Home » Știri » 3 lucruri mai puțin știute despre Uniunea Europeană. Pe câte continente se întinde de fapt

3 lucruri mai puțin știute despre Uniunea Europeană. Pe câte continente se întinde de fapt

Voicu Costin / 01.01.2022, 19:36
3 lucruri mai puțin știute despre Uniunea Europeană. Pe câte continente se întinde de fapt

Membră a Uniunii Europene (UE) din anul 2007, România a semnat acordul de intrare în Uniune la 1 ianuarie alături de Bulgaria. România a fost prima țară din Europa Centrală și de Est care a avut relații oficiale cu Comunitatea Europeană. După mai bine de un deceniu de la aderarea țării în spațial European, sunt lucruri pe care nu multă lume le știe în privința UE. Descoperă în materialul următor câteva lucruri mai puțin știute despre Uniunea Europeană!

Ce este Uniunea Europeană (UE)?

Uniunea Europeană (UE) este o uniune politică și economică a 27 de state membre situate în principal în Europa. Are o suprafață de 4.233.262 km² și o populație estimată de aproximativ 447 milioane. UE a dezvoltat o piață unică internă printr-un sistem standardizat de legi care se aplică în toate statele membre. Câteva dintre politicile UE pot fi considerate și beneficiile membrilor cetățeni care fac parte din UE: asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor în cadrul pieței interne, adoptarea legislației în domeniul justiției și afacerilor interne și menținerea unor politici comune privind comerțul, agricultură, pescuitul și dezvoltarea regională.

În anul 1999 a fost înființată o singură monedă și a intrat în vigoare în anul 2002. 19 state membre utilizează moneda euro.

Uniunea Europeană nu e doar în Europa

Uniunea Europeană se întinde de fapt pe cinci continente. Deși numele include continentul Europa și am crede că Uniunea are state ce se află doar aici, spațial comunitar depășește granițele. Cea mai mare populație dar şi cel mai întins teritoriu se află într-adevăr pe acest continent.

Când am spus că Uniunea a depăşit granițele continentului, ne-am referit la faptul că unele țări încă au colonii și teritorii în America de Nord, America de Sud, Africa și Oceania. Țară nordică Danemarca deține Groenlanda în America de Nord, iar Franța deține câteva insule în Caraibe, precum celebra insula exotică Martinica. Franța deține Guyana Franceză în America de Sud, iar Marea Britanie are o altă colonie,  Insulele Malvine (Falkland).

Antilele Olandeze sunt câteva insule aflate în insulele Caraibe din Oceanul Atlantic. Olanda mai deține câteva insule în Caraibe, numite Antilele Olandeze, în vreme ce Marea Britanie are în componenţă Insulele Bermude, Insulele Virgine Britanice, insulele Cayman și Turks & Caicos.

Dacă aveați impresia că în Africa se vorbește doar limba franceză, aflați că și spaniola se vorbește în nordul Africii. Spania deține două teritorii: Ceuta și Melilla, ca și Insulele Canare.

România nu este codașa Uniunii

Deși considerată țară din lumea a treia din cauza traiul sărăcăcios, corupției și condițiilor de viețuire, țara noastră nu are cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană.

Cea mai săracă regiune din UE este Mayotte, Franța, unde Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor actualizat cu nivelul prețurilor este de doar 33% din media UE. Lucrul neștiut este că Insula Mayotte se se află în Oceanul Indian, fiind unul dintre teritoriile care nu își are rădăcini pe „Bătrânul Continent”.   România are și ea zone sărace comparând cu media UE.

Regiunile Vaslui-Botoșani, Oltenia și sudul Munteniei au denumirea oficială de Regiunea Nord-Est (județele Vaslui, Neamț, Bacău, Iași, Suceava și Botoșani), Regiunea Sud-Vest (Oltenia), Regiunea Sud-Muntenia (județele Călărași, Ialomița, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Dâmbovița și Prahova). Regiunea Nord-Est are 34% din media UE, Oltenia se ocupă locul doi cu 42%, iar sudul Munteniei se mândrește cu 46%.

Elveția și Norvegia nu sunt membre UE

Cunoscute pentru peisajele superbe, traiul de viață ridicat și condițiile de trai, Elveția și Norvegia nu fac parte totuși din Uniunea Europeană. Parlamentul European a decis însă ca mărfurile și persoanele au dreptul la liberă circulație.