Home » Sănătate » Efectele misterioase ale fumatului pot apărea chiar și 3 generații mai târziu. Ce arată noul studiu al specialiștilor

Efectele misterioase ale fumatului pot apărea chiar și 3 generații mai târziu. Ce arată noul studiu al specialiștilor

Cojocaru Cristian / 26.01.2022, 14:10
Efectele misterioase ale fumatului pot apărea chiar și 3 generații mai târziu. Ce arată noul studiu al specialiștilor

Descoperirea despre care oamenii de știință susțin că este una dintre „primele demonstrații umane ale efectelor transgeneraționale ale expunerii mediului în patru generații” arată că efectele fumatului ar putea avea consecințe care persistă de-a lungul mai multor generații. Află ce efecte produce acest obicei nociv asupra rudelor descendente, potrivit cercetărilor științifice.

Efectele fumatului asupra generațiilor descendente

Strănepoatele bărbaților care fumau țigări când erau băieți înainte de pubertate sunt mai predispuse să transporte excesul de grăsime pe corpul lor ca femei tinere câteva decenii mai târziu, după cum au descoperit cercetătorii în cadrul unui nou studiu cu privire la efectele fumatului.

„Dacă aceste asocieri sunt confirmate în alte seturi de date, acesta va fi unul dintre primele studii umane cu date adecvate pentru a începe să analizeze aceste asocieri și să înceapă să descopere originea relațiilor între generații potențial importante”, spune epidemiologul Jean Golding de la Universitatea Bristol din Marea Britanie.

În 2014, Golding și colegii cercetători au evaluat datele din Studiul longitudinal al părinților și copiilor Avon, alias, studiul „Copiii anilor 90”. Acest studiu observațional a fost efectuat asupra femeilor însărcinate și a familiilor acestora, care a început la începutul anilor 1990 și a fost inițial condus de Golding.

Analiza din 2014 a datelor din chestionar din studiul Children of the 90s a arătat că fiii taților care au început să fumeze înainte de 11 ani aveau mai multe șanse să aibă un indice de masă corporală (IMC) mai mare în adolescență, cu circumferința medie a taliei crescută și masa de grăsime a întregului corp.

Acesta a fost un exemplu rar de semnal transgenerațional non-genetic moștenit de descendenții umani, cu multe dintre dovezile existente ale efectelor expunerilor ancestrale provenind din studii care implică modele animale. Acum, o aprofundare asupra setului de date din studiul „Copiii anilor 90” dezvăluie că fenomenul se extinde și mai mult de-a lungul generațiilor, și nu doar de la un tată la fiul său, ci de la un bunic la nepoata sa și, de asemenea, de la un străbunic la strănepoata sa.

„Arătăm acum că, dacă bunicul patern a început să fumeze înainte de pubertate, sub 13 ani, în comparație cu mai târziu în copilărie, 13–16 ani, nepoatele sale, dar nu și nepoții, aveau dovezi de exces de grăsime la două vârste: 17 și 24 de ani. Când tații bunicilor materni au început să fumeze înainte de pubertate, strănepotele lor, dar nu și strănepoții, aveau exces de grăsime corporală la 17 și 24 de ani”, explică cercetătorii în noua lor lucrare.

efectele fumatului
Noul studiu arata ca efectele fumatului pot fi observate in cazul descendentilor

Efectul transgenerațional de-a lungul a patru generații

Cercetătorii spun că un efect similar poate fi observat chiar și atunci când generațiile intermediare nu fumează în mod regulat la vârsta sub 13 ani, evidențiind un efect transgenerațional pe parcursul a patru generații.

„Înainte de pubertate, expunerea unui băiat la anumite substanțe ar putea avea un efect asupra generațiilor care îl urmează. Unul dintre motivele pentru care copiii devin supraponderali poate să nu fie atât de legat de dieta lor actuală și de exercițiile fizice, decât de stilul de viață al strămoșilor lor sau de persistența factorilor asociați de-a lungul anilor”, spune Golding.

Una dintre concluziile importante ale descoperirii este reprezentată de implicațiile pe care le are asupra înțelegerii noastre asupra sănătății oamenilor de astăzi și asupra modului în care poate fi modelat de influențele nevăzute. Echipa spune că vom avea nevoie de mult mai multe cercetări asupra acestui fenomen pentru a înțelege ce se întâmplă aici și recunoaște că propria lor analiză are o serie de limitări, inclusiv faptul că lipsesc o cantitate mare de date în ceea ce privește gradul de conștientizare a respondenților, copilăria și circumstanțele părinților și bunicilor lor.

Cu toate acestea, ei susțin că studiul lor oferă o dovadă inedită de acest fel cu privire la efectele transgeneraționale, deși modul în care apar aceste efecte este încă foarte necunoscut în acest moment. Este posibil ca aceasta să fie doar o corelație cumva, nu un efect cauzat de expunerea la fumul de tutun. Cercetătorii recunosc că este foarte posibil ca fumătorii dinainte de pubertate din studiu să fi avut o predispoziție ereditară la obezitate care a apărut doar în cazul generațiilor descendente.