Home » Sănătate » Cum să alegi un salam de calitate. 6 lucruri la care e bine să fii atent, atunci când cumperi mezeluri

Cum să alegi un salam de calitate. 6 lucruri la care e bine să fii atent, atunci când cumperi mezeluri

Voicu Costin / 01.04.2022, 12:42
Cum să alegi un salam de calitate. 6 lucruri la care e bine să fii atent, atunci când cumperi mezeluri

Un salam bun va fi mereu o alegere bună. Nu spunem că doar gustul va fi net superior faţă de un produs mai slab calitativ, dar are și beneficii asupra sănătății. Un salam ieftin va fi făcut din resturi și multă grăsime, pe când un produs bio sau unul cât mai natural va fi o alegere bună. Așadar, cum reușim să facem alegerea potrivită când vine vorba de salamuri? Cum trebuie să arate și ce trebuie să conțină sau să nu conțină?

Cum să alegi un salam de calitate

Caută produsele tradiționale cu certificat

Țăranii își conservă produsele prin metode tradiționale, cum ar fi afumarea sau păstrarea la sare, fapt ce duce la lipsa aditivilor alimentari, a e-urilor și a conservanţilor. În ultimii ani, acest business a luat amploare, tot mai multe băcănii au fost deschise, iar românii și-au îndreptat atenția spre astfel de magazine. Diversitatea produselor, atestarea bio și calitatea, au convins mulți oameni să cumpere astfel de produse.

Verifică eticheta în căutarea substanțelor care dăunează sănătății

Înainte de a cumpăra un salam, consultă eticheta. Fii atent la aditivii alimentari, substanțe de care trebuie să te ferești, pentru că acționează în mod negativ asupra sănătății. Acești componenți chimici sunt folosiți pentru a prelungi termenul de valabilitate al salamului, însă, unii aditivi sunt folosiți pentru a crește în volum produsul ori pentru a-i da o culoare atrăgătoare.

Evită produsele care au inscripționate următorii aditivi alimentari: nitriţii, nitraţii, coloranții sau aromatizanții. Fii atent și la E-uri-le: vitamina E naturală E 306, antioxidant puternic (prezent în ficat, ouă, peste, soia), vitamina C naturală – acidul scorbic – E 300 antioxidant puternic, lecitină E 322 – antioxidant natural, pectină E 440 – gelifiant natural și caragenon natural E 407, emulsifiant extras dintr-o algă marină.

Caută salamurile care să nu aibă o culoare roșie foarte pronunțată și aprinsă

Specialiștii în alimentație spun că cel mai indicat salam este cel care o culoare mai închisă, un roșu mai închis. Este posibilitatea ca salamul să fi fost de o culoare roșie aprinsă, iar din cauza vechimii lui să fie sub altă culoare. Verificați mereu data de expirare inscripționată pe etichetă și, dacă aveți posibilitatea, mirosiți produsul sau puneți mâna pe el să vedeți dacă are un strat de grăsime la suprafață, peste membrana protectoare.

Cere salamuri cu un conținut ridicat de carne

Caută produse cât mai bune. Alegeți salamurile care să aibă un procent cât mai mare de carne. Acest lucru va fi dovada faptului că aditivii alimentari sunt într-o cantitate mai mică. Nu cumpăra produse cu un conținut de carne mai mic de 50 de procente. Restul poate fi grăsime sau resturi de carne, care ajută produsul să cântărească mai mult.

Caută producătorii cu certificare bio

Cum spuneam și mai sus, românii au ales în ultimul timp să consume produse bio, din cauza sistemului alimentar, românii s-au îngrășat foarte mult, iar procentul oamenilor obezi a crescut. Alege salamurile produse de către producători care au certificate bio. Cere o garanție că produsul este cu adevărat bio. Produsul bio are o cantitate mai mică de aditivi alimentari sau de substanțe care să dăuneze organismului.

Prețul face diferența

Cel mai important este prețul produsului. Și spun că este important pentru că cea mai mare parte a românilor nu își permit să mănânce produse cât mai naturale, bio. Cea mai mare parte își manifestă atenția către produsele cât mai ieftine. Un salam bun va avea un preț mediu de peste 60-70 de lei per kg. Restul salamurilor sub acest preț vor fi făcute din resturi, multă grăsime sau carne dintr-o calitate inferioară. În alegerea de a consuma mai ieftin și prost, pentru a economisi bani, oamenii suferă de boli produse de aceste alimente, după o anumită vârstă, iar obezitatea este la ordinea zilei.