Home » Sport » 12 curiozități despre Naomi Osaka. Ce i s-a întâmplat după cele 23 de victorii consecutive din circuitul WTA

12 curiozități despre Naomi Osaka. Ce i s-a întâmplat după cele 23 de victorii consecutive din circuitul WTA

Manolică Anca / 01.04.2021, 13:58

Naomi Osaka este o jucătoare profesionistă de tenis originară din Japonia, care ocupă, în prezent, locul doi în clasamentul Asociației de tenis feminin, WTA. Iată câteva curiozități despre viața și cariera lui Naomi Osaka. Ce i s-a întâmplat după cele 23 de victorii consecutive din circuitul WTA.

Curiozități despre Naomi Osaka

Cel mai recent am auzit de ea în finala turnelului de Grand Slam Australian Open 2021, turneu pe care l-a și câștigat. Și-a trecut în palmares, așadar, al patrulea Grand Slam din carieră, la numai 23 de ani, iar tot mai mulți specialiști o văd peste ani implicată în lupta la vârf a ierarhiei all-time. Cu toții o vedem luptând din greu în timpul partidelor și îi apreciem determinarea și spiritul de luptă de pe terenul de tenis, însă și povestea ei este una, cel puțin, la fel de interesantă. Iată câteva curiozități despre Naomi Osaka, care o fac un „produs” de marketing fascinant.

1. Naomi Osaka s-a născut pe 16 octombrie 1997, în Osaka, Japonia, din tată originar din Haiti și mamă care aduce stropul de Japonia. Povestea de dragoste a celor doi a fost ținută ascunsă mulți ani de ochii lumii, în momentul în care mama lui Naomi i-a mărturisit tatălui său că are o relație cu un bărbat de culoare a fost serios mustrată, spunând că dezonorează familia. Naomi mai are o soră mai mare cu un an și jumătate, Mari Osaka, și ea jucătoare de tenis, aflată dincolo de locul 300 WTA.

Naomi Osaka, copil
Naomi Osaka, copil

Rolul surorilor Williams în viața sa

2. De unde și până unde tenis? Ei bine, totul a început într-o noapte călduroasă de iunie, a anului 1999. Tatăl lor, Leonard, a urmărit meciul surorilor Williams din finala de dublu de la Roland Garros, meci care avea să devină primul lor titlu de Grand Slam câștigat. Serena (17 ani) și Venus (18 ani) au servit drept model, iar acesta a știut din acel moment că își va educa și își va antrena fetele pentru tenis. în ciuda faptului că el nu a jucat niciodată acest sport. Apoi, lucrurile au evoluat natural.

3. Pe când Naomi avea doar trei ani, familia a luat decizia de a se muta din Japonia în Statele Unite, la New York. Tatăl lor a început să studieze tot mai intens tenisul de pe casete și dvd-uri, iar Mari și Naomi s-au apucat serios de treabă sub îndrumarea tatălui lor.

„Jucam tenis în parc cu sora mea și, din când în când, cineva ne întreba – voi veți fi următoarele Venus și Serena Williams? Eu am fost mereu cu Serena, pentru că, noi, mezinele, trebuie să fim unite. Dar îmi place mult și Venus”, a povestit Osaka, peste ani.

Naomi Osaka și Serena Williams
Naomi Osaka și Serena Williams

Curiozități despre Naomi Osaka. De ce reprezintă Japonia și nu SUA?

4. Deși Osaka a fost crescut în Statele Unite, pe când avea 13 ani, părinții ei au decis ca ambele fiice să reprezinte Japonia. Această decizie a fost influențată de faptul că ele au fost crescute cu obiceiuri din culturile japoneză și haitiană, dar, posibil, și de faptul că Asociației de Tenis a Statelor Unite (USTA) nu s-au arătat foarte interesată de ele. USTA i-a oferit ulterior lui Naomi posibilitatea de a se antrena la centrul lor național de formare din Boca Ratoncând când avea 16 ani, dar a refuzat.

„Am luat decizia ca Naomi să reprezinte Japonia la o vârstă fragedă. S-a născut în Osaka și a fost crescută într-o gospodărie de cultură japoneză și haitiană. Pur și simplu, Naomi și sora ei Mari s-au simțit întotdeauna japoneze astfel încât a fost singura noastră rațiune. Nu a fost niciodată o decizie motivată din punct de vedere financiar și niciodată nu am fost influențați de vreun fel de federație națională.”

5. Pe măsură ce fetele creșteau, dorința lui Naomi era una singură: aceea de a-și sora mai mare. Mari a fost ani la rând jucătoarea mai bună, de cele mai multe ori învingându-și categoric sora mai mică. Acel moment avea să vină, ambiția imensă a lui Naomi dând până la urmă roade. „Pentru ea nu era nicio competiție, dar pentru mine era în fiecare zi. Și încă una mare. În fiecare zi îi ziceam: mâine te voi învinge”, a mărturisit Naomi Osaka.

