Home » Sănătate » Mihaela Bilic despre singurul aliment de origine animală permis în Postul Crăciunului. „Important este să-l consumăm!”

Mihaela Bilic despre singurul aliment de origine animală permis în Postul Crăciunului. „Important este să-l consumăm!”

Redactia Redactia / 24.11.2024, 10:45
Mihaela Bilic despre singurul aliment de origine animală permis în Postul Crăciunului. „Important este să-l consumăm!”

Peștele este singurul aliment de origine animală permis în anumite zile ale Postului Crăciunului, fiind inclus în meniu timp de 15 zile din cele 40 de post. Nutriționista Mihaela Bilic subliniază importanța acestuia pentru sănătate și echilibrul nutrițional.

„Joi a fost dezlegare la pește și o să mai fie și în weekend. Știați că în Postul Crăciunului, din cele 40 de zile fără produse animale, 15 sunt cu pește? Oare peștele nu este tot carne? Se vede treaba că și religia îl tratează diferit, tocmai pentru că este atât de important pentru echilibrul nostru nutrițional.

Cum de reușesc peștele și carnea să fie atât de asemănătoare și, totuși, atât de diferite? Deși termenul «carne» se referă la orice tip de țesut muscular de origine animală, în practică există o percepție diferită pentru carne și pește.

Ambele sunt surse de proteine de calitatea întâi. E vorba de proteine complete, dar cele din pește se digeră mai ușor. Și la capitolul grăsimi, peștele este superior cărnii: conține acizi grași mononesaturați plus Omega 3, spre deosebire de carne, unde predomină grăsimile saturate.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Despre minerale nu mai vorbim, mediul acvatic este mai bogat în oligoelemente față de mediul terestru, deci în pește vom găsi mult iod, zinc, seleniu și crom”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii „Doctor de bine”, de la ȘtirileProTV.

Citeşte şi: Mihaela Bilic susţine că fumatul ajută la dietă. Cât slăbeşti dacă fumezi un pachet de ţigări pe zi

Deși ambele sunt surse de proteine de calitate, peștele are avantaje semnificative față de carnea terestră:

  • digestibilitate ridicată – proteinele din pește sunt mai ușor de digerat decât cele din carne;
  • grăsimi benefice – peștele conține acizi grași Omega 3 și grăsimi mononesaturate, spre deosebire de carnea bogată în grăsimi saturate;
  • minerale esențiale – este o sursă excelentă de iod, zinc, seleniu și crom, elemente mai greu de obținut din alte alimente.

Beneficiile peștelui pentru sănătatePeștele contribuie la:

  • dezvoltarea creierului și funcției vizuale, mai ales la copii.
  • sănătatea oaselor și a mușchilor, datorită grăsimilor esențiale și vitaminelor.
  • piele frumoasă și reducerea celulitei, având efecte antiîmbătrânire.
  • protecția inimii și ficatului, prin proprietățile sale antiinflamatorii.
  • imunitatea și pierderea în greutate, fiind un aliment bogat în proteine și grăsimi sănătoase care stimulează metabolismul.

Citeşte şi: Dieta recomandată de Mihaela Bilic pentru a fi în formă de Sărbători. Cum arată meniul zilnic

Recomandările Mihaelei Bilic

Medicul nutriționist recomandă consumul diversificat de pește, indiferent de tip: mic sau mare, slab sau gras, din crescătorii, capturi, proaspăt, congelat sau conservat. Important este să fie gătit simplu și inclus cât mai des în dietă.

„La copii, peștele este esențial în dezvoltarea optimă a creierului și a funcției vizuale, trebuie introdus în dieta bebelușilor înainte de carne. În caz de alergii alimentare sau intoleranțe, tot peștele este cea mai sigură sursă de proteine. La pubertate și adolescență avem în pește un aliat când vine vorba de grăsimi esențiale și vitamine necesare creșterii, sintezei de hormoni, dezvoltării masei osoase și musculare. Pentru adulții care țin la siluetă și vor să scape de kilogramele în plus, peștele este soluția – combinația de proteine și grăsimi din pește elimină inflamația din organism și intensifică arderile.

Când vine vorba de piele frumoasă, ameliorarea celulitei și protecție împotriva îmbătrânirii, cine credeți că vă ajută? Ați ghicit, tot peștele! Adăugați la asta efectul protector hepatic și cardiovascular, plus rol în creșterea imunității, și obțineți un tablou complet al beneficiilor consumului de pește. Ce fel de pește, veți întreba? Orice fel, pește să fie. Cu cât mai diferit, cu atât mai bine: mic și mare, slab și gras, autohton și de import, de captură, de crescătorie, proaspăt, în conservă sau congelat.

Nu vă pierdeți în detalii și nu căutați peștele perfect, important este să consumăm pește. Dați la o parte toate miturile și prejudecățile legate de pește, alegeți speciile care sunt pe gustul vostru, gătiți-l cât mai simplu și mâncați-l cât mai desi”, a precizat Mihaela Bilic.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128