Home » Sport » Viața și cariera lui Tiger Woods, unul dintre cei mai buni jucători de golf din istorie. Averea fabuloasă pe care a strâns-o

Viața și cariera lui Tiger Woods, unul dintre cei mai buni jucători de golf din istorie. Averea fabuloasă pe care a strâns-o

Manolică Anca / 24.02.2021, 13:11

Viața și cariera lui Tiger Woods, probabil cel mai cunoscut nume legat de golf la nivel mondial. Cu o carieră de peste 23 de ani, el a devenit cel mai tânăr bărbat, dar și primul afro american câștigător al unuia dintre cele mai importante turnee de golf din lume. Iată câți bani a adunat de-a lungul carierei sale.

Viața și cariera lui Tiger Woods

Eldrick Tont Woods, cunoscut sub numele de Tiger Wodds, s-a născut pe 30 decembrie 1975, în Californica, fiind singurul copil al cuplului format dintr-un ofițer afro american și o mamă tailandeză. Când era mic, tatăl său a început să îl alinte „Tigrule” (Tiger), în onoarea unui fost coleg și prieten din armată, care purta același nume. Woods a învățat să joace încă de la o vârstă foarte fragedă,  avându-l drept profesor și mentor chiar pe tatăl său, Earl Woods.

Tiger Woods, la 14 ani, alături de părinții săi/ Sursă foto: Getty Images
Tiger Woods, la 14 ani, alături de părinții săi/ Sursă foto: Getty Images

Tiger a studiat la Standford University și a câștigat o serie de turee de golf pentru amatori, până să înceapă să joace golf la nivel profesionist în 1996. Faima nu a întârziat să apară pentru că, la doar un an de când a intrat în liga profesionistă, el a câștigat turneul U.S. Master cu un scor de 270 de puncte. Astfel, a devenit cea mai tânără persoană din istorie care a câștigat acest titlu, și, totodată, primul afro american ce a urcat pe această poziție. De-a lungul primului deceniu al secolului XXI, Woods a dominat acest sport. A fost locul I în lume din august 1999 până în septembrie 2004 (264 săptămâni) și din nou din iunie 2005 până în octombrie 2010 (281 săptămâni). În acest timp, el a câștigat 13 dintre cele mai importante campionate de golf.

În octombrie 2004, Woods s-a căsătorit cu modelul suedez Elin Nordegren, cea care îi era de ceva vreme iubită. Cei doi au fost căsătoriți vreme de șase ani, având împreună doi copii, Sam Alexis și Charlie Axel. Doi ani mai târziu avea să treacă printr-una dintre cele mai grele încercări din viața sa: moartea tatălui său, în urma unei lupte dure cu cancerul de prostată.

„Tata a fost cel mai bun prieten al meu, dar și primul meu model în viață. Îi voi simți lipsa profund!”, spunea el la acel moment.

Urcușuri și coborâșuri, atât în carieră, cât și în viața personală

Cu toate acestea, după cumplita tragedie el și-a găsit forța să revină pe teren, înregistrând o altă serie de victorii. Însă, în anul 2008, deși victoriile curgeau pe terenul de golf, genunchiul lui a început să „scârțâie” puțin, motiv pentru care Wods ajungea în sala de operații pentru o intervenție chirurgicală la picior. Câteva luni mai târziu, a intrat din nou pe teren și, nevoit fiind să își apere titlul de „Jucătorul anului”, a participat la U.S. Open. Aici a dus o  luptă crâncenă cu americanul Rocco Mediate, pe care a câștigat-o pe muchie de cuțit.

Două zile mai târziu de la această victorie, a anunțat că se retrage pentru restul sezonului deoarece urmează să aibă o nouă operație de reconstrucție la genunchiul stâng. În absența lui Woods, ratingurile de televiziune pentru restul sezonului au suferit un declin imens. Revenirea mult așteptată a avut loc în 2009, după nașterea celui de-al doilea copil. A avut o performanță spectaculoasă la Cupa Președinților din 2009, însă următoarele apariții au fost dezamăgitoare, încheind anul fără nicio altă victorie notabilă.

