Home » Știri » Burse școlare 2021-2022. Cresc în semestrul II. Ce valoare vor atinge și în ce caz se va aplica cea mai mare majorare

Burse școlare 2021-2022. Cresc în semestrul II. Ce valoare vor atinge și în ce caz se va aplica cea mai mare majorare

Alexandru Cazacu / 08.10.2021, 21:53
Burse școlare 2021-2022. Cresc în semestrul II. Ce valoare vor atinge și în ce caz se va aplica cea mai mare majorare

Burse școlare 2021-2022. Guvernul a decis ca bursele școlare să fie mărite începând din al doilea semestru al anului școlar curent. La ce valoare vor ajunge bursele anul viitor și în ce situație se va aplica cea mai mare majorare, veți afla în continuarea acestui articol.

Bursele școlare cresc în semestrul al II-lea al anului școlar 2021 – 2022

Conform unui proiect de hotărâre adoptat miercuri de către Executiv, cuantumul minim al burselor școlare din primul semestru va rămâne la același nivel precum cel din anul școlar precedent. Cu toate acestea, începând din semestrul II al anului școlar 2021-2022, Guvernul a stabilit majorarea tuturor burselor școlare, iar cea mai mare dintre ele (bursa de performanță) ar putea ajunge la 500 de lei.

Mai exact, după cum se arată în proiectul de hotărâre adoptat de Guvern, ”în semestrul I al anului școlar 2021-2022, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență, este de 100 lei”, scrie, mai exact, în proiectul de HG adoptat miercuri de Executiv.

Ulterior, proiectul menționat prevede majorarea valorii minime a burselor școlare. Adică începând de anul viitor, din al II-lea semestru al anului școlar 2021 – 2022, elevii ar putea primi următoarele sume:

  • pentru bursa de studiu – 150 de lei
  • pentru bursa de merit și cea de ajutor social – 200 de lei
  • pentru bursa de performanță – 500 de lei.

Este important să menționăm faptul că, măsurile cuprinse în proiectul de hotărâre nu se aplică acum, deoarece acesta trebuie mai întâi publicat în Monitorul Oficial.

Bursele școlare cresc în semestrul al II-lea al anului școlar 2021 - 2022
Burse elevilor cresc în semestrul al II-lea al anului școlar 2021 – 2022

Elevii care fac 10 absențe nemotivate într-un semestru pierd bursele primite

În funcție de bugetele locale, primăriile vor putea decide majorarea burselor școlare pe care elevii le vor primi. Potrivit ministrului Educației, dacă cumulează 10 absențe nemotivate pe semestru, elevii vor pierde bursele. De asemenea, Sorin Cîmpeanu a precizat că o creștere a burselor va încuraja performanțele elevilor, dar ar putea să ducă și la reducerea abandonului școlar.

”Această creștere semnificativă a burselor, de până la cinci ori, înseamnă pe de o parte o încurajare a performanței, dar pe de altă parte înseamnă o măsură menită să reducă abandonul școlar. În momentul în care mai mulți copii din aceeași familie au șansa acestor burse, deja venitul din burse devine atât de atractiv, încât părinții să susțină activitatea în școală a propriilor copii. Da, este o măsură care vizează ambele planuri, pentru că la zece absențe nemotivate pe semestru, aceste burse se pierd”, a explicat ministrul Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

Ce elevi pot primi bursă de performanță

Potrivit legislației în vigoare, bursa de performanță se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul dintre următoarele cazuri:

  • au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;
  • s-au calificat în loturile de pregătire pentru competițiile internaționale;
  • au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural – artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național.

Cu toate acestea, elevii bursieri pot pierde bursa dacă în perioada de acordare a acesteia, nota la purtare este mai mică decât 10.