Prima victorie mare din carieră

6. Naomi avea să iasă din conul său de umbră la 16 ani. În anul 2014, la Stamford, japoneza, aflată pe locul 406 WTA, o învingea pe Sam Stosur, jucătoarea numărul unu a Australiei la acel moment. Acela a reprezentat un moment crucial pentru ea, a fost momentul în care media din Japonia și-a întors fața către ea, devenind jucătoarea preferată a jurnaliștilor niponi. De asemenea, a fost un moment important și pentru tatăl său, care și-a văzut visul îndeplinit: una din fiicele lui să fie în lumina reflectoarelor.

7. De-a lungul carierei sale, Naomi a mai bifat o reușită istorică. În anul 2019, după ce a câștigat al doilea titlu de Grand Slam, aceasta a devenit noua lideră a ierarhiei WTA și, totodată, primul sportiv asiatic care a atins cea mai înaltă treaptă la nivel mondial.

S-a confruntat de multe ori cu rasismul

8. În tinereșe s-a confruntat de foarte multe ori cu rasismul, ajungând să renunțe, la un moment dat, să mai poarte hanorace pentru a nu intra în atenția poliției. Ulterior a început să ducă o „luptă” pentru a schimba percepția oamenilor în ceea ce privește rasismu. În 2020, a decis să se retragă de la Openul Cincinnati din New York, pentru a sensibiliza publicul cu privire la împușcarea de către poliție a lui Jacob Blake, determinând turneul să amâne toate meciurile din ATP ȘI WTA cu o zi.

9. În 2020, la doar 22 de ani, Naomi Osaka a devenit cea mai bine plătită sportivă de pe Glob, având în decursul unui an încasări de 37.4 milioane de dolari. Astfel, a devansat-o pe Serena cu 1.4 milioane de dolari, care a ocupat, patru ani la rând, primul loc. De asemenea, nipona a stabilit şi un record all-time de bani câştigaţi de o sportivă într-un an. Titlul îi fusese atribuit Mariei Sharapova în 2015, care câștigase 29,7 milioane de dolari.

Naomi Osaka
Naomi Osaka

Curiozități despre Naomi Osaka. Are numeroase contracte de sponsorizare

10. Pe lângă încasările din tenis, aceasta câștigă foarte mulți bani și de pe urma cotractelor de sponsorizare. Povestea ei savuroasă cu tatăl haitian și mama japoneză, a spart multe bariereeste, fiind la mare căutare și vânzându-se foarte bine. În prezent, are încheiate numeroase contracte bănoase cu mari branduri de pe piață: Nike, Nissan, Procter & Gamble, Shiseido, Yonex, Nippon Airways, MasterCard și Nissin Foods.

11. În 2021, Osaka a devenit coproprietar al unei echipe de fotbal feminin din Carolina de Nord în Liga Națională de Fotbal Feminin, cel mai înalt nivel al sportului feminin din SUA.

12. În prezent, sportiva este antrenată de Wim Fissette, tehnicianul belgian cu care Simona Halep a explodat în tenis, în anul 2014.

Ce i s-a întâmplat după cele 23 de victorii consecutive din circuitul WTA

Miercuri, 31 martie 2021, Naomi Osaka, ocupanta locului doi în tenisul mondial feminin, a fost eliminată surprinzător în sferturile de finală ale turneului de la Miami 2021. Campioana en-titre de la Australian Open a pierdut un set cu 6-0 în fața Mariei Sakkari, nr. 25 WTA. Al doilea set a fost ceva mai disputat, însă a fost adjudecat tot de jucătoarea din Grecia (favorită 23) este cea care a eliminat-o pe Osaka din drumul spre trofeu, în doar o oră și 9 minute.

„Este o mare luptătoare așa că știam că nu va fi ușor (..) Am simțit că nu am jucat deloc bine pe tot parcursul turneului. Nu mi-am găsit ritmul, așa că mental a fost foarte greu pentru mine să joc împotriva unor jucătoare de mare calitate”, a declarat Naomi Osaka după meci.

Odată cu eșecul din sferturile de finală de la Miami, Osaka a întrerupt seria și fantastică de 23 de victorii consecutive din circuitul WTA. Această performanță au mai reușit-o în intervalul 2000-2021 numai alte patru jucătoare: Venus și Serena Williams, Victoria Azarenka și Justine Henin. De asemenea, a ratat și șansa de a reveni pe locul 1 mondial, poziție ocupată în prezent de autralianca Ashleigh Barty.

„Nu țintesc numărul 1 mondial pentru că deja am fost liderul lumii, dar dacă voi revneni pe prima poziție WTA, voi fi onorată. Mintea nu-mi mai funcționează bine când mă gândesc la ce ar putea fi în viitor. Azi, n-aș putea să spun că prima poziție în ierarhia mondială reprezintă ținta mea. Am învățat că cea mai bună alegere pentru mine e să nu joc foarte mult, nu sunt sportiva care are nevoie de prea multe partide pentru a-și intra în ritm. Am observat că risc să mă uzez dacă joc mai multe turnee decât ar trebui”, a declarat nipona, în cadrul conferinței de presă de la Miami Open.