Home » Când, unde, cum » Locul din lume unde se află laboratoare care lucrează cu viruși extrem de periculoși

Locul din lume unde se află laboratoare care lucrează cu viruși extrem de periculoși

Manolică Anca / 25.08.2021, 15:08
Locul din lume unde se află laboratoare care lucrează cu viruși extrem de periculoși

În lume, există o mulțime de laboratoare care lucrează cu viruși extrem de periculoși, motiv pentru care în presa străină se vorbește despre riscuri majore de apariție unor pandemii viitoare care rezultă din cercetarea agenților patogeni periculoși. Iată care este cel mai mare dintre toate.

Laboratoare care lucrează cu viruși extrem de periculoși

Cunoscute și sub denumirea de laboratoare de nivel 4 (NC4), acestea sunt, de regulă, proiectate și construite în așa fel încât cercetătorii să poată lucra în siguranţă cu cei mai periculoşi agenţi patogeni de pe planetă, cei care pot da naștere unor boli extrem de grave. Laboratoarele NC4 se află în 23 de ţări.

În total, sunt 59 de laboratoare de nivel maxim la nivel mondial în funcţiune, în construcţie sau care sunt planificate să fie construite. Cea mai mare concentraţie se regăsește în Europa, 25 de laboratoare. În America de Nord şi Asia sunt 14, respectiv, 13 laboratoare, în Australia sunt patru, iar în Africa trei. Trei sferturi din aceste laboratoare se află în centre urbane.

Însă, de departe, cel mai mare laborator NC4 din lume este Institutul de Virologie Wuhan, care se întinde pe o suprafaţă de 3.000 m2. S-ar părea că, în curând, va fi depăşit de Facilitatea Naţională de Bio-Agro-Apărare de la Universitatea de Stat din Kansas, SUA, care ar urma să aibă peste 4.000 m2 de laboratoare NC4.

Institutul de Virologie Wuhan
Institutul de Virologie Wuhan

Cât de sigure sunt aceste laboratoare de nivel 4

Circa 60% din laboratoarele CL4 sunt instituţii guvernamentale de sănătate publică, 20% sunt conduse de universităţi şi 20% de agenţii de bioapărare. Acestea sunt destinate fie pentru diagnosticarea infecţiilor cu agenţi patogeni letali şi transmisibili, fie pentru efectuarea cercetărilor asupra acestor agenţi patogeni pentru a înțelege mai bine din punct de vedere științific modul în care funcţionează şi pentru a dezvolta noi medicamente, vaccinuri şi teste.

Însă aceste laboratoare se pare că sunt departe de a fi considerate repere în privința biosecurității. Indicele global de securitate a sănătăţii, cel care se ocupă cu evaluarea ţărilor în privința legislaţiei, reglementărilor, organismelor de supraveghere, politicilor şi instruirea în domeniul biosecurităţii, este un indice revelator în acest caz. El arată că numai un sfert din ţările cu laboratoare CL4 au primit un scor ridicat în materie de biosecuritate.

Apartenenţa la grupul internaţional de autorităţi de reglementare în domeniul biosecurităţii, unde autorităţile naţionale de reglementare comunică cele mai bune practici în acest domeniu, este un alt indicator. Numai 40% dintre ţările cu laboratoare NC4 sunt membre ale organizației: Australia, Canada, Franţa, Germania, Japonia, Singapore, Elveţia, Regatul Unit şi Statele Unite.

Sunt unele ţări mai vulnerabile?

Majoritatea ţărilor cu laboratoare de nivel maxim nu au reglementat cercetarea cu dublă utilizare, care fac referire la experimentele efectuate în scopuri paşnice, dar care pot fi adaptate pentru a cauza daune prin creşterea capacităţii unui agent patogen de a cauza boli.

Australia, Canada și Statele Unite, ţări cu laboratoare de nivel 4 de izolare, au politici naţionale de monitorizare a cercetării cu dublă utilizare, în timp ce cel puţin alte trei, Germania, Elveţia şi Marea Britanie, au o anumită formă de supraveghere a cercetării cu dublă utilizare, potrivit publicației The Conversation.