Home » Sănătate » Cum poți să recunoști roșiile care au fost tratate cu substanțe chimice. Testul codiței

Cum poți să recunoști roșiile care au fost tratate cu substanțe chimice. Testul codiței

Manolică Anca / 23.07.2021, 11:23
Cum poți să recunoști roșiile care au fost tratate cu substanțe chimice. Testul codiței

La fiecare vizită în piață sau la supermarket, roșiile se regăsesc adesea pe lista de cumpărături a fiecăruia dintre noi. Căutăm în permanență acel gust autentic, care să ne ducă cu gândul la roșia din grădina bunicii, sănătoasă, dar mai ales fără chimicale. În acest articol vom afla adevărul despre roșiile tratate cu substanțe chimice și cum le recunoști pe cele bune și gustoase

Cum poți să recunoști roșiile care au fost tratate cu substanțe chimice

Sigur mulți dintre noi am cumpărat roșii din supermarketuri și am constatat că nu au niciun gust. Ei bine, în acest caz este posibil ca ele să fi fost tratate cu anumite substanțe chimice. Mulți clienții care au cumpărat din supermarket sau din piețe roșii fără gust, au constatat că, odată tăiate, acestea prezentau și un aspect ciudat.

În acest caz, Ştefan Ţuţuianu, unul dintre cei mai căutaţi producători agricoli din Călăraşi, vine și ne spune adevărul despre roșiile tratae cu substanțe chimice, care, din păcate, se regăsesc și pe tarabele din piață, nu numai în supermarketuri. Sigur că, nefiind profesioniști în domeniu, nouă ne este destul de greu să le evaluăm, mai ales că nu le putem gusta înainte de a le cumpăra.

„Roşia românească netratată este coaptă bine în mijloc. Este primul semn că a fost lăsată se coacă natural. Roşiile care sunt stropite prea mult, aduse de obicei din import, pot fi uşor recunoscute de oricine (..)

Cele ajutate cu substanţe să se coacă sunt aproape trase la indigo. Aceeaşi formă, culoare şi consistenţă. Totuşi, pe lângă producătorii străini, există şi producători români care folosesc pesticidele şi alte substanţe pentru creştere fără limită, la ochi. Gustul roşiei este astfel alterat de chimicale”, spune producătorul, potrivit Adevărul.

Cum recunoști roșiile naturale
Cum recunoști roșiile naturale

Care este diferența dintre o roșie sănătoasă și una cu hormoni de coacere

Pentru a reuși să deosebești o roșie crescută natural de una forțată, cu fel și fel de fertilizanți și hormoni de coacere, specialiștii ne recomandă să apelăm la așa-zisul „test al codiței”. Dacă aceasta nu este uscată, lemnoasă, atunci roșia este coaptă natural. În schimb, dacă pulpa are un cerc alb, acest lucru arată că a fost forțată să ajungă la acest stadiu, pentru a putea fi vândută cât mai repede.

„În mod natural, o roşie rezista cel mult 10 zile, însă după o serie de tratamente ţine şi 6 luni. Se folosesc foarte mulţi fertilizanţi, hormoni de creştere. Se folosesc hormoni la legare, se folosesc hormoni de coacere. Fructele, deşi nu ajung la maturitate fiziologică, ele pot coace.”, a explicat producătorul.

Cum recunoaștem roșiile bune și gustoase

În perioada în care piața abundă în fel de fel de soiuri de roșii, venite din mai multe zone și țări, roșiile românești, cele gustoase și sănătoase, sunt mai greu de găsit. Roșiile cu cel mai bun gust sunt acelea crescute cu grijă, într-un mediu natural. Specialiștii recomandă să alegem roșiile cu forme neregulate, de diverse dimensiuni, cu coaja ușor crăpată sau ondulate la codiță, pentru că putem fi siguri că acestea sunt soiuri autohtone.

În schimb, roșiile din import vor fi întotdeauna perfect rotunde, netede, lucioase, parcă trase la indigo, toate la fel de mari și de arătoase. Roșiile românești mai pot fi crăpate, unele au nervuri evidente, au codițele strâmbe sau chiar mici pete de la insectele care au atacat fructele înainte de a se coace.