Home » Utile » Câți bani câștigă un psiholog care are propriul cabinet

Câți bani câștigă un psiholog care are propriul cabinet

Alexandru Cazacu / 26.05.2021, 15:10
Câți bani câștigă un psiholog care are propriul cabinet

Fie că trec printr-o perioadă dificilă, fie că au diferite probleme, atunci când nu se simt bine cu ei înșiși, mulți oameni ajung în cabinetele psihologilor, cărora le spun problemele personale. Cu toate acestea, haideți să vedem câți bani câștigă un psiholog care profesează în propriul cabinet.

Câți bani câștigă un psiholog care lucrează în propriul cabinet

După cum spuneam, mai devreme sau mai târziu, mulți oameni ajung să apeleze la ajutorul unui specialist în psihologie. Cel mai probabil, dacă ai decis să faci o carieră în acest domeniu, te-ai gândit și la veniturile pe care le-ai putea obține ca psiholog. Câștigul unui psiholog ar trebui să fie în funcție de anii de pregătire, dar și de investiția pe care el însuși a făcut-o în formarea sa. Un lucru normal subliniat în majoritatea domeniilor din toate țările civilizate.

Așadar, potrivit ejobs.ro, în 2018 un psiholog cu experiență de 3 – 5 ani, ajungea să încaseze lunar aproximativ 2.455 de lei net. Cu toate acestea, veniturile pe care angajatorii le oferă pot varia în funcție de regiune, de experiența în domeniu, de studii și de compania la care psihologii vor să lucreze. Se pare că printre cei mai generoși angajatori erau cei din sud-estul țării, unde un specialist ajungea să încaseze venituri de peste 2.800 de lei lunar.

Tot în acea perioadă, în București, media salarială a unui psiholog depășea cu puțin pragul de 2.500 de lei net pe lună, salariile fiind asemănătoare cu cele din vestul țării. La polul opus se aflau regiunile de nord-est și nord-vest, unde veniturile salariale a specialiștilor nu depășeau 2.000 de lei lunar.

Câți bani poți câștiga ca psiholog, dacă ai cabinetul tău

Ei bine, dacă îți face plăcere să ajuți oamenii din acest punct de vedere și te-ai hotărât să lucrezi ca psiholog, trebuie să știi că pentru a-ți deschide un cabinet individual, va trebui să faci o investiție considerabilă într-un spațiu. Dar asta nu e tot, pe lângă spațiu vei mai avea nevoie și de o firmă care funcționează aproape la fel ca un PFA.

Cu toate acestea, se pare că investițiile se merită. Potrivit life.ro, psihologii buni din București care profesează în cabinetele proprii, solicită în medie 200 de lei pe ședință, care durează aproximativ o oră. Așadar, după un simplu calcul matematic, dacă lucrezi doar cu cinci pacienți pe zi în medie, poți ajunge la sume frumoase. Ce-i drept, pentru fiecare pacient, psihologul trebuie să plătească impozit la stat, plus alte cheltuieli cu firma și în acest fel poate să rămână doar cu jumătate din suma încasată. Cu toate acestea, nu este așa rău, când tragi linie la sfârșitul lunii.

Câți bani câștigă un psiholog
Câți bani câștigă un psiholog care are propriul cabinet

Psihologii nu oferă servicii doar adulților care au probleme, există și copii care din diferite motive au nevoie de consiliere și evaluare. Așadar, psihologii pot lucra atât în diverse companii, cabinete particulare, dar și în școli ca și consilieri. Este important să menționăm faptul că, un psiholog la terminarea facultății nu poate profesa, acesta trebuie mai întâi să se perfecționeze.