Home » Sănătate » Expiră sau nu apa? Cum se explică de fapt termenul de valabilitate trecut pe sticlele de apă

Expiră sau nu apa? Cum se explică de fapt termenul de valabilitate trecut pe sticlele de apă

Manolică Anca / 09.07.2021, 11:04
Expiră sau nu apa? Cum se explică de fapt termenul de valabilitate trecut pe sticlele de apă

Expiră sau nu apa? Este întrebarea pe care, cu siguranță, mulți dintre noi ne-am pus-o dacă stăm să ne gândim că sticlele de apă îmbuteliată au trecut termenul de valabilitate pe ele. Cum se explică acest lucru.

Expiră sau nu apa?

Apa este existențială în viața noastră așa că nu există persoană care să nu își fi cumpărat măcar o dată o sticlă de la magazin. Așadar, când ai achiziționat apă îmbuteliată, indiferent că a fost vorba de sticlă sau bidon, sigur ai observat că aceasta are pe ambalaj trecut un termen de valabilitate. Care este, însă, motivul? Poate să expire apa? Acesta este întrebarea pe care mulți dintre noi ne-o punem, așa că acest articol vine cu un răspuns în acest sens.

În prezent, majoritatea sticlelor de apă îmbuteliate, comercializate în Romania, au o data de expirare. Acest lucru stârnește uneori confuzii, iar mulți oameni se întreabă dacă această apă mai este bună de băut după data înscrisă pe ambalaj. În această categorie se înscrie și apa la bidonul de 19l, care se folosește la dozatoarele întâlnite în case și birouri.

Cum se explică de fapt termenul de valabilitate trecut pe sticlele de apă

Așadar, expiră sau nu apa? Răspunsul ar fi nu. Sunt mai multe motive pentru care apa îmbuteliată vine cu o dată de expirare pe sticlă. Fiind considerată un produs alimentar consumabil, apa se supune și ea legilor alimentației publice care necesită termene de valabilitate pentru toate produsele aflate în comerț.

Expiră sau nu apa?
Expiră sau nu apa?

Cu toate că apa în sine nu expira, ambalajul trebuie să aibă o dată de expirare. În 1987 a fost introdusă una dintre primele reglementări în acest sens, care spunea că orice produs alimentar ambalat nu poate avea o dată de expirare mai mare de doi ani. În timp, această regulă a devenit un stardard valabil la nivel mondial. Deși nu se poate spune cu exactitate când o apă nu mai este potabilă, se presupune că, pe parcursul traseului său, ambalajul apei poate fi expus la diverși factori nu tocmai prielnici.

Astfel, în cazul în care consumatorii reclamă la protecția consumatorului faptul că apa îmbuteliată are un gust de stătut, atunci producătorii ar putea avea probleme dacă nu au inscripționate aceste termene de valabilitate. Însă, de cele mai multe ori, nu faptul că aceste ape îmbuteliate expiră le face rele la gust, ci întregul proces de fabricație prin care trec.

Apa de la robinet expiră?

Așadar, nu se recomandă consumul apei îmbuteliate după data expirării. Motivația suficientă ar fi că plasticul din care este confecționat ambalajul are un grad de permeabilitate, iar în timp, compoziția acestuia s-ar putea infiltra în apa, contaminând-o. Acești compuși se pot acumula în organism, ducând la diverse afecțiuni.

Și acum dacă este să vorbim despre apa de la robinet, ei bine trebuie să știm că aceasta poate fi depozitată și consumată într-un interval de șase luni, cu un risc minim de efecte adverse. Asta, atât timp cât este păstrată în condiții optime. Însă, există mari șanse ca aceasta să dezvolte un gust de „stătut”, din cauza dioxidului de carbon care pătrunde în apă, conferindu-i un gust puțin acid.