Home » Sport » Totul despre Răzvan Burleanu, ales pentru a treia oară președinte al Federaţiei Române de Fotbal. Ce scrie, de fapt, în CV-ul lui

Totul despre Răzvan Burleanu, ales pentru a treia oară președinte al Federaţiei Române de Fotbal. Ce scrie, de fapt, în CV-ul lui

Manolică Anca / 12.04.2022, 15:30
Totul despre Răzvan Burleanu, ales pentru a treia oară președinte al Federaţiei Române de Fotbal. Ce scrie, de fapt, în CV-ul lui

Răzvan Burleanu a fost reales preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, fiind la începutul celui de-al treilea mandat. El a devenit cunoscut în România odată cu candidatura sa, deținând această funcție din 5 martie 2014. Iată ce legături are cu sportul și ce scrie în CV-ul său.

Ce scrie în CV-ul lui Răzvan Burleanu

Răzvan Burleanu s-a născut la 1 iulie 1984, la Bacău. Tatăl său, Gheorghe Burleanu, este fostului fotbalist al echipelor FCM Bacău şi Ceahlăul Piatra Neamţ, care a adunat peste 300 de meciuri în primul eşalon. Cu toate acestea, Răzvan nu a ajuns să joace fotbal la nivel înalt.

El s-a înscris la vârsta de șapte ani la Centrul de copii şi juniori al lui FCM Bacău, luând parte apoi la selecţiile pentru echipele reprezentative de juniori. Însă, ulterior s-a dedicat unei cariere în arbitraj, urmând chiar și Școala de Arbitri, dar nici aici nu a ajuns la un nivel profesionist.

Președintele FRF este absolvent al Colegiului Naţional „Gheorghe Vrânceanu” din Bacău și a Facultății de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti. A ales apoi să se specializeze în domeniul politic al strategiilor de securitate, în cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.

A fost decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios, în Grad de Cavaler

În luna decembrie a anului 2009, Traian Băsescu, preşedintele României la acea vreme, îl decora cu Ordinul Național Serviciul Credincios, în Grad de Cavaler. A mai fost preşedintele Federației Române de Minifotbal, apoi președintele Federației Europene de Minifotbal şi, într-un final, era ales vicepreședinte al Federației Internaționale de Minifotbal.

Razvan Burleanu, reales președintele FRF
Razvan Burleanu, reales președintele FRF

A lucrat succesiv la: Primăria municipiului Bacău, Parlamentul României – Comisia juridică, Autoritatea Electorală Permanentă, Administraţia Prezidenţială – Departamentul pentru minorităţi naţionale. În 2012, la Praga, a pus, alături de alţi reprezentanţi ai minifotbalului din Europa, bazele Federaţiei Europene de Minifotbal, fiind votat în unanimitate preşedinte al acesteia.

Un an mai târziu, la Birmingham, împreună cu ceilalţi preşedinţi ai forurilor continentale din întreaga lume şi cu alţi oficiali din minifotbal, punea bazele Federaţiei Internaţionale de Minifotbal. Pe 20 aprilie 2021, Răzvan Burleanu a fost ales în Consiliul FIFA, având totodată și calitatea de membru al Comitetului Executiv al UEFA.

A câştigat al treilea mandat consecutiv la conducerea FRF

Răzvan Burleanu conduce Federaţia Română de Fotbal din 5 martie 2014, atunci când a devenit cel mai tânăr preşedinte, la doar 29 de ani. La scrutinul din 18 aprilie 2018, acesta s-a impus încă din primul tur, învingându-l pe Ionuţ Lupescu, component al „generaţiei de aur”.

Pe 12 aprilie 2022, Burleanu a fost reales funcţia de preşedinte, pentru încă patru ani. Ultimii. Pentru că legislația limitează la 3 numărul de mandate al unei persoane la conducerea Federaţiei Române de Fotbal.

Preşedintele în exerciţiu a fost votat în unanimitate de cei 266 de membri prezenţi dintre cei 278 afiliaţi la Adunarea Generală de alegeri care s-a desfășurat în aer liber, pe Arena Naţională din Capitală. De altfel, el era și unicul candidat la aceste alegeri, după ce comisia de verificare a dosarelor a respins solicitările lui Sorin Răducanu şi Gabriel Şeitan.