Multora dintre noi ni s-a întâmplat măcar o dată să ne curgă sânge din nas din senin. Deși hemoragia nazală poate fi înfricoșătoare, de cele mai multe ori aceste sângerări nu sunt grave. Mai departe veți afla de ce curge sânge din nas și cum pot fi tratate sângerările nazale.
Hemoragiile nazale sunt de două feluri, în funcție de partea nasului din care provin. Cea din fața nasului (anterioară) sau cea din spatele nasului (posterioară). Sângerarea nazală anterioară este cea mai des întâlnită, adică în 90% din cazuri. Această hemoragie vine de obicei de la vasul de sânge din partea din față a nasului și este mai ușor de controlat. Pe de altă parte, hemoragia nazală posterioară este mai rar întâlnită, dezvoltându-se mai ale la persoanele în vârstă. Aceste sângerări provin din artera aflată în partea din spate a nasului.
Hemoragiile nazale apar mai des în mediile uscate și în perioada lunilor de iarnă. Deși aceste sângerări pot apărea la orice vârstă, ele sunt mai des întâlnite la copii cu vârste cuprinse între 2 și 10 ani și la adulții cu vârste între 50 și 80 de ani.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Mulți dintre noi am observat că de obicei sângerarea apare dintr-o singură nară. Cu toate acestea, dacă hemoragia este destul de consistentă, sângele poate curge din ambele nări. Mai mult de atât, sângele poate chiar picura și în stomac, cauzând stări de vomă sau chiar vomă, pentru a elimina sângele. Printre semnele pierderii în exces de sânge se numără: amețeala, confuzia sau chiar leșinul. Însă nu trebuie să vă speriați deoarece pierderea excesivă de sânge de la nas este destul de rară.
După ce hemoragia s-a oprit, este indicat să prevenim orice traumatism sau iritație la nivelul nasului, precum strănutul sau suflarea acestuia, timp de cel puțin 24 de ore. De asemenea, expunerea la aerul uscat, cum este cel din locuințe pe timp de iarnă, poate contribui la această problemă. Dacă aerul din apartamentul tău este uscat, poți foarte ușor să rezolvi această problemă cu un umidificator sau un vaporizator.