Home » Sport » De ce se retrage Ashleigh Barty din tenis la doar 25 de ani. Decizia total neașteptată a liderului WTA

De ce se retrage Ashleigh Barty din tenis la doar 25 de ani. Decizia total neașteptată a liderului WTA

Cojocaru Cristian / 23.03.2022, 17:25
De ce se retrage Ashleigh Barty din tenis la doar 25 de ani. Decizia total neașteptată a liderului WTA

Numărul unu mondial al Australiei, Ashleigh Barty și-a anunțat retragerea la vârsta de 25 de ani, fiind și apogeul carieriei sale. Acest anunț a venit ca un șoc pentru lumea sportivă, dar și pentru fanii jucătoarei. Motivele invocate de către aceasta par să fie personale.

Ashleigh Barty se retrage din tenis la doar 25 de ani

Ash Barty renunță cu 15 titluri, la mai puțin de două luni după ce a câștigat Australian Open, al treilea triumf de Grand Slam în simplu, după Wimbledon în 2021 și French Open 2019.

„Știu câtă muncă este nevoie pentru a scoate tot ce este mai bun din tine… Nu mai am asta în mine. Nu mai am dorința fizică, dorința emoțională și tot ce este necesar pentru a te provoca la cel mai înalt nivel. Sunt epuizată”, a spus ea într-un videoclip postat miercuri pe contul ei de Instagram.

Acesta marchează a doua retragere a lui Barty din sport, după ce a părăsit jocul în adolescență la sfârșitul anului 2014, după ce a fost nemulțumit de Tur. Ea s-a întors în 2016 și a urcat rapid în clasament, câștigând recunoaștere la nivel mondial pentru tenisul ei genial și pentru afecțiunea fanilor pentru sportivitatea ei bună și comportamentul relaxat.

Ea a petrecut un total de 121 de săptămâni ca numărul unu mondial și a părut că destinul i-a rezervat să aibă mai mult succes în cele mai mari turnee ale jocului. Cu toate acestea, ea nu a ținut niciodată secret antipatia pe care o avea față de viața de turneu și luptele ei cu dorul de casă.

„Ash Barty persoana are atât de multe vise pe care vrea să le urmărească, care nu implică neapărat să călătoresc în lume, să fiu departe de familia mea, să fiu departe de casa mea, care este locul în care mi-am dorit întotdeauna să fiu. Nu voi înceta niciodată, niciodată să iubesc tenisul, a fost o parte importantă a vieții mele, dar cred că este important să mă bucur de următoarea parte a vieții mele ca Ash Barty persoana, nu Ash Barty sportivul”, a spus ea în videoclip, intervievată de prietena ei apropiată și fosta parteneră de dublu Casey Dellacqua.

ashleigh barty retrage
Jucatoarea de tenis a afirmat ca doreste sa isi traiasca si viata din afara terenului de tenis

Viața sportivă a determinat-o să sufere o depresie

Barty a suferit de depresie în timpul turului după ce a devenit profesionistă în adolescență, ceea ce a determinat-o să renunțe și să se reinventeze pentru scurt timp ca jucător de cricket profesionist în statul ei natal, Queensland.

Când pandemia de COVID-19 a oprit tenisul de elită în 2020, ea și-a luat aproape un an de pauză de la joc pentru a petrece timp cu familia, mai degrabă decât să se alăture circuitului după reluarea acestuia.

„Sunt atât de recunoscătoare pentru tenis că mi-a oferit toate visele mele, chiar și mai mult, dar știu că este momentul acum să mă retrag și să urmăresc alte vise și să las racheta jos”, a mai afirmat sportiva.

Ea renunță după ce a câștigat aproape 24 de milioane de dolari în premii în bani pentru carieră și, ca erou național, a pus capăt unei așteptări de 44 de ani pentru un câștigător acasă la Australian Open în ianuarie, învingând-o pe americanca Danielle Collins în finală.

Fiind a doua aborigenă australiană care a câștigat un titlu de Grand Slam, pe urmele marii Evonne Goolagong Cawley, Barty a devenit și un idol pentru populația indigenă a țării sale. Bomba lui Barty a declanșat un adevărat șoc jucătorilor și oficialilor.

„Prin profesionalismul neclintit și sportivitatea pe care le-a adus la fiecare meci. Cu realizările ei la turneele de Mare Șlem, finala WTA și atins punctul culminant de numărul 1 în lume, ea s-a impus în mod clar ca una dintre marile campioane a WTA”, a declarat șeful WTA, Steve Simon.

Retragerea ei reflectă decizia lui Justine Henin de a renunța în 2008, la vârstă de 25 de ani, numărul unu mondial, cu șapte titluri de Grand Slam. Henin a ieșit din pensie în 2010, inspirată de revenirea colegului belgian Kim Clijsters. Campionul de la US Open din 2005, Clijsters, s-a retras în 2007, la vârsta de 23 de ani, dar s-a întors după o pauză de doi ani pentru a câștiga alte trei titluri de Grand Slam.