Home » Sănătate » Ce este variola maimuței, cum se ia, care sunt principalele simptome

Ce este variola maimuței, cum se ia, care sunt principalele simptome

Manolică Anca / 23.05.2022, 16:47
Ce este variola maimuței, cum se ia, care sunt principalele simptome

Totul despre variola maimuței, boala care îngrijorează din ce în ce mai mult autoritățile, inclusiv din țările europene, unde apariția ei este total atipică. În acest context, Ministerul Sănătății a dat spre publicare un ghid, în care a preluat recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, cu informații importante despre această boală, cum se ia și care sunt principalele simptome. Iată ce ar trebui să știi.

Ce este variola maimuței

De la începutul lunii mai, mai multe țări din regiunea europeană a OMS, printre care Spania, Italia, Suedia, Portugalia, se numără printre statele care au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola maimuței (monkeypox).

Această boală este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de regulă, în principal în zonele împădurite din Africa Centrală și de Vest. Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului. Se poate răspândi, de asemenea, de la persoană la persoană.

Există două tipuri de virus pentru variola maimuței: cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Cu toate că tipul vest-african al virusului variolei maimuței duce uneori la boli grave în cazul unora, boala este de obicei auto-limitată. În medie, circa 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.

Informații esențiale pe care trebuie să le știe toată lumea

Potrivit experților OMS în boli infecțioase, multe dintre cazurile actuale de variola maimuței au fost depistate în cadrul clinicilor de sănătate sexuală, iar particularitatea bolii pare a fi o formă genitală. Răspândirea este similară cu cea a unei infecții cu transmitere sexuală, conform Reuters.

Variola maimuței / Foto: Getty Images
Variola maimuței / Foto: Getty Images

Simptomele resimțite pot fi ușoare sau severe, iar leziunile pot da mâncărimi sau pot fi dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase pe tot corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Cazurile prezentate recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat, majoritatea, erupții cutanate și leziuni la nivelul organelor genitale și anusului.

Acestea pot fi uneori însoțite de stări febrile, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor. Recuperarea se face în câteva săptămâni, fără tratament.

„Oricine are contact apropiat cu cineva cu variola maimuței se poate infecta. Este important să înțelegeți că variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între oameni, ci necesită un contact apropiat. Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuală unde au fost testati negativ pentru infecții cu transmitere sexuală obișnuite”, anunță Ministerul Sănătății.

Cum se răspândește variola maimuței

Variola maimuței nu se răspândește de regulă cu ușurință între persoane, fiind necesar un contact apropiat. Virusul intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale. Desigur, principala modalitate prin care se poate răspândi este contactul fizic apropiat prelungit cu o persoană care infectată sau contact prelungit cu obiecte contaminate.

Totodată, virusul poate fi transmis prin contact direct și prin expunerea la picături mari eliminate prin expirație.

Perioada de incubație a bolii este de regulă de la 6 la 13 zile, iar simptomele dispar spontan în 14 până la 21 de zile. Variola maimuței necesită, de obicei, un contact personal strâns cu o persoană infectată.