sănătatea.

Cum îți poate afecta banala aspirină sănătatea

Aspirina (acidul acetilsalicilic) este un medicament „magic. Auzim adesea cât de lăudat este datorită efectelor sale: analgezic, antipiretic, antiinflamator sau antiagregant plachetar, ducând la evitarea formării cheagurilor în vasele de sânge. Unde mai pui că are și efect de antiîmbătrânire? Cu toate acestea, el are și multe efecte adverse, unele destul de grave. De aceea, medicul ar trebui să fie cel mai î măsură să recomande cum, când și cine să ia tratament cu acest medicament. El trebuie să țină cont de anumite riscuri, efecte secundare, vârstă, afecțiuni preexistente sau alte tratamente medicamentoase.

Medicul Vasi Rădulescu, cel care și-a creat o adevărată comunitate pe contul său de socializare Facebook în care împărtășește informaţii, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește administrarea necorespunzătoare a acestui medicament extrem de cunoscut. Iată ce spune despre cum îți poate afecta banala aspirină sănătatea.

„Ştiaţi că banala aspirină vă poate omorî copiii?

„Ştiaţi că banala aspirină vă poate omorî copiii?“,  așa începe textul postării medicului Vasi Rădulescu în care dorește să le explice părinților de ce nu ar trebui, sub nicio formă, să le administreze copiilor pastile de aspirină. De asemenea, el mai explică și prin ce metodă se scade corect febra și ce medicamente ar trebui administrate, la nevoie. Însă subliniază și necesitatea prezentării la medicul specialist, în cazul apariției oricărei situații neașteptate.

Cum îți poate afecta banala aspirină sănătatea. NU se administrează copiilor cu vârsta de sub 18 ani
Cum îți poate afecta banala aspirină sănătatea. NU se administrează copiilor cu vârsta de sub 18 ani

Iar această postare a apărut în urma unui mesaj pe care acesta l-a primit. Acolo, o mămică îi spunea că îi dăduse micuțului său o aspirină pentru scăderea febrei, pentru că asta avea în casă. Fiindcă febra tot reapărea, ea l-a intrebat ce mai putea face ăn acest sens. Pe baza acestui mesaj, Dr. Vasi Rădulescu a punctat două aspecte importante în postarea sa. Primul este acela că nu se dă aspirină copiilor până la 18 ani. Altfel, există riscul foarte mare de apariție a sindromului Reye, care poate afecta grav ficatul, rinichii, creierul și există risc mare de deces. De asemenea, a ținut să menționeze că și oricare alt preparat care conține salicilați, inclusiv conservele, poate fi periculos.

De asemenea, în cazul scăderii febrei, medicul spune că pastilele care ajută sunt paracetamolul sau ibuprofeul, eventual cu anumite măsuri auxiliare, cum ar fi împachetările mai reci. „Nu cu aspirină la copii! Nici cu usturoi sau cu frunze de margaretă, dar pe acestea cred că le ştiţi deja”, spune acesta. În continuare, a ținut să precizeze că paracetamolul și ibuprofenul nu se administrează împreună, pentru că pot crea efecte adverse. Așadar, un singur agent termin, cel care ai observat să acționează mai bine în cazul copilului tău.