Home » Știri » Știri externe » Când au apărut de fapt primele cazuri de Covid. Medicii din Wuhan recunosc că au fost obligați să ascundă epidemia

Când au apărut de fapt primele cazuri de Covid. Medicii din Wuhan recunosc că au fost obligați să ascundă epidemia

Violeta Badea / 21.01.2021, 10:04
Când au apărut de fapt primele cazuri de Covid. Medicii din Wuhan recunosc că au fost obligați să ascundă epidemia

Când au apărut de fapt primele cazuri de Covid. Medicii din Wuhan recunosc că au fost obligați să ascundă epidemia. Medicii chinezi au rupt tăcerea și au spus că știau încă de la debutul pandemiei că virusul este foarte periculos și se poate transmite rapid de la om la om, însă autoritățile i-au obligat să nu transmită acest lucru. Aceștia au recunoscut totul abia acum, fiind înregistrați cu camera ascunsă.

Când au apărut de fapt primele cazuri de Covid

Medicii din Wuhan au făcut mărturisiri șocante în legătură cu pandemia de coronavirus și au fost filmați cu camera ascunsă pentru un interviu difuzat marți de postul britanic ITV. Imaginile reprezintă un fragment dintr-un documentar care se numește „Virusul care a şocat lumea”.  

Aceștia au recunoscut că știau cât de periculos este coronavirusul și că a produs numeroase decese încă de la finalul lunii decembrie, din anul 2019. Mai mult de atât, autoritățile de la Beijing anticipau că virusul se va răspândi rapid și va afecta întregul mapamond.

„De fapt, la finalul lui decembrie sau începutul lui ianaurie, ruda unei persoane pe care o cunoșteam a murit din cauza virusului. Mulți dintre cei care locuiau cu el au fost infectați, inclusiv persoane pe care le cunosc”, a declarat un medic care apar pe înregistrare.

“Cu toții am simțit că nu există dubii privind transmiterea de la om la om”, a adăugat un alt medic, potrivit ITV.

Medicii din Wuhan au recunoscut ca pandemia a fost ascunsa o perioada
Medicii din Wuhan au recunoscut ca pandemia a fost ascunsa o perioada

Medicii din Wuhan recunosc că au fost obligați să ascundă epidemia

Medicii care au examinat primele cazuri de infectare au declarat că li s-a impus să nu discute despre acestea și să ascundă epidemia. Aceștia au declarat că în timpul unei ședințe de la spital, li s-a spus clar să nu vorbească despre această situație.  Autorităţile provinciei au cerut spitalului să nu declare nimic.

De asemenea, medicii din Wuhan susțin că adunările publice erau permise ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Petrecerile de Anul Nou s-au ținut fără nicio problemă, deoarece asta demonsta armonia și prosperitatea societății. Medicul specialist în boli infecțioase Dr. Yi-Chun Lo susține că pandemia se putea evita dacă China era transparentă și oferea informațiile necesare întregii lumi.

Nu doar Dr. Yi-Chun Lo este de această părere, ci și experţii independenţi au ajuns la concluzia că răspândirea virusului a beneficiat pe pe urma unei „epidemii în mare parte ascunsă”, relatează News.ro, citat de stirileprotv.ro. Experţii critică reacția autorităților din China, declarând  că în prima fază a epidemiei, ar fi fost posibil să se acţioneze mai repede, pe baza primelor semne.

În acest documentar apar dovezi că în perioada 5-17 ianuarie 2020, când virusul se răspândea tot mai mult, China nu a raportat niciun caz nou de infectare, lucru imposibil. Autoritățile au făcut tot posibilul ca să ascundă noile cazuri cu care se confrunta medicina.

După aparția acestui documentar, China a răspuns acuzațiilor și a venit cu câteva argumente în ceea ce privește modul în care a gestionat pandemia de COVID-19, dar în același timp a recunoscut că ar fi putut aborda și altfel această situație gravă.