Home » Sănătate » Cum se transmite variola maimuței. Obiectul banal de pe care se poate lua. Precizări importante de la medic

Cum se transmite variola maimuței. Obiectul banal de pe care se poate lua. Precizări importante de la medic

Manolică Anca / 27.05.2022, 13:34
Cum se transmite variola maimuței. Obiectul banal de pe care se poate lua. Precizări importante de la medic

Variola maimuței este cea mai nouă boală care alertează lumea întreagă. Zilnic se depistează tot mai multe cazuri de infecție, punând în alertă autoritățile cu privire la posibila extindere a transmiterii bolii. Cum nimeni nu își mai dorește să treacă printr-o nouă pandemie, precum a fost cea de Covid-19, apar tot mai multe întrebări despre ce este variola maimuței, cum se transmite și cum se poți feri de ea. Iatp precizările importante ale medicilor specialiști.

Ce este variola maimuței și cum se transmite

Variola maimuței este o infecție virală rara ce se poate răspândi de la animalele infectate la om care apare, de regulă, în zonele împădurite din Africa Centrală și de Vest. Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului, aceeași familie virală cu teribila variolă. Aceasta din urmă a dus la decesul a 300 până la 500 de milioane de oameni doar în secolul trecut.

Boala nu se răspândește de regulă cu ușurință între persoane, fiind necesar un contact apropiat. Cu toate acestea, medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, susține că variola maimuței se poate transmite printr-un obiect pe care cu toții îl avem.

Potrivit Ziare.com, specialistul a precizat că virusul se poate transmite prin intermediul hainelor. Din fericire, însă, poate fi distrus prin spălarea la temperaturi de peste 70 de grade Celsius timp de 30 de minute.

„Virusul poate să se transmită de pe haine. Din acest motiv nu trebuie să stigmatizăm. Poate persoana infectată nu se duce la medic și nici nu anunță alți membri ai familiei din diverse motive.

Este posibil ca o persoană să ia hainele pe care le poartă cel infectat și să le ducă la baie, de exemplu. Sau cineva poate să poarte hainele unei persoane infectate. De asemenea, în spital, persoanele care schimbă lenjeriile paturilor în care stau bolnavii se pot infecta.” a declarat doctorul.

Cât de transmisibilă este variola maimuței

Potrivit medicului Marius Geantă, transmisibilitatea virusului este foarte lentă. Cu toate acestea, mutațiile acestuia fac virusul să devină mai puternic în lupta cu proteinele organismului uman, care ne protejează de infecție.

„Este o constatare importantă din punct de vedere al secvențierii genomice. Nu este cazul să ne panicăm, este o informație științifică și de valoare, numai că așa cum vorbeam și în cazul SARS-CoV-2 trebuie să punem această informație și în contextul sănătății publice, adică să vedem dacă aceste mutații determină în viața reală o transmitere mai rapidă de la om la om”, a mai spus specialistul Marius Geantă.

Și reprezentanții OMS susțin același lucru, că boala nu se răspândește cu ușurință și necesită un contact apropiat. De regulă, virusul intră în organism prin piele lezată, nas, gură, ochi, tract respirator sau fluide corporale.

De altfel, multe dintre cazurile actuale de variola maimuței au fost depistate în cadrul clinicilor de sănătate sexuală, iar particularitatea bolii pare a fi o formă genitală. Răspândirea este similară cu cea a unei infecții cu transmitere sexuală, conform Reuters.

Simptomele acestei boli includ febră, durere în gât, erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului, leziuni la nivelul gurii și ochilor și ganglioni limfatici. Acestea pot fi ușoare sau severe, iar leziunile pot da mâncărimi sau pot fi dureroase.

Perioada de incubație pentru variola maimuței pentru această boală este de obicei de 7 până la 14 zile, dar poate varia de la 5 până la 21 de zile. Recuperarea se face în câteva săptămâni, fără tratament.