Home » Sănătate » Motivul pentru care unii oameni nu își pot aminti visele. Cum explică specialiștii situația

Motivul pentru care unii oameni nu își pot aminti visele. Cum explică specialiștii situația

Voicu Costin / 05.05.2022, 15:13
Motivul pentru care unii oameni nu își pot aminti visele. Cum explică specialiștii situația

Cei mai mulți oameni visează în fiecare noapte, dar mulți dintre ei nu-și amintesc visele atunci când se trezesc. Sau, este posibil, ca să ne aducem aminte doar anumite fragmente din vis, sau o mică părticică. Există mai multe motive pentru care ne aducem aminte doar o mică parte din vise sau de ce nu știm ce am visat în fiecare noapte. Care este motivul pentru care unii oameni nu își pot aminti visele?

Visele uitate peste noapte

Un vis este o serie de imagini, gânduri și senzații care apar în minte în timpul somnului. Actul de a visa este o experiență universală, dar nu înțeleasă de toată lumea. Toată lumea visează, chiar dacă dimineață când ne trezim și nu ne aducem aminte nimic, avem tendința de a crede și a spune că nu am visat nimic, din cauza că am fost foarte obosiți. Cu toate acestea, este dificil de spus cu exactitate de ce o persoană își poate aminti visele, iar alta nu.

Visele pot apărea atunci când creierul sortează informațiile în memoria pe termen scurt și pe termen lung. Este posibil ca o persoană să nu-și amintească evenimentele din visele sale pentru că nu poate accesa acele informații atunci când se trezește. Un studiu din 2018, a încercat să stabilească dacă structura creierului unei persoane influențează în amintirea viselor și cât de bine oamenii își amintesc visele.

Activitatea crescută în joncțiunea temporoparietală poate influența memorarea viselor

În acest studiu, cercetătorii au examinat asocierile dintre frecvența de reamintire a viselor și densitatea materiei albe sau cenușii în regiunile creierului asociate cu visele și acțiunea de a visa. Studiul a implicat 92 de participanți.

Autorii unui studiu din 2014 au constatat că persoanele care au avut o reamintire ridicată a viselor, au prezentat, de asemenea, un flux sanguin crescut în joncțiunea temporoparietală (TPJ) și cortexul prefrontal medial (MPFC) ale creierului lor. Pe baza acestor constatări, autorii studiului concluzionează că o activitate crescută în TPJ ar putea promova trecerea experiențelor de vis în memorie.

Afectează visele calitatea somnului?

„Deși pot exista unele diferențe biologice care fac ca unii să-și amintească visele mai mult decât alții, există și unele cauze medicale care ar trebui luate în considerare. Ceasurile deșteptătoare, precum și orarele neregulate de somn pot duce la trezirea bruscă în timpul somnului de vis sau REM și, astfel, pot duce la reamintirea viselor. Apneea, alcoolul sau orice altceva care perturbă somnul poate provoca, de asemenea, reamintirea viselor”, explică Dr. Alex Dimitriu pentru Helthline.

Așadar, cu cât vă treziți mai des pe parcursul nopții, cu atât mai ușor vă puteți aminti visele, cel puțin pe termen scurt. Cel mai probabil, vi s-a întâmplat să vă treziți din somn și pe moment să vă aduceți aminte ce ați visat, dar până dimineață să uitați complet, de aceea oamenii de știință au declarat – pe termen scurt.

Cum te influențează visele deranjante care te trezesc din somn?

Este posibil să aveți atacuri de panică, cu ritmul bătăilor inimii accelerat și stând în pat, total confuz în legătură cu ceea ce tocmai s-a întâmplat. Dimitriu explică faptul că, a avea vise sau coșmaruri care te trezesc în mod regulat nu este întotdeauna normal și poate fi un semn că trebuie să vorbești cu un medic.

Persoanele care suferă de sindromul de stres posttraumatic (PTSD) pot avea coșmaruri vii. Sursa de încredere care implică flashback-uri sau reluări ale traumei, fie direct, fie simbolic. Acestea pot afecta calitatea somnului și starea de spirit a doua zi.

Oboseala excesivă poate cauza probleme de somn

De asemenea, oboseala excesivă în timpul zilei poate fi un semn al problemelor de somn care necesită că o persoană să caute ajutor. Dacă, la un moment dat, visele dumneavoastră sau amintirea viselor vă provoacă stres sau anxietate, ar trebui să luați în considerare posibilitatea de a vorbi cu un medic.