În timp ce cariera sa părea să fie părăsită de noroc, viața personală era într-un con și mai serios de umbră. Au ieșit la iveală mai multe infidelități ale acestuia, printre care și cea cu managerul unui club de noapte, Rachel Uchitel. Ambii au negat că ar avea o relație, deși probele foto evidențiau clar contrariul. Pe măsură ce noi detalii ieșeau la iveală, câteva zile mai târziu mass media relata că Woods a intrat cu mașina într-un hidrant din fața casei sale, la ora 2.30 dimineața. Mai mult, soția lui Woods i-a spart luneta mașinii cu o crosă de golf, în loc să îl ajute să iasă din mașină.  Cu toate acestea, golferul nu a spus nimic despre acest incident și a decis să abandoneze mod misterios turneul de golf la care era înscris, anunțând că nu va mai juca deloc până la finalul anului 2009.

Tiger Woods și fosta sa soție, Elin Nordegren / Sursă foto: GETTY IMAGES
Tiger Woods și fosta sa soție, Elin Nordegren / Sursă foto: GETTY IMAGES

Viața și cariera lui Tiger Woods. Numărul scandalurilor a continuat să crească

Pe măsură ce tăcerea creșterea, creștea și numărul amantelor lui Woods. Deși în decembrie 2009, Tiger Woods și-a cerut public scuze fanilor și familiei, exprimându-și regretul pentru actele comise, apăreau tot mai multe probe care demonstrau infidelitatea acestuia. Se spune că Tiger s-a oferit să renegocieze contractul prenupțial cu soția sa, numai ca ea să rămână alături de el. Următorii doi ani l-au pus la grele încercări pe Woods. A fost nevoit să își ceară din nou scuze public pentru infidelitățile sale, a rămas fără multe dintre contractele de publicitate pe care le avea, iar turneele la care a participat, i-au adus cel mult un loc patru.

A venit și sfârșitul relației cu Nordegren, fiind nevoit să îi plătească o despăgubire de 750 de milioane de dolari, inclusiv proprietăți în Suedia și casa din California, pierzând custodia totală a copiilor și fiind obligat să admită că nu-i va expune pe cei mici relației cu o altă femeie până nu se va căsători cu ea.

În martie 2013, Tiger Woods anunța că are o nouă iubită, campioana mondială la schi alpin, Lindsey Vonn. Sezonul de gold din acel an a fost unul perfect pentru acesta, câștigând cinci turnamente. Însă, o nouă accidentare i-a dat bătăi de cap, fiind nevoit să facă operație la spate, în martie 2014. A revenit pe teren pentru marele turneu Masters, însă a terminat pe locul al 17-lea. Câteva săptămâni mai târziu, avea să anunțe și sfârșitul relației cu Vonn, pe motiv că programul lor era prea haotic și nu reușeau să petreacă timp împreună.

Arestul poliției și noi scuze

Perioada ce a urmat nu a fost deloc una liniștită, pentru că, în mai 2017, poliția l-a surprins dormind în mașină, cu piciorul pe frână și semnalizarea pornită, pe marginea drumului către casa sa din Florida. A fost arestat sub suspiciunea că ar fi condus sub influența substanțelor interzise, la etilotest reieșind că nu avea alcool în sânge. Woods a declarat atunci că ar fi avut o reacție neașteptată la un medicament prescris de medic.

În iunie 2017, s-a aflat că Woods primea ajutor medical pentru a reuși să gestioneze problemele legate de administrarea analgezicelor și cele legate de somn. Câteva luni mai târziu, el pleda vinovat pentru incidentul din mai și accepta să intre într-un program care viza oamenii aflați la prima infracțiune, astfel evitând condamnarea pentru conducerea sub influența substanțelor interzise.

