Home » Sănătate » De ce curge sânge din nas – cauze frecvente pentru această problemă neplăcută

De ce curge sânge din nas – cauze frecvente pentru această problemă neplăcută

Alexandru Cazacu / 24.03.2021, 09:42
De ce curge sânge din nas – cauze frecvente pentru această problemă neplăcută

Multora dintre noi ni s-a întâmplat măcar o dată să ne curgă sânge din nas din senin. Deși hemoragia nazală poate fi înfricoșătoare, de cele mai multe ori aceste sângerări nu sunt grave. Mai departe veți afla de ce curge sânge din nas și cum pot fi tratate sângerările nazale.

De ce curge sânge din nas. Cauze frecvente pentru această problemă

Hemoragiile nazale sunt de două feluri, în funcție de partea nasului din care provin. Cea din fața nasului (anterioară) sau cea din spatele nasului (posterioară). Sângerarea nazală anterioară este cea mai des întâlnită, adică în 90% din cazuri. Această hemoragie vine de obicei de la vasul de sânge din partea din față a nasului și este mai ușor de controlat. Pe de altă parte, hemoragia nazală posterioară este mai rar întâlnită, dezvoltându-se mai ale la persoanele în vârstă. Aceste sângerări provin din artera aflată în partea din spate a nasului.

Hemoragiile nazale apar mai des în mediile uscate și în perioada lunilor de iarnă. Deși aceste sângerări pot apărea la orice vârstă, ele sunt mai des întâlnite la copii cu vârste cuprinse între 2 și 10 ani și la adulții cu vârste între 50 și 80 de ani.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

De ce curge sânge din nas: Cauzele hemoragiilor nazale

  • Bineînțeles, cele mai frecvente cauze ale sângerărilor nazale sunt traumatismele la nivelul nasului. Mai exact, o lovitură în față sau traumatismele din interiorul nasului, precum iritațiile survenite după o răceală, pot duce la sîngerări nazale. Cu toate acestea, există și boli care pot duce la declanșarea hemoragiilor nazale, precum incapacitatea de coagulare a sângelui, însă aceasta este mai puțin frecventă.
  • De asemenea, bolile hepatice pot interfera cu coagularea sângelui.
  • Deși se întâmplă mai rar, vasele de sânge anormal sau cancerigene din nas pot fi cauze ale sângerării nazale.
  • Totodată, tensiunea arterială poate contribui la hemoragie nazală, însă nu este aproape niciodată singura cauză.
Care sunt cauzele sângerării nazale
Care sunt cauzele sângerării nazale

Simptomele hemoragiei nazale

Mulți dintre noi am observat că de obicei sângerarea apare dintr-o singură nară. Cu toate acestea, dacă hemoragia este destul de consistentă, sângele poate curge din ambele nări. Mai mult de atât, sângele poate chiar picura și în stomac, cauzând stări de vomă sau chiar vomă, pentru a elimina sângele. Printre semnele pierderii în exces de sânge se numără: amețeala, confuzia sau chiar leșinul. Însă nu trebuie să vă speriați deoarece pierderea excesivă de sânge de la nas este destul de rară.

Cum oprim hemoragiile nazale:

  • Este foarte important să rămânem calmi;
  • Stai în poziție dreaptă;
  • De asemenea, trebui să apleci capul înainte pentru a nu înghiți sângele;
  • Strânge nările între degetul mare și arătător timp de aproximativ 10 minute;
  • Deoarece ingerarea sângelui poate provoca voma, este important să scuipi sângele pe care îl simți în gură.

După ce hemoragia s-a oprit, este indicat să prevenim orice traumatism sau iritație la nivelul nasului, precum strănutul sau suflarea acestuia, timp de cel puțin 24 de ore. De asemenea, expunerea la aerul uscat, cum este cel din locuințe pe timp de iarnă, poate contribui la această problemă. Dacă aerul din apartamentul tău este uscat, poți foarte ușor să rezolvi această problemă cu un umidificator sau un vaporizator.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128