Home » Sănătate » De ce unii oameni îmbătrânesc mai repede decât alții de vârsta lor. Studiul experților arată clar

De ce unii oameni îmbătrânesc mai repede decât alții de vârsta lor. Studiul experților arată clar

Manolică Anca / 29.06.2022, 10:40
De ce unii oameni îmbătrânesc mai repede decât alții de vârsta lor. Studiul experților arată clar

De ce unii oameni arată mai bătrâni la 20 de ani, în timp ce alții parcă vor rămâne tineri pentru totdeauna? Această întrebare, bineînțeles, este una care ne preocupă pe toți și pe care mulți o consideră un mister care nu poate fi explicat cu adevărat. Însă, în ultimii ani, mai multe studii interesante au descoperit diverși factori care afectează acest proces și care ar putea face mai multă lumină.

De ce unii oameni pare că îmbătrânesc mai repede decât alții

Un amplu studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea California din Los Angeles, Statele Unite, a căutat să înțeleagă mai bine de ce oamenii de aceeași vârstă pot părea mai bătrâni unii decât alții.

Cercetătorii americani au descoperit că stresul din viața de zi cu zi are o contribuție extrem de mare la îmbătrânirea accelerată a sistemului imunitar. De aceea, se recomandă ca oamenii să își îmbunătățească cât de mult posibil stilul de viață.

Odată ce oamenii îmbătrânesc, sistemul imunitar începe în mod natural să intre în declin. Potrivit Science Alert, acest proces legat de sistemul imunitar, imunosenescență, poate reprezenta o parte importantă a unor astfel de probleme de sănătate legate de vârstă, precum cancerul și bolile cardiovasculare, dar și răspunsul mai puțin eficient la vaccinuri.

În ce a constat studiul cercetătorilor

Cercetarea, coordonată de doctorul Eric Klopack de la Universitatea de Sud California, a analizat 5.744 de participanți cu vârsta de peste 50 de ani din SUA. Specialiștii de la Health and Retirement Study au studiat diferitele tipuri de factori de stres, pe care oamenii i-au experimentat.

Aici au intrat și evenimentele stresante din viață, precum pierderea locului de muncă, discriminarea, traumele majore prin care au trecut de-a lungul anilor, cum ar fi o boală care pune în pericol un membru al familiei, stresul cronic, cum ar fi cel financiar.

Analizând datele respondenților, care au furnizat sânge și au răspuns și la întrebările legate de stres, specialiștii au descoperit că oamenii care s-au confruntat cu mai mult stres au avut mai puține celule „naive” T, necesare pentru a înfrunta noi invadatori din corpul uman, ai sistemului imunitar, de care nu a mai dat până acum.

Persoanele cu proporții scăzute de celule T mai noi au un sistem imunitar mai îmbătrânit

S-a ajuns la concluzia că cei care au proporții scăzute de celule T mai noi și niveluri mari de celule T mai vechi au un sistem imunitar mai îmbătrânit.

Cercetarea ajută la clarificarea asocierii dintre stresul social și îmbătrânirea imună mai rapidă. Totodată, sunt evidențiate modalități potențiale de a încetini îmbătrânirea imunității. Vorbim aici de schimbarea modului în care oamenii fac față stresului și îmbunătățirea stilului de viață, cum ar fi dieta, renunțarea la fumat și practicarea exercițiilor fizice.

De subliniat este faptul că stresul este un fenomen psihosocial ce apare din confruntarea omului cu situații, cerințe, sarcini, care sunt percepute ca fiind dificile, dureroase sau de mare importanță pentru individul în cauză.