Home » Știri » Știri sociale » De câte ori se poate prelungi un contract de muncă pe perioadă determinată

De câte ori se poate prelungi un contract de muncă pe perioadă determinată

Manolică Anca / 11.11.2021, 10:13
De câte ori se poate prelungi un contract de muncă pe perioadă determinată

Pentru a înlocui unii angajați cu contract suspendat, pentru executarea unor lucrări pe o perioadă determinată sau cu caracter sezonier, angajatorii pot încheia relații de muncă cu diferite persoane printr-un contract de muncă pe perioadă determinată. Află de câte ori poate fi acesta prelungi.

Ce este un contract de muncă pe perioadă determinată

Contractul de muncă pe perioadă determinată reprezintă o excepție în legislația muncii, pentru că regula este ca relațiile de muncă să se încheie pe o perioadă nedeterminată. Însă, pentru a nu se confrunta cu situații de evitare a încheierii unor contracte pe perioadă nedeterminată, legiuitorul a impus anumite limite firmelor în ceea ce privește încheierea mai multor contracte pe perioadă determinată cu aceeași persoană.

Durata maximă a unui astfel de contract sau interdicția de a prelungi la nesfârșit, prin acte succesive, acest contract, sunt aspectele cele mai importante pe care angajatorii le omit adesea, iar angajații nu le cunosc. De aceea, angajatorilor le e destul de ușor să încalce legea.

De foarte multe ori, pe fondul unor nevoi stringente de angajare, angajaților le sunt promise prelungiri peste prelungiri, aspect care este departe de prevederile legale. Totodată, angajatorii preferă aceste tipuri de contracte pentru că se pot „lepăda” mai ușor de angajați.

De câte ori se poate prelungi un contract de muncă pe perioadă determinată

Potrivit Codului muncii, între angajator și angajat pot fi încheiate succesiv cel mult trei contracte individuale de muncă pe perioadă determinată. Totodată, un astfel de contract nu poate fi încheiat pe o perioadă de peste 36 de luni, iar contractele succesive nu pot avea o durată mai mare de 12 luni.

Atenție la clauzele din contractele de muncă
Atenție la clauzele din contractele de muncă

În unele sectoare de activitate, contractele pe perioadă determinată sunt destul de des folosite, iar angajatorii apelează adesea la diverse „artificii” pentru a călca peste dispozițiile legale cu privire la perioadele maxime și succesiunea acestor contracte.

Ce se întâmplă când angajatorul nu respectă legea

Acest subiect a fost discutat în cadrul unui webinar organizat de avocatnet.ro, în care consilierul juridic specializat în relații de muncă, Dan Năstase, a vorbit pe tema contractelor pe perioadă determinată. Așadar, el a explicat ce riscă angajatorul atunci când încalcă legea și, de pildă, încheie mai mult de trei contracte succesive cu aceeași persoană, mai mult de 36 de luni.

„Avem două situații posibile: prima, cea în care contractul de muncă va fi interpretat ca fiind încheiat pe perioadă nedeterminată și atunci este limpede, sancțiunea e indirectă. Știi părerea mea, de regulă, sancțiunile indirecte mie mi se par mai mari decât sancțiunile directe; la cele sancționate cu amendă ai plătit amenda și ai terminat povestea acolo, iar, pe de altă parte s-ar putea ajunge și în zona muncii nedeclarate.

Legea îți instituie o durată maximă; în momentul în care ai depășit-o, a doua zi se poate considera că salariatul respectiv lucrează în afara contractului de muncă. În momentul acesta mi s-ar părea mai puțin gravă cea în care considerăm contractul ca fiind încheiat pe perioadă nedeterminată și, mai ales, dacă discutăm de un număr de peste cinci salariați, acolo deja se complică lucrurile și mai mult”, a explicat specialistul.

Așadar, trebuie să fim foarte atenți la data expirării acestui contract de muncă pe perioadă determinată, pentru a preveni o eventuală eroare care poate încadra raportul de muncă în categoria muncii nedeclarate. Potrivit Codului Muncii, fiecare angajat care lucrează fără forme legale riscă o amendă de 20.000 de lei, iar maximul ce poate fi primit de un angajator care are mai mulți astfel de lucrători este de 200.000 de lei.

În cazul în care trec cele 36 de luni și dorim să ne continuăm activitatea la angajatul respectiv, recomandat este ca acel contract să fie transformat în unul pe perioadă nedeterminată fie prin încheierea unui act adițional, fie prin încheierea unui nou contract.