Home » Stiri Diaspora » Ce salarii sunt în Germania și ce trebuie să știi dacă vrei să lucrezi aici. Care sunt, de fapt, condițiile de muncă

Ce salarii sunt în Germania și ce trebuie să știi dacă vrei să lucrezi aici. Care sunt, de fapt, condițiile de muncă

Manolică Anca / 08.06.2022, 09:10
Ce salarii sunt în Germania și ce trebuie să știi dacă vrei să lucrezi aici. Care sunt, de fapt, condițiile de muncă

Te gândești să emigrezi într-o altă țară, iar Germania se numără printre primele tale opțiuni? Ei bine, înainte de a lua o decizie atât de importantă, este important să analizezi cum trebuie piața forței de muncă de aici. Cu siguranță job-urile sunt mai bine plătite decât în România, dar este bine să privești situația din mai multe puncte de vedere. Iată ce salarii sunt în Germania și ce trebuie să știi dacă vrei să lucrezi aici.

Condiții de muncă în Germania

La o simplă căutare după „locuri de muncă în Germania”, vei găsi o mulțime de variante atât pe jobradar24.ro, cât și pe ejobs.ro.

Sunt oferte de lucru pentru electricieni, cu salarii ce pornesc de la 2.800 de euro pe lună, pentru patiseri/cofetari, cu salarii de la 2.400 de euro pe lună, pentru operatori strung, zugravi, cu salarii de la 2.300 de euro pe lună, montatori acoperișuri, cu salarii de la 3.000 de euro pe lună, instalatori sisteme de ventilație, cu salarii de la 2.200 de euro pe lună, montatori schele, cu salarii de la 2.400 de euro, sudori, cu salarii de la 2.000 de euro și lista este lungă, pentru că ofertele sunt multe și variate, potrivit stiridiaspora.ro.

Următorul pas este informarea cu privire la condițiile de muncă din Germania. Vorbim aici despre legi, contracte colective, acorduri de întreprindere sau contracte de muncă. Important de știut este că legislația acestei țări nu face diferența între muncitorii interni și cei din străinătate. În cazul în care ești tratat diferit față de cetățenii germani, acest lucru constituie o ilegalitate și poți revendica dreptul la egalitatea de tratament.

Munca de probă și perioada de probă

Angajatorii oferă de multe ori un contract de muncă doar dacă ai lucrat de probă câteva zile, fără plată. Această perioadă de probă poate dura doar una sau, câteodată, două până la cinci zile. În acest timp, atât aplicantul cât și angajatorul își fac o părere despre mediul și atmosfera de lucru, respectiv moralul și abilitățile de organizare și adaptare.

Munca de probă nu ar trebui să fie confundată cu perioada de probă. În comparație cu munca de probă, în perioada de probă persoana este angajată și primește un salariu. Perioada de probă există sub două forme:

  1. Primești un contract individual de muncă cu un acord pentru o perioadă de probă. Dacă contractul de muncă nu continuă după perioada de probă, acesta trebuie reziliat în timpul acestei perioade.
  2. Primești un contract individual de muncă pe perioadă determinată, doar pe durata perioadei de probă. În acest caz contractul de muncă încetează automat după expirarea perioadei de probă. Dacă angajatorul dorește să te angajeze mai departe se va încheia un contract individual de muncă nou.
Emigrarea în Germania
Emigrarea în Germania

Perioada de probă poate dura, din punct de vedere legal, de la minimum o lună la maximum șase luni. Dar nu poate depăși nouă luni.

Termenul de preaviz pentru încetarea contractului din perioada de probă este mai scurt decât în cazul unui contract de muncă stabil.

În perioada de probă ai dreptul la zile de concediu.

Totodată, în timpul perioadei de probă, angajatorul te poate concedia fără a menționa motivele. Concedierea nu se piate face dacă nu ești prezent la locul de muncă din cauza bolii.

Contractul individual de muncă

Angajatorul este obligat să îți dea, la cel târziu o lună după începerea relațiilor contractuale, un contract de muncă în formă scrisă. Acesta trebuie semnat de ambele părți și trebuie să conțină următoarele date:

  • Numele și adresa angajatorului și ale angajatorului
  • Începutul și durata ocupației
  • Tipul activității și descrierea sarcinilor
  • Locul de muncă
  • Suma de plată (salariul brut)
  • Structura salariului (salariul de bază după caz bonusuri)
  • Timpul de lucru
  • Concediul
  • Termene de reziliere ale contractului individual de muncă
  • Indicații referitoare la contractele colective aplicabile sau la acordurile din întreprindere și de serviciu

Atenție: Mulți angajatori recrutează personal specializat din țările UE, oferindu-le o locuință sau curs de limba germană gratuit. Iar contractele de muncă sau contractele de formare profesională conțin o clauză de restituire. Ele prevăd ca angajatul să lucreze pentru o anumită perioadă de timp, în caz contrar fiind necesară plata serviciilor suplimentare, precum costurile legate de cursurile de limbă sau de chiria locuinței.

Dacă în contract există o clauză de restituire, trebuie să soliciți consiliere de la un centru de consiliere. În multe cazuri astfel de contracte nu sunt valabile.

Plata

În Germania salariul minim este reglementat legal. Angajatorul ar trebui să plătească măcar salariul minim legal. Acesta este de 9,50 euro brut de la 01/01/2021 și de 9,60 euro pe oră lucrată efectiv de la 01/01/2021. Personalul de asistență medicală are un salariu minim mai mare, de la 1 iulie 2020.

Angajatorul este obligat să plătească salariul minim chiar dacă nu este mulțumit de prestația ta. În caz contrar, ai diferite posibilități de acțiune. Poți apela și la hotline salariu minim, la 030 60 28 00 28, acolo unde se acceptă plângerile și anunțurile de abuz.