9 cele mai impresionante arme antice descoperite în 2021

de:
12 01. 2022, 17:40
9 cele mai impresionante arme antice descoperite in 2021

Arheologii au făcut câteva descoperiri remarcabile de-a lungul anului trecut. De la săbii de cruciat de pe fundul Mării Mediterane până la bumeranguri care nu se întorc în Australia de Sud. Iată care au fost cele mai impresionante arme antice descoperite de către arheologi în anul 2021.

Care au fost cele mai impresionante arme antice descoperite anul trecut

Arheologii descoperă lucruri de-a dreptul impresionante despre istoria noastră. De la săpăturile din preajma piramidelor care le-au permis să descopere noi lucruri despre viața oamenilor din timpul Egiptului Antic până la obiecte precum arme, toate vin cu noi informații despre strămoșii noștri. Află ce arme antice au descoperit aceștia în anul 2021.

Sabie vikingă

În decembrie, arheologii au folosit raze X pentru a descoperi mânerul ornamentat al unei săbii vikinge care era foarte corodat și acoperit de murdărie. Noile imagini arată arma într-o nouă lumină și dezvăluie designul său izbitor. Sabia face parte dintr-un tezaur de comori vikinge dezgropate în 2015 la un loc de înmormântare pe una dintre insulele Orkney, la nord de Scoția continentală.

Arma era într-o stare foarte proastă, iar arheologii s-au gândit că îndepărtarea ruginii și a murdăriei ar deteriora iremediabil sabia. Ei au decis că singurul mod în care puteau vedea cum arăta inițial sabia era analizând-o cu raze X. Imaginile cu raze X au dezvăluit că sabia era de fapt „foarte decorată” cu un model complex de fagure, alcătuit din octogoane pe garda sabiei. Cercetătorii au găsit, de asemenea, rămășițe parțiale ale unei teci de lemn mineralizate pe lama sabiei.

Pumnal roman ornat

În noiembrie, un arheolog amator cu un detector de metale în Elveția a descoperit un pumnal ornamentat care a aparținut unui soldat roman în urmă cu 2.000 de ani. Descoperirea a condus o echipă de arheologi la sit, care apoi a descoperit sute de artefacte de pe un câmp de luptă „pierdut”, unde legionarii romani s-au luptat cu războinicii retici în timp ce Roma căuta să consolideze puterea în zonă.

Arheologii cred că unul dintre acei legionari ar fi îngropat pumnalul în mod intenționat după bătălie, ca semn de mulțumire pentru victorie. Doar patru pumnale similare, fiecare având caracteristici distinctive precum mânerele în formă de cruce, au fost găsite vreodată în fostele teritorii romane.

Coiful grecesc gasit ar fi fost purtat de un soldat in timpul razboiului cu persii

Vârfuri de săgeți biblice

În luna mai, arheologii au dezgropat un vârf de săgeată din os în orașul filistin antic Gath, care se presupune că era casa lui Goliat, războinicul uriaș ucis de regele David. Potrivit Bibliei ebraice, un rege pe nume Hazael, care a condus regatul Aram din jurul anului 842 î.Hr. până în anul 800 î.Hr., a cucerit Gath  înainte de a mărșălui spre Ierusalim.

„Hazael, regele Aramului, s-a suit și a atacat Gat și l-a capturat. Apoi s-a întors să atace Ierusalimul”, spune Cartea Regilor (2 Regi 12:17). Arheologii cred că vârful de săgeată, care a fost găsit în rămășițele unei străzi din orașul de jos, ar fi putut fi tras de apărătorii orașului într-o încercare disperată de a opri forțele lui Hazael să cuprindă orașul.

Sabie îndoită

În mai, arheologii din Grecia au descoperit o sabie din fier veche de 1.600 de ani, care a fost pliată într-un ritual de „ucidere” înainte de a fi înmormântată în mormântul unui soldat care a servit în armata romană. Sabia și proprietarul ei au fost descoperiți într-o bazilică paleocreștină, datând din secolul al V-lea, la Salonic, în Grecia. Bazilica a fost descoperită în 2010, în timpul săpăturilor premergătoare construcției unei căi de metrou, ceea ce i-a determinat pe cercetători să numească clădirea antică bazilica Sintrivani, după stația de metrou Sintrivani.

