Home » Sănătate » De ce apare herpesul la gură, nas sau în zona genitală. Explicații și soluții de la medici

De ce apare herpesul la gură, nas sau în zona genitală. Explicații și soluții de la medici

Redactia Știri / 14.11.2020, 18:47
De ce apare herpesul la gură, nas sau în zona genitală. Explicații și soluții de la medici

Nu este neapărat dureros, dar este inestetic. Fără îndoială, cei mai mulți dintre noi s-au confruntat cel puțin o dată în viață cu această situație. Herpes la gură, nas sau în zona genitală. Se prezintă inițial sub forma unei bubițe, putându-se manifesta prin bășici sau ulcere dureroase în zona afectată. De ce apare? Unul dintre motivele care poate duce la apariția herpesului îl reprezintă imunitatea scăzută. Ce explicații și soluții ne oferă medicii atunci când vine vorba de herpes, puteți afla în materialul următor!

Ce este și cum se ia herpesul

Cu siguranță, cel puțin o dată în viață v-ați confruntat cu această problemă cauzată de apariția herpesului. 90% dintre oameni ajung ajung să îl facă înainte de majorat, fiind un virus care nu se tratează niciodată, putând recidiva oricând.

Infecția cu virus herpes simplex (HSV), cunoscut sub numele de herpes, poate fi reprezentată de entități mici sau mari care ajung să se transforme în bășici sau ulcere dureroase în locul infecției. Herpesul poate să apară în mai multe zone ale corpului, în general la gură, nas sau în zona genitală.

Se cunosc 8 virusuri herpetice, iar printre cele mai întâlnite sunt HSV1 și HSV2. HSV1 afectează zonele cutanate (pielea) și mucoasele din jumătatea superioară a corpului (gingii, buze, mucoasa conjunctivala, cornee), iar VHS2 se manifestă în zona organelor genitale.

Se ia prin atingerea zonei afectate și nu trece niciodată, țin să ne avertizează specialiștii. De altfel, virusul herpes simplex se poate lua și dacă mâncați sau beți după o persoană care care are infecția în desfășurare,

În general, virusul se manifestă pentru prima dată în copilărie, iar în funcție de sistemul imunitar al fiecăruia poate să recidiveze chiar și de 3-4 ori pe an. Corpul încearcă să ne oferă primele indicii că ne vom confrunta cu apariția unui herpes prin semnale care pot fi furnicături, mâncărimi în zona în care urmează să apară, senzații de tensiune. După primele semne de acest gen, la interval de câteva ore, o să observăm mici entități pline cu lichid, care pot persista câteva zile, apoi se sparg, se usucă și ajung să aibă aspectul unor cruste de culoare gălbuie.

Procesul de vindecare poate dura între 8 și 12 zile de la debut. Este foarte important cum tratați zona în acest timp. Esențial este să nu umblați cu mâna asupra leziunii și să o lăsați să se vindece de la sine.

Herpesul apare și pe fondul scăzut al imunității organismului
Herpesul apare și pe fondul scăzut al imunității organismului

De ce se manifestă/recidivează herpesul

Herpesul este mai degrabă un disconfort pentru corp, oferind un aspect inestetic. De regulă poate da bătăi de cap în momentul în care recidivează de prea multe ori. Dar dacă ajungeți într-o astfel de situație, cel mai bine consultați specialistul, întrucât problema nu este dacă aveți virusul latent, ci de ce se manifestă.

Acesta este una dintre întrebările specialiștilor, deoarece apariția herpesului are loc atât pe fondul unei imunității scăzute, dar poate să fie și un semnal al organismului că în spatele acestei infecții s-ar afla o boală.

Dar să încercăm să indentificăm factorii principali care fac ca herpesul să se manifeste. De obicei, primăvara este sezonul în care corpul trebuie să se adapteze temperaturilor ridicate, lucru care îî poate afecta imunitatea, și poate duce astfel și la apariția unei probleme.

Pe lista cu posibilele motive care pot declanșa apariția herpesului pot fi:

  • Stresul;
  • Scăderea sistemului imunitar;
  • Lezarea unei regiuni nervoase, în care a mai avut loc o infecție cu HSV;
  • Expunerea prelungită la radiațiile solare;
  • Fluctuații de temperatură;
  • Răceală, gripă;
  • Igienă deficitară;
  • Alimentația necorespunzătoare;
  • Modificări hormonale (menstruația).

Herpesul poate fi și un semnal care indică adevărata stare a organismului dumneavoastră. În cazul în care se întâmplă să recidiveze des, cel mai bine ar fi să mergeți la un consult medical. Uneori, această infecție ascunde o afecțiune cu care se confruntă corpul fără ca dumneavostră să fiți conștienți de acest aspect.

“De multe ori, noi căutam o altă infecție în spatele acestei infecții virale, poate să fie o boală, diabet.”, spune dr. Gheorghe Enache, medic primar boli infectioase, în cazul unui material pentru postul PRO TV.

“Cancerul de buză apare ca un mic herpes, ca o micĂ juliturĂ pe buza inferioară.”, atrage atenția dr. Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog, conform sursei menționate mai sus.

Însă, acestea sunt date generale, iar indicat este să mergeți la medic, care vă poate ajuta și în stabilirea unui tratament corespunzător pentru problema dumneavoastră.

Herpesul se poate lua prin sărut, în cazul în care una dintre persoane are infecția
Herpesul se poate lua prin sărut, în cazul în care una dintre persoane are infecția

Cum se tratează și cum se ține sub control

În primul rând, având în vedere că herpesul se poate produce în urma unui singur contact direct cu pielea sau mucoasele persoanei bolnave, trebuie să evitați această apropiere/atingere. Sărutul este exclus în situația în care aveți HSV1, iar HSV2 se ia prin contact sexual (în acest caz se recomandă abstinența de la activitata sexuală pâna la dispariția simptomelor).

Unele dintre cele mai cunoscute soluții folosite drept tratament pot fi: plasturii speciali, care se găsesc la farmacie, și care pot acoperi astfel leziunea apărută în zona gurii, a buzelor, o cremă corespunzătoare pentru herpes, crema cu gălbenele, remedii naturiste, băile calde cu apă sărată, administrare de calmante ale durerii (precum paracetamolul sau ibuprofenul).

Este indicat să aveți o igienă corespunzătoare, să vă spălați pe mâini în special după atingerea zonei afectate.  Specialistul vă poate prescrie un antiviral, cum este aciclovirul, care are rolul de a împiedica înmulțirea virusului.

În cazul în care se ajunge la șase recurențe într-un an, indicat ar fi să consultați medicul pentru un tratament personalizat și analizele de rigoare, pentru a descoperi altfel ce semnal încearcă să vă transmită organismul dumneavoastră.