Home » Sănătate » De ce nu e bine să zdrobești cuburi de gheață cu dinții. Când o să afli asta, vei renunța imediat la acest obicei

De ce nu e bine să zdrobești cuburi de gheață cu dinții. Când o să afli asta, vei renunța imediat la acest obicei

Cojocaru Cristian / 10.01.2022, 11:31
De ce nu e bine să zdrobești cuburi de gheață cu dinții. Când o să afli asta, vei renunța imediat la acest obicei

Fiecare dintre noi are un anumit tic sau o „plăcere vinovată” însă acestea, nu sunt de fiecare dată tocmai cele mai sănătoase. Acesta este și cazul celor care aleg să zdrobească gheața între dinți. Află motivul pentru care nu este bine să zdrobești cuburi de gheață cu dinții și cum te poate afecta acest lucru.

Motivul pentru care nu este bine să zdrobești cuburi de gheață cu dinții

Dacă ai poftă de gheață și vrei în mod special să o zdrobești între dinți, află că nu ești singurul. Un medic stomatolog a afirmat că sunt foarte mulți pacienți care mestecă gheață în fiecare zi, lucru confirmat chiar de către aceștia în timpul programărilor. Această „plăcere vinovată” este unul dintre cele mai rele obiceiuri care pot deteriora dinții și ataca smalțul.

Asemenea mestecării oricărui alt aliment tare, consumul de gheață provoacă vulnerabilități dentiției și ulterior, se va deteriora. Oricât de revigorant ar fi obiceiul, există trei motive majore pentru care ar trebui să renunți la a mai mesteca gheață. Iată care sunt acestea:

  • Poate strica smalțul dinților. Ori de câte ori mesteci gheață, riști să deteriorezi sau să slăbești smalțul dinților, acel înveliș dur și protector care îți protejează zonele delicate, interioare, ale dinților. Așadar, dacă smalțul dentar este deteriorat, dinții tăi și întreaga igienă orală, inclusiv gingiile, ar fi susceptibili și chiar predispuși la mai multe infecții și boli bacteriene. Atunci când forțezi două suprafețe dure împreună, una va ceda. De cele mai multe ori, gheața este cea care se sparge, dar ocazional, dintele este cel care va suporta consecințele mai târziu, după cum a afirmat Asociața Stomatologică Americană;
  • Poate duce la ciobirea dinților. Dincolo de slăbirea smalțului dentar, există întotdeauna posibilitatea de a fractura un dinte, potrivit lui John Grbic, DMD, profesor de medicină dentară la Columbia University Medical Center;
  • Îți poate deteriora gingiile. Mestecatul de gheață poate pune, de asemenea, presiune asupra gingiilor, ceea ce poate duce la recesiunea acestora. Recesiunea apare atunci când țesutul gingival este erodat din cauza geneticii, a bolilor gingiilor sau a unei leziuni traumatice. Când gingiile se retrag, rădăcina dintelui este expusă. Această parte a dintelui tău este mai sensibilă și, prin urmare, dacă ai recesiune gingivală, dinții tăi pot deveni mai sensibili, ceea ce poate face inconfortabil să mănânci alimente reci și calde.
zdrobești cuburi gheață dinții
Zdrobirea ghetii poate deteriora smaltul

Motivele pentru care mesteci gheață

Dacă totuși îți place această senzație, poți apela la alternativa de a lăsa gheața să se topească, fără a o strânge. Totodată, poți apela la gheața pisată care este mult mai moale, însă mestecarea gheții de orice fel ar putea dăuna dinților tăi. Cu toate acestea, ce anume îți cauzează pofta de a mânca gheață?

Unii cercetători au legat dorința de a mesteca gheață de deficitul de fier, o afecțiune care poate duce la oboseală și oboseală neobișnuită. Teoria susține că mestecatul compulsiv de gheață îi face pe oamenii cu deficit de fier mai atenți și treji, dar sunt necesare mai multe cercetări. Femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de a dezvolta anemie, ceea ce poate duce la pofta de a mesteca gheață.

În unele cazuri, mestecatul gheții poate fi legat de un comportament compulsiv, nervozitate, stres sau suferință emoțională. Dacă bănuiești că acesta ar fi cazul tău, recomandat ar fi să mergi la un psiholog pentru că poate fi vorba despre PICA. PICA este un termen folosit de profesioniștii medicali pentru a caracteriza mâncarea sau mestecatul compulsiv a anumitor lucruri care nu au valoare nutritivă. Pagofagia – termenul medical folosit în mod special pentru a descrie pofta de a mesteca gheață – este o formă de PICA.