În ciuda faptului că bărbatul a fost îngropat într-o biserică, plierea sabiei făcea parte dintr-un ritual păgân cunoscut, ceea ce sugerează că soldatul nu ar fi fost inițial roman, deoarece Imperiul Roman îmbrățișase creștinismul până în acel moment. Sabia îndoită este un indiciu că soldatul era un „got romanizat sau din orice alt trib germanic care a servit ca mercenar în forțele imperiale romane”.

Bumerang care nu se întoarce

În noiembrie, un nou studiu asupra a cinci bumeranguri rare „care nu se întorc” găsite într-o albie uscată a râului din Australia de Sud a dezvăluit că au fost probabil folosite de aborigeni pentru a vâna păsări cu sute de ani în urmă. Datarea cu radiocarbon a dezvăluit că aborigenii au realizat bumerangurile din lemn între 1650 și 1830, înainte ca primii europeni să exploreze zona. Pe lângă vânătoare, cercetătorii bănuiesc, de asemenea, că bumerangurile ar fi putut fi folosite pentru a săpa, a aprinde focul și a efectua ceremonii, precum și pentru a fi folosite în lupta corp la corp.

Sabie cruciată

În octombrie, un scafandru aflat în largul coastei Israelului a descoperit un depozit de artefacte vechi de 900 de ani pe albia Mării Mediterane, inclusiv o sabie veche de 900 de ani, care probabil a aparținut unui cavaler în perioada sângeroasă a cruciaților din regiune. Se crede că sabia, care a fost „încrustată cu organisme marine”, este făcută din fier și măsoară aproximativ 1 metru lungime, cu un mâner care măsoară încă 30 de centimetri în lungime.

Ornament de sabie în formă de piramidă

În august, un detector de metale din Anglia a descoperit un mic artefact în formă de piramidă care ar fi împodobit cândva teaca elaborată a unui războinic de elită. Piramida sabiei veche de 1.400 de ani are aproximativ 6 milimetri înălțime și 12 mm lungime la bază. A fost găsită într-un loc în care nu se știe că există nici un sit arheologic, iar experții cred că probabil a căzut de pe teaca proprietarului său și s-a pierdut.

Sabie Grunwald

În aprilie, un detector de metale din Polonia a dezgropat o sabie medievală care ar fi putut fi folosită în timpul bătăliei de la Grunwald din 1410. Bătălia de la Grunwald a fost disputată între o armată comună polono-lituaniană și Cavalerii Ordinului Teutonic, care a fost fondată în timpul cruciadelor către Țara Sfântă și mai târziu a ajuns să conducă peste ceea ce era atunci Prusia. Aproximativ 13.000 din cei 66.000 de soldați de ambele părți au murit în timpul bătăliei sângeroase. Sabia a fost găsită alături de o teacă, o centură și două cuțite. În ciuda faptului că au petrecut 600 de ani îngropați, artefactele au fost toate foarte bine conservate.

Coif grecesc

În martie, într-un port din Israel a fost găsită o cască antică de bronz, care probabil a fost purtată de un soldat grec în timpul unui război cu perșii. Coiful aparținea probabil unui războinic grec staționat pe una dintre navele de război ale flotei grecești care a participat la conflictul naval împotriva perșilor care conduceau țara la acea vreme. Coiful este de tip corintian numit după orașul Corint din Grecia, unde a fost dezvoltată și produsă pentru prima dată în secolul al VI-lea î.Hr., după cum au spus cercetătorii. Casca a fost realizată dintr-o singură foaie de bronz care a fost încălzită și ciocanită în formă, ceea ce a făcut-o mai ușoară decât alte căști, fără a reduce protecția pe care o oferea.