Tiger Wods are o carieră impresionantă
Tiger Wods are o carieră impresionantă

Viața și cariera lui Tiger Woods. Revenire la glorie

Deși a trecut prin multe momente dificile în ultimii ani, fiind considerat pierdut pentru golf şi chiar incapabil să meargă, în 2019, acesta a reușit una dintre cele mai improbabile reveniri din istoria sportului. Pe 14 aprilie 2019, Woods a câștigat U.S. Masters, obținând prima victorie majoră după aproape 11 ani. Era al cincilea titlu Masters, a 15 victorie majoră a carierei sale și o nouă șansă de a egala recordul de 18 victorii deținut de Nicklaus. La 43 de ani, el a devenit al doilea cel mai vechi jucător de golf care a câștigat Masters, după Jack Nicklaus. Însă, în ianuarie 2o20 el a fost supus unei noi intervenții la spate, pentru a îşi îndepărta un fragment de disc, care îi afecta un nerv.

Considerat jucătorul care a dus golful într-o nouă dimensiune, Tuger Woods are un palmares aproape fără egal. Acesta include 15 titluri de Grand Slam, cu trei mai puţine decât mentorul său Jack Nicklaus, şi 82 de titluri PGA, un record pe care îl împarte cu compatriotul său Sam Snead.

Averea lui Tiger Woods

Marea vedetă a golfului are o avere impresionantă, pe măsura rezultatelor sale din sport. Deşi a trecut prin acel divorț costisitor, sportivul american are încă o avere estimată la 800 de milioane de dolari. El câștigă anual aproximativ 100 milioane de dolari şi, potrivit revistei „Forbes“, este prima persoană din lume care a câştigat în cariera de sportiv peste un miliard de dolari.

Câștigurile sale nu au provenit doar din golf, ci și din numeroasele contract de publicitate, Tiger Woods fiind imaginea unor companii precum Nike, Gilette, Monster Energy sau Bridgestone Golf. Acum, Tiger Woods locuieşte într-un conac de 45 de milioane de euro pe Insula Jupiter, în Florida. Casa lacestuia are o sală de forţă, o sală de jocuri video şi un cinema privat. În 2015, el a inaugurat şi un restaurant care îi poartă numele. Tot pe această insulă  se şi antrenează, pe propriul său teren de golf.

Tiger Wood a suferit un grav accident de circulație marți, 23 februarie 2021

Tiger Woods a suferit un grav accident de mașină în California, fiind internat la spital cu multiple răni la picioare. Accidentul a avut loc lângă localitatea Ranchos Palos Verdes, SUV-ul lui Tiger Woods ieșind de pe şosea și rostogolindu-se de mai multe ori. Echipele de salvare au fost nevoite să folosească un instrument specializat de descarcerare pentru a îl putea extrage pe jucător din automobil.

Tiger Woods a suferit un accident de mașină, în urma căruia s-a ales cu fracturi la ambele picioare
Tiger Woods a suferit un accident de mașină, în urma căruia s-a ales cu fracturi la ambele picioare

Imaginile înregistrate din elicopterele televiziunilor de știri din SUA arată că mașina lui Tiger Woods a fost grav afectată de accident, însă airbag-urile i-au salvat viaţa acestuia. Sportivul are fracturi la ambele picioare, una dintre glezne fiind ruptă, însă se află în afara oricărui pericol, spun medicii. Poliţia californiană a spus că nu s-a găsit „nicio dovadă” care să sugereze că Tiger Woods ar fi condus sub influenţa drogurilor, medicamentelor sau alcoolului în momentul accidentului de marţi dimineaţă.

Recent, Woods anunțase că avea să revină în circuit după operaţia la spate efectuată şi plănuia să participe la Masters 2021, care va avea loc în aprilie, în Augusta, Georgia. În perioada imediat următoare urma să dea lecții de golf mai multor vedete, printre care Justin Herbert, Drew Brees, fostul jucător de baschet Dwayne Wade și comediantul David Spade.